Groei franchisesector houdt aan

19 mei 2020 | Thijs Jacobs

De cijfers van de NFV Franchise Statistiek over het jaar 2019 laten weer een mooie groei zien in de Nederlandse franchisesector. Het totaal aantal franchiseformules is met ruim 10% gestegen van 836 naar 921 formules verdeeld over verschillende sectoren.

Nederlandse franchiseformules realiseerden vanuit hun franchisevestigingen maar liefst een omzet van 38,1 miljard euro ex btw, dit was eerder 34,4 miljard. Er wordt, net als in de rest van Europa, gerekend met formules met twee of meer franchisenemers.

Horeca blijft wat achter

Opvallend is dat de dienstverleningssector een aanzienlijke groei in het aantal vestigingen laat zien, daar waar de horecasector wat achterblijft. Alle overige sectoren tonen een groei in aantallen formules, medewerkers en omzet. Positieve cijfers, die bevestigen dat franchise een bewezen en krachtig samenwerkingsmodel is en het economische klimaat van 2019 kansrijk was voor startende ondernemers.

In tegenstelling tot vorig jaar is de automotiv sector dit jaar niet apart opgenomen in de Franchise Statistiek. De volledige omzet van car dealing werd regelmatig meegeteld als franchiseomzet, maar car dealing is een vorm van selectieve distributie, waaronder ook een aantal bedrijven die vallen onder de definitie van franchise. Daarom is er gekozen om dit jaar alleen die bedrijven mee te rekenen en te categoriseren onder de sector ´overig´. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de NFV en zij verzorgt al vanaf 1985 jaarlijks de statistiek van franchise in Nederland.

 

ALTIJD OP DE HOOGTE!

Inschrijven voor lunchroomnieuws, klik hier
Wekelijks al het cafénieuws in je mailbox? Klik dan hier om je in te schrijven. 
Inschrijven voor hotelnieuws, klik hier
Inschrijven voor restaurantnieuws, klik hier
Inschrijven voor nieuws over B&B's, klik hier

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Branded Content
Veiligheidsproducten worden nieuwe reclamedragers

Horecaondernemers hebben groen licht gekregen om per 1 juni weer te openen.Met deze bijzondere printproducties kunnen horecaondernemers de aandacht op zichzelf vestigen of zelfs gebruiken voor hun marketing en eigen reclame. Voorbereiding is heel belangrijk: Plaats daarom specifieke gedragsregel...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Slecht levensgedrag, definitief oordeel in zicht?

Het openen van een restaurant gaat niet zomaar. Los van alle praktische zaken moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd, waaronder in veel gevallen een exploitatievergunning op grond van de (algemene) plaatselijke verordening en een Drank- en Horecawetvergunning. Hierbij stuit men doorgaans o...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Verzekeraar moet coronaschade Frans restaurant vergoeden

Over het algemeen wordt schade als gevolg van de coronamaatregelen niet gedekt door verzekeraars, maar een Franse rechter heeft bepaald dat een restaurateur recht heeft op compensatie door verzekeraar Axa. Stéphane Manigold heeft in de regio Parijs vier restaurants, waar 52 werknemers in d...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

Columns
Column: warwir

De wirwar van regeltjes met betrekking tot het coronavirus scheppen niet bepaald de duidelijkheid die we zo graag verlangen van de overheid. Zo is de wirwar gepromoveerd tot warwir; zo onduidelijk is de communicatie vanuit de overheid. Werkgeversorganisatie KHN doet zijn best, dat zien we allemaal, ...

Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: