Het fijne van de bagel

10 januari 2000 | redactie

Bagels zijn in. Tot een paar jaar geleden wist bijna geen Nederlander wat een bagel is: een rond broodje met een gat in het midden. Nu schieten de bagelzaken als paddestoelen uit de grond, vooral in de grote steden. Een enkele lunchroom specialiseert zich zelfs geheel in het broodje dat uit Amerika is aangewaaid, of beter: teruggekeerd. Wat is er zo bijzonder aan de bagel? 

Op het eerste gezicht lijkt de bagel een beetje op een donut. De bagel is echter van waterdeeg gemaakt, in tegenstelling tot zijn gesuikerde 'look-alike'. Het deeg wordt bijzonder behandeld: in New York wordt het na het rijzen gekookt. Pas na afkoeling wordt het broodje afgebakken. De bereidingstijd van 24 uur resulteert in een smakelijk compact broodje dat goed vult, zeker als je het rijkelijk met roomkaas besmeert, zoals in de VS gebruikelijk is. Handig voor een snelle lunch. In Californië hebben ze iets gevonden op de lange bereidingsduur: het broodje wordt in de oven klaargestoomd, waardoor de bereiding maar vier uur duurt.

Báágel

Tot nu toe wordt de bagel in Nederland vooral verkocht in 'aparte' zaakjes. In de meeste croissanterieën en broodjeszaken is hij niet te vinden. Een van de gespecialiseerde zaken is Shakies op het centraal station in Utrecht. Naast bagels verkoopt Shakies fruitmixen en cakes om mee te nemen. Verkoopster Lidewij Pool merkt aan de manier waarop mensen het woord uitspreken, dat de bagel nog lang geen gemeengoed is: ‘Sommige klanten zeggen op z’n Hollands ‘baggel’ of  ‘báágel'. Maar het loopt wel goed.’ 
Shakies verkoopt de originele New Yorkse bagel, volgens Lidewij, maar een meeluisterende klant (Diana) plaatst daar een kanttekening bij. Zij is onlangs in New York geweest, dus geldt in deze kwestie als autoriteit. Na een aandachtige hap: ‘In New York zijn ze wel iets anders. Je kunt ze daar overal krijgen. Ze zijn wat groter en zoetiger. Ook worden ze daar altijd geroosterd.’

Wellicht was dat een klein verwijt aan het adres van Shakies, aangezien daar de bagels onverhit opgediend worden. Diana vetrekt nochtans met een rijkelijk belegde bagel richting de trein.

Joodse herkomst 

Ongetwijfeld denken de Amerikanen dat zij de bagel hebben uitgevonden, net als de pizza en de hamburger, maar in feite is het broodje New York binnengebracht door Oost-Europese Joden, zo’n honderd jaar geleden. Er zijn in de afgelopen eeuw de mooiste verhalen bedacht om de Joodse oorsprong te verhullen. Zo zou het broodje zijn gecreëerd ter ere van de Poolse koning Jan Sobiesky. In 1683 schoot hij de Oostenrijkers te hulp, en wist hij de Turken te stuiten voor de poorten van Wenen. Een Duitse bakker maakte een broodje in de vorm van een stijgbeugel omdat Koning Jan een fervent ruiter was. Een ‘Bügel’ dus. Later zou dit tot bagel verbasterd zijn.

Dit verhaal verklaart evenwel niet het feit dat reeds in 1610 in Polen de ‘beygl’ wordt genoemd als een Joods broodje dat als geschenk aan zwangere vrouwen werd gegeven. Na de introductie in New York in 1880 begon het broodje aan een ware zegetocht door heel Noord-Amerika. 

En nu is hij dus terug waar hij vandaan kwam: Europa. Nog niet overal bekend, maar wel reeds geliefd. Ongetwijfeld zal hij over een paar jaar net zo gewoon zijn als de Italiaanse bol, de baguette en de ciabatta.

Auteur: Alexis van Erp

LU20JAAR LU20JAAR2000

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
In coronatijd een nieuwe dagzaak openen, het kan!

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Fastservice
Hartig.nl opent locatie in Amsterdam

‘Broodgewoon Lekker’, dit is de slogan van Hartig.nl uit Amersfoort. Het bakery-café uit Amersfoort - bekend om haar ambachtelijke - producten heeft niet stil gezeten. In de afgelopen corona periode heeft Hartig.nl de tijd optimaal benut om haar bereik te vergroten. In 2020 he ...

Tweede Kamer wil terrassen veilig openen

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet de mogelijkheden moet onderzoeken om de terrassen onder voorwaarden te openen. Dat blijkt uit het debat in de Tweede Kamer dat naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag 23 februari werd gehouden. Op die persconferentie van 23 febr ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: