Grand Café Central Gouda wordt honderd

18 augustus 2015
Grand Café Central Gouda wordt honderd

Volgend jaar op 1 mei is het zover. Dan bestaat Grand Café Central in Gouda maar liefst 100 jaar. Op dit moment zijn de voorbereidingen op het unieke
jubileum in volle gang.

*Dienstbaar aan gasten*
Grand Café Central is sinds 1916 gevestigd aan de Markt in Gouda. "Met een prachtig uitzicht op het middeleeuwse stadhuis, een mooi terras en een indrukwekkend interieur zijn wij dienstbaar aan onze gasten", aldus bedrijfsleider Sander Letschert. Op dit moment is de eigenaar Loet de Groot, de 3e generatie die dit familie bedrijf runt.

*Art Deco salon*
Het Grand Café bestaat uit 4 delen. Het eerste deel is het oorspronkelijk café waar vanaf 1916 gasten werden ontvangen, zoals gemeenteraadsleden, boeren, handelaren en zelfs de burgemeester. Verder is er de Art – Deco salon die in 1921 gebouwd is als feestzaal. Er was destijds een podium en de mogelijkheid om te trouwen. In 1923 zijn er in deze zaal muur- en plafondschilderingen gemaakt door Pieter den Besten, onder andere bekend van de muurschilderingen in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski. De schilderingen in het café beelden 16 dansende vrouwenfiguren uit om de zaal een extra feestelijk karakter te geven. In de jaren '50 zijn de schilderingen achter het behang verdwenen. Toen de huidige eigenaar het bedrijf overnam van zijn vader zijn de schilderingen weer tevoorschijn gehaald en in 2000 verklaard tot rijksmonument.

*Twee extra panden*
"In 1991 zijn een tweetal panden van de buren opgekocht. Deze zijn betrokken bij het bedrijf en worden nu 'de Buren' genoemd. Bij de Buren staat een grote leestafel en wordt dagelijks de appeltaart vers gebakken. Verder zijn er bij de Buren nog meer tafels voor a la carte lunch, borrel of diner. Tot slot hebben wij een terras op de Markt. Het terras is altijd mooi aangekleed met verse planten, verzorgde tafels en een 100 procent energiek team van medewerkers", aldus de trotse bedrijfsleider.

*Trends*
"Wat Grand Café Central uniek maakt, is dat wij ondanks onze leeftijd altijd op de hoogte blijven van de trends. Wij proberen zo een laag mogelijke drempel te zijn voor onze gasten en altijd mee te spelen met de trends en de wensen van onze gasten. Hierdoor hebben wij gigantisch veel vaste gasten en openen we elke dag met trots onze deur", besluit Sander.



Overig nieuws