Foodservice ziet omzet flink dalen

11 januari 2010 |
Foodservice ziet omzet flink dalen<

Speciaalzaken en de foodservice outlets hebben vorig jaar te kampen gehad met flinke omzetdalingen. In beide kanalen samen is ruim een miljard euro aan consumentenwaarde verdwenen. In foodservice alleen al bijna 650 miljoen euro. Mede daardoor zagen supermarkten hun foodomzet met 900 miljoen euro stijgen. Nederlanders hebben in 2009 ongeveer 155 miljoen euro minder uitgeven aan voedings- en genotmiddelen. Dit blijkt uit cijfers van het Food Service Instituut Nederland (FSIN) die tijdens de Horecava 2010 bekend zijn gemaakt.

Niet minder in frequentie
De hoofdlijn van het rapport van het FSIN is dat de consument niet zozeer bezuinigt op zijn aantallen maaltijden of eetmomenten, maar dat de consument vooral op andere plaatsen koopt en consumeert. Minder in de (luxe) horeca-outlets en speciaalzaken en meer op plekken waar men goedkoper uit is, zoals in de gemakssector en de supermarkt.

De veranderende consument
De foodservice en horeca zullen volgens het FSIN-rapport 'donwtrading' ondergaan. Dat houdt in dat men voor goedkopere kanalen zal kiezen, men minder service zal accepteren in ruil voor goedkopere prijzen, men meer gebruik zal maken van promoties en aanbiedingen, er gekozen zal worden voor kleinere gerechten en minder gangen, dat men minder vaak buiten de deur zal eten en dat men voor eenvoudigere/goedkopere gerechten zal kiezen.

Horeca in Nederland het duurst
Wanneer men de Nederlandse horeca vergelijkt met landen als Belgie, Frankrijk, Duitsland, Spanje, de VS en Groot-Brittannie, dan ligt het prijsniveau in Nederland boven dat van de genoemde landen. Nederland is nog steeds het duurste op horecagebied.

Horecava 2010 Amsterdam, Frank Lindner

:mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20horecava%20nieuwsbericht&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20horecava%20nieuwsitem%0A%0Ahttp://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/foodservice-ziet-omzet-flink-dalen/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Amsterdam Opening
Coffeecompany opent nieuw filiaal aan Bos en Lommerplein

Coffeecompany opent in mei zijn deuren aan het Amsterdamse Bos en Lommerplein. Het is de eerste nieuwe huurder sinds het plein in handen is van Propertize. De koffieketen betrekt het pand van 133 vierkante meter aan de rechterkant van de trap die vanaf de Bos en Lommerweg naar het plein toe leidt. ...

Video
"We bakken 10.000 American pancakes per jaar

The Blueberry is een Amerikaanse lunchroom gevestigd op twee plekken in Amersfoort. De vestiging op Emiclaerhof in Amersfoort-Noord bevat zo’n 70 binnen- en 60 buitenzitplaatsen. Door het hippe en stijlvolle interieur voelt het echt alsof je in Amerika zit. De doelgroep wisselt per locatie,...

Video
Reportage: Brasserie De Haven verbindt jong en oud 

De laatste jaren heeft er in de zorgsector een verschuiving plaats gevonden. Steeds meer mensen moeten langer thuis wonen. “Om die doelgroep in huis te krijgen, moet je ze op een of andere manier lokken en met ze verbinden", vertelt gastheer Arthur Karstens. Zorgcentrum De Haven in Bun...

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: