Het geheim van een goede tosti

13 maart 2017 | Roy Spijker

Ineens stond het groot in de krant: ‘De tosti is de nieuwe hamburger’. De gegrilde sandwich was natuurlijk al een klassieker op veel menukaarten, maar er is iets aan de hand. Het afgelopen jaar schoten de tosti-restaurants als paddenstoelen uit de grond. Wat maakt de tosti zo populair?

DOWNLOAD HIER GRATIS DE MAARTEDITIE VAN LUNCHROOM!

Om een goede tosti te bereiden, hoef je geen keukenprins te zijn. Iedereen kan twee plakken brood beleggen met ham en kaas en deze tussen de grill leggen. Volgens Alex van der Laan van Krok Madam in Eindhoven is dit een van de redenen dat de tosti zo populair is. "De tosti is een tijdloze sandwich die door iedereen kan worden gemaakt. Het heeft iets nostalgisch en past bij Nederland. Daarnaast is het niet duur."

Op die manier is ook George Jano samen met zijn neef de tostizaak Toasty in Amsterdam begonnen. "Mijn neef was thuis altijd aan het experimenteren met diverse soorten beleg voor tosti’s. Hij kwam met de meest bijzondere combinaties aanzetten, zoals een tosti met bacon, ei en spinazie. Vreemd, maar wel erg lekker! Op een dag vonden we dat iedereen de tosti’s van mijn neef moest eten en zijn we Toasty begonnen."

Uniek aanbod
Het succes van de tostizaken zit hem in het unieke aanbod. Hier vind je geen tosti van wit casinobrood met daartussen een plak ham en kaas. Bij Krok Madam is bijvoorbeeld 'The Naugthy One' te bestellen; een tosti met bacon, gerijpte weidekaas, gruyère, bosui, rode ui en prei. Toasty heeft onder andere 'Freeky Peer' op de kaart staan, met geitenkaas, honing, tijm en peer. 

"Als lunchroom moet je er natuurlijk voor zorgen dat je iets bijzonders te bieden hebt”, zegt Alex van der Laan. “Een tosti op wit casinobrood kan iedereen thuis maken, maar een tosti die er mooi uitziet en die niet is voorzien van een alledaags beleg, nodigt uit om te eten. Wij hebben heel lang geëxperimenteerd met diverse soorten beleg en daar is uiteindelijk een uniek assortiment tosti’s uit ontstaan."

George Jano beaamt dit. "Voor de gast is de tosti een maaltijd, dus dat moeten ze terug zien in de tosti’s die ze bestellen. Daarom maken we ze niet van tevoren klaar, maar beleggen we ze ter plekke met verse producten. Ook gebruiken we een dikke snee brood, die we vers snijden. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt er ook voor dat het veel beter smaakt."

Brood en kaas
De twee meest essentiële onderdelen van een tosti zijn het brood en de gesmolten kaas. Ook hierin is het mogelijk om onderscheidend te zijn. Zo wordt er in veel tostizaken gebruik gemaakt van desembrood. Desem is mengsel van water en meel, dat na een periode van rust vanzelf gaat gisten. Desembrood heeft daardoor een unieke smaak en een bite die net even anders is. 

En dan de kaas...Bijna overal wordt jonge of jong belegen kaas aanbevolen, omdat deze makkelijker te smelten is. Oude kaas wordt afgeraden, aangezien het lang duurt tot deze is gesmolten en het een muffe geur geeft. Wel wordt er gevarieerd met diverse soorten kaas als komijnekaas, geitenkaas of mozzarella. Ook leuk; ga eens op zoek bij een lokale kaasboer en kijk wat hij te bieden heeft!

Tips
Tot slot hebben Van der Laan en Jano nog een paar tips voor iedereen die ook luxe tosti’s wil serveren in zijn of haar zaak. "Wat je ziet is dat de consument gezondere keuzes maakt", zegt Alex van der Laan. "Ook een tosti kan gezond zijn. Denk aan vegetarisch beleg of maak gebruik van kazen die weinig vet bevatten. Daarnaast hebben wij ook verse sappen op het menu staan."

George Jano laat weten dat ook de saus belangrijk is. "Je kunt natuurlijk een fles ketchup op tafel zetten, maar wist je dat heel veel andere sauzen ook lekker smaken bij een tosti? Wij hebben huisgemaakte mayonaise, mosterdsaus, wasabi-mayonaise en pesto. Dat geeft de tosti een extra dimensie."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Hutten beste cateraar in MT1000

Hutten staat op nummer 1 in de categorie catering van de MT1000, het grootste onderzoek onder zakelijke beslissers naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners in Nederland. “Vorig jaar stonden we nummer 1 in het lijstje met runner-ups en nu meteen op nummer 1 in de overall ...

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Groter terras op een warme dag? Soms mag het!

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen prof...

Food Amsterdam
Amsterdams hamburgerrestaurant Lombardo’s ondersteunt Villa Joep met speciale burger

Restaurant Lombardo’s, het Amsterdamse hamburgerrestaurant van chefkok Martijn Verdonk, geeft aan de decembermaand een speciaal tintje door vanaf vandaag tijdelijk een speciale burger voor het goede doel op de menukaart te zetten. De helft van de opbrengst van deze burger, die ontwikkeld werd ...

Amsterdam Opening
Pop-up lunchcafé volledig gerund door vrouwen met vluchtelingenachtergrond

A Beautiful Mess opent op donderdag 12 december een pop-up lunchcafé in het 17-eeuwse Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam. Vrouwen tussen de 35 en 65 jaar met een vluchtelingenachtergrond gaan de nieuwe locatie volledig runnen. Ook het menu is door de vrouwen ontwikkeld en geïns...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: