Elektrische boot voor grachttransport A'dam

25 juni 2010 |
Elektrische boot voor grachttransport A'dam<

Deze week hebben Mokum Mariteam en de Verenigde Bedrijven van het Food Center Amsterdam een convenant ondertekend voor samenwerking in goederenvervoer via de Amsterdamse grachten. Vanaf september starten zij met schone en stille distributie van (vers)goederen over het water naar het centrum van Amsterdam. "Door de distributie te verzorgen met een elektrisch aangedreven schip, is er sprake van een uiterst milieuvriendelijke en toch efficiënte bevoorrading. Alhoewel het idee van ‘vracht door de gracht’ afgeleid is van vroeger, mag dit het eerste elektrische vrachtschip genoemd worden dat actief is in Amsterdam", zegt Cor Gerritsen van Mokum Mariteam.

Steun van gemeente
De gemeente Amsterdam ondersteunt de plannen van de partners. De samenwerking tussen de Verenigde Bedrijven van het Food Center en Mokum Mariteam past uitstekend in het beleid om de luchtkwaliteit in Amsterdam te verbeteren.

Jarenlange ervaring
Het bedrijf heeft een elektrisch schip in aanbouw met een laadvolume van 85 kuub. Inzameling van retourvracht meegerekend, kunnen per vol schip ongeveer vijf à zes stadsvrachtwagens vervangen worden. "De initiatiefnemers van Mokum Mariteam hebben jarenlange ervaring in elektrisch varen; nu wordt deze techniek toegepast in goederenvervoer. In september is het schip operationeel en gaan we ervaren hoe we het beste op de wensen van het Food Center kunnen inspelen", zegt Gerritsen.

Schone en stille distributie
De samenwerking is een voorproefje op de herstructurering van het Food Center, waarbij het versgoederencentrum aan de Jan van Galenstraat ingrijpend verbouwd wordt in de komende jaren. "Het Food Center staat voor een ingrijpende vernieuwing die het ook mogelijk maakt om het Center net als vroeger weer goed bereikbaar te maken via waterwegen. Daarbij is het natuurlijk niet de bedoeling in te boeten aan bereikbaarheid over de weg", vertelt Erik Fischer, voorzitter van de Verenigde Bedrijven van het Food Center.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Video
Op Reportage: Panino di Pino

Simone Prestifilippo is samen met haar man Michael eigenaar van de lunchroom Panino di Pino. Panino di pino is een lunchroom waar de moderne Italiaanse sfeer samen met de heerlijke broodjes, Pasta’s en sorbetijs in het centraal staat. Panino di Pino is opgericht door de schoonvader van Sim...

Personalia Fastservice
Domino's krijgt Nederlandse CEO voor Europa

Domino's Pizza Enterprises Limited (ASX: DMP), moederorganisatie van Domino’s pizza Nederland publiceerde deze week haar halfjaarcijfers. In Europa realiseerde Domino’s een sterke omzetgroei van +9,4% tot €382,8m (+5,0% SSS) en een EBITDA €29,4m (+15,6%). Daarnaast opende D...

Video
Op Reportage: Het nieuwe Olivier

Brasserie Olivier in Bilthoven is met haar 37 jaar een van de oudste eetgelegenheden in het dorp. Sinds een half jaar is Olivier verhuisd naar een nieuwe locatie. En daar horen veranderingen bij. Eigenaresse Myrna Janssen vertelt trots haar verhaal. ‘’We zijn verhuisd naar de meest ce...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: