Gouden kippen bij cafetaria Smidshuis in Rijsbergen

1 mei 2018 | David Bakker

Tientallen ambachtelijke frituurspecialiteiten zijn sinds najaar 2016 Met Goud Bekroond in onze sector. In alle windstreken van het land hangen nu de bijbehorende oorkondes in frituurspeciaalzaken. Ondernemers meldden zich voor de keuring van hun specialiteiten zelf bij het Nederlands Frituurcentrum met maximaal drie eigen snacks per jaar. Dat deden ook Jean-Louis en Karin Adriaensen. Zij boden hun Kip van ’t spit ter keuring aan en kregen vorige week voor deze lekkernij een oorkonde uitgereikt. Daarbij werden ze aangespoord door dochter Esmee wiens Portugese vriend grote inspraak heeft gehad op de wijze van bereiden en de marinades die worden gebruikt.

Keuringen van ambachtelijke producten; de slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. Sinds kort laat de Vereniging Professionele Frituurders het Nederlands Frituurcentrum keuringen uitvoeren van specialiteiten die voortkomen uit het frituurambacht.

Goudwaardig


In het juryrapport schreven de keurmeesters als volgt over de Kip van ‘t spit: “Bij binnenkomst is de kans groot dat heerlijke geuren je tegemoetkomen. Voordat bij ’t Smidshuis de kippen aan het spit worden geregen gaan ze eerst volgens Portugese traditie in een pekelbad om daarna zorgvuldig gemasseerd te worden met een kruidenmelange met een vleugje citroen. Deze voorbereiding zorgt er mede voor dat de malsheid na het grillen wordt behouden en sommige delen ietwat roze van kleur blijven.” In drie varianten staan de kippen op de kaart: naturel, mild of Piri Piri. De jury was unaniem in haar oordeel: Alle drie de varianten zijn verrukkelijk en goudwaardig! In combinatie met de verse ambachtelijke friet van ’t Smidshuis is deze ‘Portugese’ kip een ware traktatie. Je likt je vingers erbij af.

Voor deze gouden kip kregen de makers ervan een oorkonde, zodat deze erkenning duidelijk kenbaar kan worden gemaakt in de zaak. De oorkonde dient verder als een bewijs van vakmanschap. 

Keuringsprocedure

Via de QR-code op de oorkondes kom je uit op de website waarop de procedures en voorwaarden van de productkeuringen worden weergegeven. Frituurprofessionals kunnen jaarlijks maximaal 3 specialiteiten bij het Nederlands Frituurcentrum ter keuring aanbieden. Naast de ambachtelijke bereiding, letten de keurmeesters van het frituurcentrum op aspecten als geur, smaak, samenstelling, uiterlijk voor en na de eindbereiding en de productbeleving. Binnenkort komt de vakvereniging met de website Metgoudbekroond.nl. Hierop kunnen consumenten alle bekroonde producten in Nederland terugvinden met informatie over de makers ervan.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
[FOTO'S] Is dit de gaafste horecahotspot van Rotterdam?

Één plek waar je terecht kunt voor een tal van uiteenlopende culturen, thema's en smaken. Midden in het centrum van Rotterdam opende café DoDo haar imposante deuren voor publiek. Met maar liefst 220 zitplaatsen verdeeld over 7 uiteenlopende wereldse themaruimtes, belooft dez...

Lunchroom
Anne&Max wil vijf nieuwe vestigingen in 2020

Anne&Max wilt dé huiskamer in de stad zijn die haar gasten elke dag verrast met heerlijke biologische producten, zeer gastvrije service in mooie karakteristieke panden met een trendy interieur. Anne&Max is hard gegroeid in de afgelopen twee jaar en is nog steeds volop in ontwikkeli...

Opening Rotterdam
Bagels & Beans opent in Rotterdam Alexandrium

Goed nieuws voor wie in het oosten van Rotterdam woont of daar graag gaat shoppen: voor een paddoburgerbagel of de beruchte cheesecake kun je gewoon hier terecht. De vijfde Bagels & Beans van de Maasstad opent op 23 oktober in Rotterdam Alexandrium zijn prachtige glazen puien. Niet te missen als...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: