Hoe zit het nu met terrassen?

20 april 2016 |
Hoe zit het nu met terrassen?<

De zomer komt eraan. De hoogste tijd om stil te staan bij de regelgeving rond terrassen. We spraken erover met jurist Willem Bronkhorst
van Bureau Horeca Bijzondere Wetten.

Geen landelijke regels
Volgens Bronkhorst zijn er geen landelijke regels met betrekking tot terrassen. “Gemeenten mogen de terrasregels zelf kiezen en kunnen hierdoor dus regelgeving op maat maken. Wel moeten alle horecagelegenheden die alcohol op het terras schenken zich houden aan de Drank- en Horecawet. De burgemeester van een gemeente moet per zaak in de drank- en horecavergunning aangeven dat er alcohol (op het terras) verkocht mag worden. Via een aanvullende exploitatievergunning (niet bij alle gemeenten een verplichting) wordt aangegeven dat een horecabedrijf, zoals een restaurant daadwerkelijk open mag. Ook moet het bestemmingsplan een terras op een specifieke locatie toestaan. Sommige gemeenten hebben daarnaast een aparte terrasvergunning. Hierbij wordt vaak vooral geregeld wat de relatie is met de openbare ruimte. Deze vergunning is dus praktisch van aard.”

Vereniging Nederlandse Gemeenten
De jurist: “De meeste gemeenten gebruiken de regels voor de exploitatie- en terrasvergunning die in de model Algemene Plaatselijke Verordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten staan. Hierin staat bijvoorbeeld dat er een vrije doorloop van 1,5 meter moet zijn voor mensen in een rolstoel of met kinderwagens. Ook zijn er standaardregels waarbij het vooral gaat over de toegankelijkheid en bruikbaarheid van de openbare weg en de verkeersveiligheid.”

Breda en Dordrecht
Toch zijn de meeste regels lokaal. “In Breda is er bijvoorbeeld specifieke regelgeving omtrent terraszuilen die daar met name in de winterperiode op de terrassen worden neergezet om extra levendigheid te creëren. Dit zijn dan met name regels op het gebied van (brand)veiligheid. In Dordrecht zijn enkele zaken dan weer vrijgesteld van de exploitatievergunning omdat ze bijvoorbeeld geen alcohol serveren en de sluitingstijden van de winkels hanteren . Wanneer deze zaken een terras wensen, dan moeten ze wel weer over een terrasvergunning beschikken. Kortom, het is en blijft vanwege de lokale keuzevrijheid complex”, besluit Bronkhorst.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Fastfood
Dunkin’ opent vestiging met drive through in Goes

Donutliefhebbers hoeven binnenkort hun auto niet uit om van hun favoriete donuts te genieten. Deze zomer opent namelijk een food court in Goes, waar zowel Dunkin’ als New York Pizza via een drive through verkrijgbaar zullen zijn. Daarnaast kan er ook van Dunkin’s heerlijke koffie en donu...

Coronacrisis
Kwalitaria en Délifrance starten actie tegen eenzaamheid

Kwalitaria en Délifrance roepen gezamenlijk iedereen op om iemand blij te maken met een kaartje. Met deze actie hopen de formules wat positiviteit te brengen in deze moeilijke tijd. Vanaf vandaag zijn er gratis kleurkaarten verkrijgbaar in de geopende vestigingen en via de website van beide f...

Interview Coronacrisis
"Flinke huurverlaging is voor horecaondernemers nu zeker mogelijk"

Hotelier Bart Reints Bok, directeur/eigenaar van Charme Hotels, houdt voor hotelvakblad Hospitality Management een 'coronadagboek' bij. Hij vertelde daarin over de niet zo heel nette handelswijze van Emesa, bekend van Vakantievelingen.nl en onderdeel van Talpa, en de annuleringspraktijken bi...

Coronacrisis
Kabinet beslist 31 maart over maatregelen die gelden tot en met 6 april

Het kabinet besluit volgende week dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatrgelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden, musea en thuiswerken, worden dan verder besproken. Er is nog geen duidelijkheid over wannee...

Personeel Coronacrisis
FNV Horeca heeft grote zorgen over tijdelijke en flexibele contracten

Met het pakket aan maatregelen dat het kabinet vorige week aankondigde zijn er bij veel werkenden in de horeca zorgen over werk en inkomen weggenomen. Echter blijft de toekomst onzeker, zeker voor medewerkers met een flexibel of tijdelijk contract. Ondanks het pakket aan maatregelen die ervoor mo...

Coronacrisis
Verscherpte maatregelen. Wat betekent dit voor de horeca?

Het kabinet kondigde gisteravond verscherpte maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voorlopig blijven de eerder verkondigde maatregelen, waaronder sluiting van de horeca tot en met 6 april 2020, staan. Wanneer de horeca weer open mag is vooralsnog niet duidelijk. De...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: