Food Tech Event met krekels, algae en 3D-food printing

4 februari 2019 | Thijs Jacobs

Op donderdag 24 januari 2019 trakteerde Epicenter Amsterdam, the house of digital innovation, haar gasten op een toekomstgericht food tech event. Bezoekers kregen een voorproefje van de nieuwste technologieën om 'plantaardig vlees' te produceren, 3D-food printing, krekelburgers, algae caviaar en baanbrekende sprekers.

Talks

De talks werden geïntroduceerd door Nikolas Fahlskog van Innovation Catalyzer. Zijn missie is het bijdragen aan een gezonde en duurzame beleving die mensen aanspreken. “Samen kunnen we van onze wereld een betere plek maken.” Dit uitgangspunt werd door alle sprekers omarmd, hetzij op hun eigen invulling."

Thomas van den Boezem van StartLife, de food & agri ‘incubator & accelerator’ van Wageningen University & Research, beet de spits af met de uitdagingen voor startups in de food sector om te overleven. “Teveel agri-startups falen vanwege te weinig marktbehoefte, gebrek aan geld of een verkeerd samengestelde team. StartLife ondersteunt met betere (markt)inzicht, R&D-kennis en financieel support.” Tijdens Taste the Future adviseerde Thomas Nederlandse food entrepreneurs om vroeg in de ontwikkeling een kundige incubator erbij te halen. “Zo krijgen meer innovatieve initiatieven een blijvende impact.”

De tweede talk was een eyeopener voor veel mensen uit het publiek. Bart Drion van Moyee Coffee nam ons mee naar de koffieproducerende landen en legde uit waarom ‘Fair Chain’ koffie nodig is: 80% van de kosten van een cappuccino hier in het westen komt niet bij de koffieboeren terecht. “Het streven is om de koffieketen voor iedereen eerlijker te maken. Met behulp van ons transparantiebeleid zorgen we voor meer balans in de koffie-industrie. We hebben koffie in de blockchain geïntroduceerd.”

Toekomst van voedsel

Daarna gaven de panelleden hun visie over de toekomst van voedsel. David Kat van Wasteless: ''Om voedsel op een bord of in een glas te krijgen, is er een lange weg nodig. Dat vergt veel van mens en natuur. Meer dan 30% van al het voedsel dat wij produceren belandt op de vuilnisbelt. Wij moeten nu beter omgaan met mens, planeet en winst. Onze toekomst, de toekomst van voedsel, zal zich beter voegen naar de wensen en behoeften van zowel de huidige wereldbevolking als komende generaties.''

Bram Ledeboer van SHIFT Invest heeft als doel om naast financieel rendement ook impact te creëren op het gebied van milieu en gezondheid. Bram benadrukt hoe belangrijk het is om een goede samenwerking te hebben tussen fondsbeheerders, bedrijven en Ngo’s.

Van De Krekerij / Burgs Foods kwam Sander Peltenburg. “Door de perceptie van het eten van insecten te veranderen, kunnen ze onderdeel worden van ons dagelijkse dieet. Dat is belangrijk voor de wereld om ons heen.” Zij hebben voor krekels en sprinkhanen gekozen omdat deze dieren een eigen unieke nootachtige en hartige smaak hebben. Door de insecten op een speciale manier te verwerken creëren zij producten die verrassend lekker en toegankelijk zijn, zoals hun krekelburger.

Ter afronding vroeg gespreksleider Nikolas de panelleden om in één woord de toekomst van eten te beschrijven. Thomas zijn antwoord: “Hetzelfde”, Sander: “Anders”, David: Klantgericht, Bram: Verrassend. Genoeg voer voor de toekomst dus en tijd voor een voorproefje van krekelburgers, 3D-food printing en algae caviaar.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Lunchroom
Anne&Max wil vijf nieuwe vestigingen in 2020

Anne&Max wilt dé huiskamer in de stad zijn die haar gasten elke dag verrast met heerlijke biologische producten, zeer gastvrije service in mooie karakteristieke panden met een trendy interieur. Anne&Max is hard gegroeid in de afgelopen twee jaar en is nog steeds volop in ontwikkeli...

Opening Rotterdam
Bagels & Beans opent in Rotterdam Alexandrium

Goed nieuws voor wie in het oosten van Rotterdam woont of daar graag gaat shoppen: voor een paddoburgerbagel of de beruchte cheesecake kun je gewoon hier terecht. De vijfde Bagels & Beans van de Maasstad opent op 23 oktober in Rotterdam Alexandrium zijn prachtige glazen puien. Niet te missen als...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Interview Longread
Schenk je geen alcohol? Gemiste kans!

Lang niet alle lunchrooms schenken alcohol. Na een paar minuten ‘googelen’ weten we dat van de grotere lunchketens blijkbaar alleen Anne&Max alcohol schenkt. Dat zet je toch aan het denken… Is het geen gemiste kans om geen alcohol te schenken en waarom doen ze het bij Anne&...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: