Hoe zit het nu met terrassen?

20 april 2016 |
Hoe zit het nu met terrassen?<

De zomer komt eraan. De hoogste tijd om stil te staan bij de regelgeving rond terrassen. We spraken erover met jurist Willem Bronkhorst
van Bureau Horeca Bijzondere Wetten.

Geen landelijke regels
Volgens Bronkhorst zijn er geen landelijke regels met betrekking tot terrassen. “Gemeenten mogen de terrasregels zelf kiezen en kunnen hierdoor dus regelgeving op maat maken. Wel moeten alle horecagelegenheden die alcohol op het terras schenken zich houden aan de Drank- en Horecawet. De burgemeester van een gemeente moet per zaak in de drank- en horecavergunning aangeven dat er alcohol (op het terras) verkocht mag worden. Via een aanvullende exploitatievergunning (niet bij alle gemeenten een verplichting) wordt aangegeven dat een horecabedrijf, zoals een restaurant daadwerkelijk open mag. Ook moet het bestemmingsplan een terras op een specifieke locatie toestaan. Sommige gemeenten hebben daarnaast een aparte terrasvergunning. Hierbij wordt vaak vooral geregeld wat de relatie is met de openbare ruimte. Deze vergunning is dus praktisch van aard.”

Vereniging Nederlandse Gemeenten
De jurist: “De meeste gemeenten gebruiken de regels voor de exploitatie- en terrasvergunning die in de model Algemene Plaatselijke Verordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten staan. Hierin staat bijvoorbeeld dat er een vrije doorloop van 1,5 meter moet zijn voor mensen in een rolstoel of met kinderwagens. Ook zijn er standaardregels waarbij het vooral gaat over de toegankelijkheid en bruikbaarheid van de openbare weg en de verkeersveiligheid.”

Breda en Dordrecht
Toch zijn de meeste regels lokaal. “In Breda is er bijvoorbeeld specifieke regelgeving omtrent terraszuilen die daar met name in de winterperiode op de terrassen worden neergezet om extra levendigheid te creëren. Dit zijn dan met name regels op het gebied van (brand)veiligheid. In Dordrecht zijn enkele zaken dan weer vrijgesteld van de exploitatievergunning omdat ze bijvoorbeeld geen alcohol serveren en de sluitingstijden van de winkels hanteren . Wanneer deze zaken een terras wensen, dan moeten ze wel weer over een terrasvergunning beschikken. Kortom, het is en blijft vanwege de lokale keuzevrijheid complex”, besluit Bronkhorst.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Awards Fastservice
Fresh2Go Sushi voor vijfde keer uitgeroepen tot beste bezorgrestaurant

Tijdens de zesde editie van de Thuisbezorgd.nl Awards is Fresh2Go Sushi opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant uit meer dan 8.000 restaurants in heel Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft ook de winnaars per stad en per categorie bekendgemaakt en zet hiermee de beste presterende restaurants in elke...

Achtergronden Vega
10x vegan innovatie op Horecava 2020

Nog niet eerder was er op een Nederlandse horecabeurs zo veel aandacht voor nieuwe vegan producten, waaronder de Vish Sticks van Novish. Aan de lange rijen bij de ondernemers te zien is vegan een belangrijk item voor horeca ondernemers. In deze blog zet ProVeg Nederland 10 van de meest vernieuwende ...

Events Achtergronden
Horecava werd goed bezocht dit jaar

Op de 64e editie van de Horecava was de hele horecawereld weer goed vertegenwoordigd de afgelopen vier dagen. De vele nieuwe initiatieven, waaronder The Coffee Stage, de werelden van het TrendLAB en het Start-upLAB met ruim 70 ondernemers waren goed bezocht. Veel aandacht was er voor duurzame thema&...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: