Food Tech Event met krekels, algae en 3D-food printing

4 februari 2019 | Thijs Jacobs

Op donderdag 24 januari 2019 trakteerde Epicenter Amsterdam, the house of digital innovation, haar gasten op een toekomstgericht food tech event. Bezoekers kregen een voorproefje van de nieuwste technologieën om 'plantaardig vlees' te produceren, 3D-food printing, krekelburgers, algae caviaar en baanbrekende sprekers.

Talks

De talks werden geïntroduceerd door Nikolas Fahlskog van Innovation Catalyzer. Zijn missie is het bijdragen aan een gezonde en duurzame beleving die mensen aanspreken. “Samen kunnen we van onze wereld een betere plek maken.” Dit uitgangspunt werd door alle sprekers omarmd, hetzij op hun eigen invulling."

Thomas van den Boezem van StartLife, de food & agri ‘incubator & accelerator’ van Wageningen University & Research, beet de spits af met de uitdagingen voor startups in de food sector om te overleven. “Teveel agri-startups falen vanwege te weinig marktbehoefte, gebrek aan geld of een verkeerd samengestelde team. StartLife ondersteunt met betere (markt)inzicht, R&D-kennis en financieel support.” Tijdens Taste the Future adviseerde Thomas Nederlandse food entrepreneurs om vroeg in de ontwikkeling een kundige incubator erbij te halen. “Zo krijgen meer innovatieve initiatieven een blijvende impact.”

De tweede talk was een eyeopener voor veel mensen uit het publiek. Bart Drion van Moyee Coffee nam ons mee naar de koffieproducerende landen en legde uit waarom ‘Fair Chain’ koffie nodig is: 80% van de kosten van een cappuccino hier in het westen komt niet bij de koffieboeren terecht. “Het streven is om de koffieketen voor iedereen eerlijker te maken. Met behulp van ons transparantiebeleid zorgen we voor meer balans in de koffie-industrie. We hebben koffie in de blockchain geïntroduceerd.”

Toekomst van voedsel

Daarna gaven de panelleden hun visie over de toekomst van voedsel. David Kat van Wasteless: ''Om voedsel op een bord of in een glas te krijgen, is er een lange weg nodig. Dat vergt veel van mens en natuur. Meer dan 30% van al het voedsel dat wij produceren belandt op de vuilnisbelt. Wij moeten nu beter omgaan met mens, planeet en winst. Onze toekomst, de toekomst van voedsel, zal zich beter voegen naar de wensen en behoeften van zowel de huidige wereldbevolking als komende generaties.''

Bram Ledeboer van SHIFT Invest heeft als doel om naast financieel rendement ook impact te creëren op het gebied van milieu en gezondheid. Bram benadrukt hoe belangrijk het is om een goede samenwerking te hebben tussen fondsbeheerders, bedrijven en Ngo’s.

Van De Krekerij / Burgs Foods kwam Sander Peltenburg. “Door de perceptie van het eten van insecten te veranderen, kunnen ze onderdeel worden van ons dagelijkse dieet. Dat is belangrijk voor de wereld om ons heen.” Zij hebben voor krekels en sprinkhanen gekozen omdat deze dieren een eigen unieke nootachtige en hartige smaak hebben. Door de insecten op een speciale manier te verwerken creëren zij producten die verrassend lekker en toegankelijk zijn, zoals hun krekelburger.

Ter afronding vroeg gespreksleider Nikolas de panelleden om in één woord de toekomst van eten te beschrijven. Thomas zijn antwoord: “Hetzelfde”, Sander: “Anders”, David: Klantgericht, Bram: Verrassend. Genoeg voer voor de toekomst dus en tijd voor een voorproefje van krekelburgers, 3D-food printing en algae caviaar.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Achtergronden Rotterdam
Baker&Moore lanceert TO GO picknickservice 'Baker's Box'

Baker&Moore, gevestigd op de Westblaak mag vanaf 1 juni net als de rest van de Nederlandse horeca haar deuren eindelijk weer openen. Tijdens de lockdown is er hard gewerkt aan een nieuw concept. Deze week lanceerde de heer Bakker (eigenaar Baker&Moore) het gloednieuwe concept, genaamd 'B...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Columns
Column Monique van Gevelt: het nieuwe abnormaal

Voor velen van ons is het drukker dan ooit. Dat wil trouwens niet zeggen dat we geld verdienen. Nee, deze crisis is een financieel drama. We zien de reserves verdampen en staren naar de bodem van onze schatkist. En nu onze voordeur op een kier staat voor onze gasten, zijn we er nog lang niet. Hoe de...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: