Gouden kippen bij cafetaria Smidshuis in Rijsbergen

1 mei 2018 | David Bakker

Tientallen ambachtelijke frituurspecialiteiten zijn sinds najaar 2016 Met Goud Bekroond in onze sector. In alle windstreken van het land hangen nu de bijbehorende oorkondes in frituurspeciaalzaken. Ondernemers meldden zich voor de keuring van hun specialiteiten zelf bij het Nederlands Frituurcentrum met maximaal drie eigen snacks per jaar. Dat deden ook Jean-Louis en Karin Adriaensen. Zij boden hun Kip van ’t spit ter keuring aan en kregen vorige week voor deze lekkernij een oorkonde uitgereikt. Daarbij werden ze aangespoord door dochter Esmee wiens Portugese vriend grote inspraak heeft gehad op de wijze van bereiden en de marinades die worden gebruikt.

Keuringen van ambachtelijke producten; de slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. Sinds kort laat de Vereniging Professionele Frituurders het Nederlands Frituurcentrum keuringen uitvoeren van specialiteiten die voortkomen uit het frituurambacht.

Goudwaardig


In het juryrapport schreven de keurmeesters als volgt over de Kip van ‘t spit: “Bij binnenkomst is de kans groot dat heerlijke geuren je tegemoetkomen. Voordat bij ’t Smidshuis de kippen aan het spit worden geregen gaan ze eerst volgens Portugese traditie in een pekelbad om daarna zorgvuldig gemasseerd te worden met een kruidenmelange met een vleugje citroen. Deze voorbereiding zorgt er mede voor dat de malsheid na het grillen wordt behouden en sommige delen ietwat roze van kleur blijven.” In drie varianten staan de kippen op de kaart: naturel, mild of Piri Piri. De jury was unaniem in haar oordeel: Alle drie de varianten zijn verrukkelijk en goudwaardig! In combinatie met de verse ambachtelijke friet van ’t Smidshuis is deze ‘Portugese’ kip een ware traktatie. Je likt je vingers erbij af.

Voor deze gouden kip kregen de makers ervan een oorkonde, zodat deze erkenning duidelijk kenbaar kan worden gemaakt in de zaak. De oorkonde dient verder als een bewijs van vakmanschap. 

Keuringsprocedure

Via de QR-code op de oorkondes kom je uit op de website waarop de procedures en voorwaarden van de productkeuringen worden weergegeven. Frituurprofessionals kunnen jaarlijks maximaal 3 specialiteiten bij het Nederlands Frituurcentrum ter keuring aanbieden. Naast de ambachtelijke bereiding, letten de keurmeesters van het frituurcentrum op aspecten als geur, smaak, samenstelling, uiterlijk voor en na de eindbereiding en de productbeleving. Binnenkort komt de vakvereniging met de website Metgoudbekroond.nl. Hierop kunnen consumenten alle bekroonde producten in Nederland terugvinden met informatie over de makers ervan.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
Routing: liever efficiënt of meer contact met je gasten?

De routing in je lunchzaak is van groot belang. Tijdens de piekuren moet je immers iedere gast goed en snel voorzien van hetgeen zij besteld hebben. In veel gevallen gaat het dan ook om koffie: het is één van de bestsellers. Vrijwel geen enkele lunchroom uitgezonderd. We gingen te r...

Advertorial
Probeer nu GRATIS de botermelange van Debic

Roomboter geeft een rijkdom aan uw lunchroom die onmiskenbaar is voor het maken van broodjes waar gasten voor terugkomen. Het nadeel van roomboter is dat het niet direct smeerbaar is uit de koeling. Daarvoor is Debic Smeren & Bakken ontwikkeld: een direct smeerbare melange van roomboter en plant...

Advertorial
3, 2, 1… Stoof!

Oma’s draadjesvlees, dat is waar je elk kind voor wakker kunt maken. En nu we eenmaal volwassen zijn, loopt het water nog steeds in onze mond als we er alleen al aan denken. Anno 2019 zijn stoofgerechten weer helemaal back in business. Smakelijke hachee, Franse Boeuf Bourguignon, Vlaamse stove...

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Opening
Papa John's opent twintigste vestiging in Nederland

Papa John’s opende onlangs nog een nieuwe vestiging in Delft, nu is Eindhoven aan de beurt. Op 25 maart gaat op de Kleine Berg 78 in Eindhoven alweer de twintigste vestiging open. Franchisenemer Alex Clemencia en zijn broer Izahir zullen de vestiging feestelijk openen. Alex Clemencia: &ldqu...

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: "Ik word verdacht van slavendrijven!"

Ik ben zojuist verhoord door de politie. Ik ben verdachte. Ik word verdacht van slavendrijven. De kwestie is van een paar jaar geleden. Ik deed toen zaken met een schoonmaakbedrijf. Dit bleek een achteraf een criminele organisatie te zijn, volgens de twee rechercheurs die mij vandaag ondervroegen. ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: