Franchise in horeca stijgt

28 mei 2014 |
Franchise in horeca stijgt

Ondanks de recessie stijgt de omzet in franchise. Zo ook in de horeca. Dit blijkt uit de Franchise Monitor 2014, het jaarlijkse onderzoek over de relevantie van franchising. Ook het aantal vestigingen
en medewerkers zijn gestegen, maar het aantal formules daarentegen nam af.

Flinke stijging in de horeca
In 2012 telde de horeca 2262 franchise vestigingen, in 2013 telden we er 2458. Het aantal medewerkers steeg in deze periode van 33.800 naar 41.100 en de omzet steeg van 1760 miljoen euro ex BTW naar 1863 miljoen euro ex BTW.

Robuust model
Ook in mindere tijden blijkt het franchisemodel robuust genoeg om tegenslagen op te vangen. De cijfers over de laatste drie jaren laten zien dat de totale omzet van franchise stabiel is gebleven. Wel zijn er verschuivingen in sectoren te zien. Er zijn in Nederland op dit moment 749 franchise formules actief. Een lichte daling van 3,1% en deze wordt vooral veroorzaakt door een grote dynamiek in met name de dienstverlenende sector. In totaal zijn er 85 formules verdwenen en 61 nieuwe formules erbij gekomen.

Doorgroeien
De franchiseomzet groeit door; de totale omzet is licht gegroeid naar ruim 31 miljard euro (31.505). De recessie treft kennelijk niet iedereen en zijn er altijd ondernemers die toch succesvol zijn en blijven. Sterker nog, 60% van de ondernemers verwacht over 2014 een omzetgroei.

Eerder een krimp
Na een krimp in 2012 stijgt ook het aantal werkzame personen in franchise. Deze lijkt verklaard te kunnen worden uit een toename van kleinere contracten en flexwerkers.

Horeca
Opvallend is de lichte stijging van het aantal franchisevestigingen in de food retail en de horeca. Veel franchiseorganisaties verwachten dat het aantal vestigingen in 2014 verder groeit.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitma ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: