Horeca naar de stembus deel vier: de SP

3 maart 2021 | David Bakker
Horeca naar de stembus deel vier: de SP

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Lunchroom wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers.

Benieuwd naar de andere politieke partijen? Lees hier de andere partijprogramma's

In deze rubriek laten wij aspecten uit het verkiezingsprogramma terugkeren die van toepassing zijn op het ondernemerschap: belastingen, arbeidsmarkt, onderwijs en het ondernemerschap. Alle andere aspecten laten we buiten beschouwing. Kijk voor de volledig verkiezingsprogramma’s op de website van de politieke partij. In de vierde aflevering van deze serie; SP.

De Socialistische Partij schrijft in haar verkiezingsprogramma dat het midden- en kleinbedrijf ontzettend belangrijk is voor de Nederlandse economie. De socialisten willen dat grote bedrijven meer belasting gaan betalen en dat jongeren een grote kans maken op de arbeidsmarkt.

Ondernemen

De partij van lijsttrekker Lilian Marijnissen wil hulp voor lokale ondernemers, onder meer door bestedingen voortaan ‘mkb-vriendelijk’ te maken, betere huurbescherming van panden en ondersteuning bij ziekte van werknemers.

Verder wil de SP dat - met een nationale investeringbank - lokale ondernemers makkelijker kunnen lenen en bevordert de partij duurzame vernieuwingen.

De SP wil de baangerelateerde investeringskorting afschaffen.

De Socialistische Partij wil de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek verhogen en daarmee het mkb steunen.

Arbeidsmarkt

Als het aan de SP ligt gaat de AOW-leeftijd terug naar 65 jaar.

De Socialistische Partij wil de lasten op arbeid verlagen voor iedereen tot en met een modaal inkomen.

De SP wil het minimumloon verhogen tot 14 euro per uur.

Voor ZZP’ers wil de partij van Marijnissen de sociale zekerheid verbeteren. Onder andere door recht op pensioen en een collectieve verzekering tegen arbeidsongeschiktheid.

Onderwijs

De SP vindt dat veel kinderen beter leren op een werkplek dan in een klaslokaal. De partij geeft ruimte voor beroepsopleidingen in het mbo die aansluiten op de arbeidsmarkt.

Voor de jongeren die geen startkwalificatie kunnen halen wil de SP arbeidskwalificatie invoeren die duidelijk maakt wat hun vaardigheden zijn.

De partij van Marijnissen vindt dat studenten zonder schulden moeten kunnen studeren. Als het aan de SP ligt krijgen alle studenten voortaan aan studiebeurs.

Belastingen

De SP wil dat grote bedrijven meer belasting gaan betalen. Speciale belastingafspraken met multinationals wil de partij afschaffen.

De Socialistische Partij wil een specifieke ‘digitaks’ invoeren. De partij wil daarmee dat onlinebedrijven en internetplatforms hun bijdrage leveren.

De SP wil exclusieve privileges voor buitenlandse investeerders afschaffen.

Blijf op de hoogte

Eén keer per week het actuele en relevante lunchroomnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Internationaal Mensen
Naft bier wint gold award op internationale bierverkiezing

Het Gentse Naft bier, gebrouwen door Brandstof, een nieuwe brouwerij gestart door 2 jonge ondernemers uit Gent, valt in de prijzen op de Frankfurt International Trophy. De internationale bier- en wijnverkiezing - die jaarlijks plaatsvindt in Frankfurt in Duitsland - heeft uit meer dan 3800 bieren, w ...

Achtergronden Fastservice
Wayback Burgers opent haar derde vestiging in Winschoten

Eind maart kondigde Wayback Burgers Nederland de opening van haar tweede vestiging in Nederland en eerste delivery vestiging ter wereld, die gerealiseerd wordt in Tilburg. Op maandag 19 april zal Tilburg geopend worden en daarna trekt de bouwkaravaan door naar het hoge noorden, namelijk naar Winscho ...

Achtergronden
Paskal Jakobsen doet eetcafé van de hand

De streetfoodbistro 'Hard en Ziel' van Bløf-zanger Paskal Jakobsen en zijn vrouw Door, die werd geopend in oktober 2018, gaat sluiten. Jakobsen en zijn vrouw runden Hard en Ziel met topchef Edwin Vinke van sterrenrestaurant De Kromme Watergang. Het Middelburgse eetcafé kende ze ...

Achtergronden Corona
Ingewijden: kabinet positiever over heropening terrassen

Het kabinet lijkt positiever gestemd over de mogelijkheid om op 28 april de terrassen te kunnen openen en de avondklok af te schaffen. Volgens ingewijden zijn de cijfers van de afgelopen dagen positiever dan verwacht. Het kabinet heeft besloten de cijfers daarom nog nauwgezet in de gaten te houden d ...

Achtergronden
8 jaar geleden in Lunchroom: Lunchroom Le Stelle, Haren

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Lunchroom vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een gesprek met ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: