Franchise in horeca stijgt

28 mei 2014 |
Franchise in horeca stijgt

Ondanks de recessie stijgt de omzet in franchise. Zo ook in de horeca. Dit blijkt uit de Franchise Monitor 2014, het jaarlijkse onderzoek over de relevantie van franchising. Ook het aantal vestigingen
en medewerkers zijn gestegen, maar het aantal formules daarentegen nam af.

Flinke stijging in de horeca
In 2012 telde de horeca 2262 franchise vestigingen, in 2013 telden we er 2458. Het aantal medewerkers steeg in deze periode van 33.800 naar 41.100 en de omzet steeg van 1760 miljoen euro ex BTW naar 1863 miljoen euro ex BTW.

Robuust model
Ook in mindere tijden blijkt het franchisemodel robuust genoeg om tegenslagen op te vangen. De cijfers over de laatste drie jaren laten zien dat de totale omzet van franchise stabiel is gebleven. Wel zijn er verschuivingen in sectoren te zien. Er zijn in Nederland op dit moment 749 franchise formules actief. Een lichte daling van 3,1% en deze wordt vooral veroorzaakt door een grote dynamiek in met name de dienstverlenende sector. In totaal zijn er 85 formules verdwenen en 61 nieuwe formules erbij gekomen.

Doorgroeien
De franchiseomzet groeit door; de totale omzet is licht gegroeid naar ruim 31 miljard euro (31.505). De recessie treft kennelijk niet iedereen en zijn er altijd ondernemers die toch succesvol zijn en blijven. Sterker nog, 60% van de ondernemers verwacht over 2014 een omzetgroei.

Eerder een krimp
Na een krimp in 2012 stijgt ook het aantal werkzame personen in franchise. Deze lijkt verklaard te kunnen worden uit een toename van kleinere contracten en flexwerkers.

Horeca
Opvallend is de lichte stijging van het aantal franchisevestigingen in de food retail en de horeca. Veel franchiseorganisaties verwachten dat het aantal vestigingen in 2014 verder groeit.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
Alles over digitaal ondernemen in je lunchzaak

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je lunchzaak

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Interview
Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven? "Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan o ...

Opening
Dunkin’ opent Pop up Store in Amsterdam The Style Outlet

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Halfweg. Na het succes van de vestigingen die in de overige outlets in Nederland gevestigd zijn kon een Vestiging in de Amsterdamse The Style Outlet niet uitblijven. Trost zijn we dat we in dit mooie project onze nieuwste concept van Dunkin&r ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: