FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

5 december 2019 | redactie

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%.

Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord: “FNV Horeca zit sinds jaren weer aan de onderhandelingstafel. Voor ons zijn er dit keer, sinds de cao in 2012, voldoende aanknopingspunten om te tekenen voor een nieuwe cao. De feitelijke loonsverhoging is essentieel om als branche aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. Ik ben ontzettend trots dat we de definitie van vakkracht hebben kunnen aanscherpen. Zo is iemand met een vakdiploma nu automatisch vakkracht en ontvangt dus sneller een hogere beloning. Daarbij is er met dit onderhandelingsakkoord een eerste stap gezet om de horeca sterker te maken, waarbij we vertrouwen hebben in de toekomst om samen te werken aan een bestendige sector. Wij gaan dit onderhandelingsakkoord eerst ter goedkeuring voorleggen aan de leden.

De belangrijkste behaalde resultaten zijn:

looptijd van de cao vanaf 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020;
een loonsverhoging van 3% voor vakkrachten die een loon ontvangen dat ligt tussen het basis- en eindloon van de loontabel uit de cao horeca;
aanpassing van de loontabel met 3%;
aanpassing van de definitie vakkracht, waardoor een medewerker sneller een hoger salaris ontvangt;
uitwerking van de sociale agenda. Omschrijven van functies, beloningen en ontwikkeling van medewerkers.

 

Vertaling Wet Arbeidsmarkt in Balans in cao horeca

FNV Horeca heeft constructief overleg met werkgevers gehad over de Wet Arbeidsmarkt in Balans, waardoor deze iets gemakkelijker toepasbaar is in de sector. Bijvoorbeeld op het gebied van het vaste urenaanbod en de oproep- en afzegtermijn voor oproepovereenkomsten.

FNV Horeca is de grootste vakbond voor medewerkers in de horeca. FNV Horeca behartigt de collectieve belangen voor alle horecamedewerkers op het gebied van werk en inkomen, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horecaondernemers zijn positiever dan een jaar geleden

De horeca kijkt met vertrouwen naar 2020, zo blijkt uit het nieuwe SRA-BiZ-visierapport ‘2020 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. De consumentenbestedingen zullen waarschijnlijk op peil blijven en buitenlandse toeristen weten ons land nog steeds goed te vinden. Er ...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Koffie & thee Achtergronden
Starbucks vraagt teveel voor plantaardige melk

Als je bij Starbucks een cappuccino met havermelk bestelt betaal je 70 cent extra. Dit botst met hun eigen klimaatdoelstellingen, want de milieu-impact van plantaardige melk is gemiddeld meer dan de helft lager dan die van koemelk. ProVeg verzoekt daarom de toeslag op plantaardige melk te laten vall...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: