Glimlach

19 december 2008 |

We hebben het alsmaar over de kredietcrisis, maar de vraag is of we er ook naar handelen. Zo ben ik laatst eens lekker op vakantie gegaan naar voormalig Joegoslavië. Ik zal jullie mijn vakantieavonturen besparen, maar graag wil ik één middag met jullie delen. (column Theo van Brussel, Lunchroom 2008, nr.6)

We waren in een dorpje waar de NAVO-bombardementen van negen jaar terug nog duidelijk hun sporen hadden achtergelaten. We schoven aan in een restaurant waar een ‘Extreme Restaurant Makeover’ niet overbodig was geweest. Ongemakkelijk zittend in plastic witte tuinstoelen onder TL-verlichting kregen we een geplastificeerde kaart met keuze uit maar liefst zes gerechten. Omdat wij van dit alles geen idee hadden wat het was, bestelden wij de specialiteit. Althans, dat probeerden wij. Onze ober was een vriendelijke man die ongeveer tien woorden Engels sprak, maar één ding uitstekend kon (en deed) en dat was: lachen! Na veel geglimlach, 110% inzet en druk gebaren, zagen we na een klein half uurtje het resultaat: een stoofpotje.

Van oudsher werden (delen van) ingrediënten samengevoegd en gekookt, omdat weggooien zonde was. Zo is het stoofpotje geboren. De beroemde Franse keuken, die Sarkozy binnenkort graag op de werelderfgoedlijst ziet staan, is ook ontstaan tijdens een crisis. Men ad toen alles wat eetbaar was van de beesten, dus ook de lever en niertjes. Deze werden later een delicatesse en zo werd de Franse keuken toonaangevend.

Terug naar de plastic tuinstoelen, de TL-verlichting, het stoofpotje en de lachende ober. Het stoofpotje was verrukkelijk! Onze lunch werd, ondanks de plastic tuinstoelen en de bedervende ambiance, onvergetelijk. Vooral door de verwachting overtreffende stoofpot en onze vriendelijke, lachende ober.

Wat zijn de lessen die u hieruit kunt halen? Net als Frankrijk destijds in de crisis deed, is het nu aan Nederland om de menukaart aan de huidige eisen aan te passen. Hierbij is de waarde van de ingrediënten ondergeschikt aan de totale beleving. Omdat volgend jaar een moeilijker jaar zal worden, is dit juist het moment om het assortiment en de prijsstelling te laten aansluiten bij de wensen van de gast.
Eten en drinken is een optelsom van smakelijke ingrediënten die met liefde zijn klaargemaakt en met passie zijn gepresenteerd, iets wat ze in voormalig Joegoslavië heel goed hadden begrepen. En vergeet niet dat het meest waardevolle ingrediënt al jaren hetzelfde is: een pure en oprechte glimlach!

Theo van Brussel
Directeur Foodstep, Wageningen

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Restaurant Par Hasard Almere omgetoverd tot all you can eetcafé

Restaurant Par Hasard op het Belfortplein in Almere Stad past haar concept aan en wordt het gezellige en toegankelijke All you can eetcafé by Par Hasard. Hiermee sluit het restaurant beter aan op de wensen van een groot deel van de bewoners en bezoekers van Almere en speelt zij in op de ...

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: