Gerecht voor een gravin: carpaccio

30 september 2015
Gerecht voor een gravin: carpaccio

Heb jij al een broodje carpaccio op je menu staan? Of serveer je misschien liever de ‘gewone’ carpaccio in je lunchroom? Waar
je ook voor kiest, wij laten je graag kennismaken met het verhaal achter dit populaire vleesgerecht.

De oorspronkelijke carpaccio is een gerecht van dungesneden rauwe runderlende met een dressing van zelfgemaakte mayonaise, worcestersaus, citroensap, melk, zout en witte peper. Tegenwoordig zijn er veel varianten met ingrediënten als tonijn, zalm of biefstuk.


~Giuseppe Cipriani~

*Rauw vlees*
Het gerecht werd bedacht in het Venetië van de jaren ’50. Giuseppe Cipriani, de eigenaar van Harry’s Bar in Venetië, had vele beroemde stamgasten, onder wie Charlie Chaplin en Ernest Hemingway. Een Venetiaanse gravin, Amalia Nani Mocenigo, was ook een veelgeziene gast. Zij leed aan bloedarmoede en moest van haar dokter rauw rood vlees eten. Cipriani bedacht daarop de carpaccioschotel.

*Vittore Carpaccio*
De bareigenaar noemde het gerecht naar schilder Vittore Carpaccio, van wie op dat moment een overzichtstentoonstelling werd gehouden in Venetië. Cipriani werd geïnspireerd door het rood en geel dat Vittore Carpaccio in zijn schilderijen gebruikte. Tot op de dag van vandaag staat carpaccio op het menu van Harry’s Bar, dat nu gerund wordt door zoon Arrigo.

~Christel Tuin~

~Foto carpaccio: Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carpaccio_cipriani-cropped.jpg#/media/File:Carpaccio_cipriani-cropped.jpg~

~Foto Guiseppe Cipriani: www.harrysbarvenezia.com~

Overig nieuws