Horecabezoeker wil meer groenten

16 juni 2015 |
Horecabezoeker wil meer groenten<

Uit het Duurzaamheidskompas 2014 is gebleken dat Nederlanders een gezondere maaltijd willen. Bijna de helft van de horecabezoekers vindt
dat er in de horeca onvoldoende aanbod is van groente en fruit, zo blijkt uit het onderzoeksrapport.

Van der Valk
Om restaurantbezoekers te helpen meer groente te eten, heeft Stichting Variatie in de Keuken in samenwerking met Wageningen UR en GroentenFruit Huis in november 2014 een pilot uitgevoerd bij Van der Valk in Vught. Zo werd er bijvoorbeeld gekeken of het menu kan worden aangepast door meer groente toe te voegen aan gerechten en minder vlees of vis te serveren.

Meten = weten
In de keuken van het Van der Valk restaurant in Vught werd van meer dan 1500 hoofdgerechten gewogen hoeveel de gasten aten. Aansluitend is het consumptiegedrag en de mate van verspilling in kaart gebracht en is de gasttevredenheid gemeten. Tot slot is de margeverbetering, die het voor de restauranteigenaar oplevert, bepaald. Hotel Vught is ‘groen’ en duurzaam aan het werk voor de toekomst.

Positieve resultaten
Consumenten hebben meer behoefte aan meer groente op het bord in de horeca. Restauranteigenaren kunnen hierop inspelen en aan die behoefte voldoen door meer groenten te serveren. Dit biedt chef-koks de ruimte en een extra uitdaging om groenten nog lekkerder klaar te maken. Dat de horeca goed in kan spelen op meer groenten en gezonder eten blijkt uit de positieve resultaten. Door meer groenten en iets minder vlees of vis te serveren, worden er simpelweg meer groenten gegeten. De gasten hebben overigens niet aangegeven dat ze te weinig vlees of vis kregen bij hun gerecht.

Hogere gasttevredenheid
Meer groenten op het bord zorgde voor een stijging van 23 procent van de totale groenteconsumptie en de gasttevredenheid nam met 9 procent toe. Het consumptiepercentage van groente op het bord is ook 19 procent hoger dan van de groente die apart werd geserveerd.

Om de uitkomsten van de pilot te verifiëren en de lange termijn effecten te onderzoeken, wordt er in de periode mei tot en met augustus 2015 een grootschalige interventie uitgevoerd op meerdere locaties in Nederland.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Coronacrisis
Hellendoornse lunchroom dicht vanwege corona

De Hellendoornse Lunchroom Lorkeers is sinds maandag gesloten, meldt Tubantia. Een personeelslid werd positief getest op corona. De eigenaresse en vier personeelsleden kregen van de GGD te horen dat zij tien dagen in thuisquarantaine moeten. Het personeelslid zat al langere tijd ziek thuis, waarn...

Nice 'n Easy
Convenience: is het eigenlijk wel gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Branded Content Nice 'n Easy
Unieke horeca op Strijp-S, welkom in Blok 63-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Food Amsterdam
De nieuwe high tea ervaring op een bijzondere plek

Hoewel het heerlijke nazomerzonnetje zich nog even van zijn beste kant laat zien, is de herfst alweer in aantocht. Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Wie herfst zegt, zegt high tea! Lekker naar binnen, de kachel een standje hoger, een dampende kop thee voor je neus en urenlang tafelen en klets...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: