Franse sterrenkoks: ortolaan op menu

17 oktober 2014
Franse sterrenkoks: ortolaan op menu

Het eten van het piepkleine vogeltje ortolaan is verboden maar vier Franse sterrenchefs, onder wie de beroemde Alain Ducasse, willen daar
verandering in brengen.

*Gastronomisch erfgoed*
De chefs hebben aan de Franse overheid gevraagd of ze het zeldzame vogeltje één weekend per jaar op de menukaart mogen plaatsen van de restaurants in Les Landes. In deze streek onder Bordeaux behoort de ortolaan immers tot het gastronomisch erfgoed. Volgens hen moet je het diertje na het klaarmaken in één keer opeten, inclusief de botjes.

*Europees verbod*
Europa heeft het eten van de ortolaan reeds in 1979 verboden, maar in Frankrijk werd het verbod pas twintig jaar later ingevoerd. Vandaag worden naar schatting dertigduizend vogeltjes per jaar gevangen. De diertjes worden dan in een donkere ruimte vetgemest en verkocht op de zwarte markt voor zo’n 150 euro per stuk.

*Tradities in ere houden*
De vier Franse chefs willen het eten van de ortolaan weer legaliseren om tradities in ere te houden. Ze willen - ook al is het maar een weekend per jaar - een rijke maaltijd opnieuw kunnen afsluiten met een vogeltje en een glas Sauternes, een zoete wijn uit de streek. Vogelbeschermers zijn er absoluut tegen. Zij vinden het een walgelijk en barbaars idee.

~Christel Tuin~

Overig nieuws