Dutch Barista Championship 2010

7 mei 2010 |
Dutch Barista Championship 2010<

In het Amsterdamse Hotel de Goudfazant zal maandag 10 mei dé koffiewedstrijd van het jaar plaatsvinden. De acht beste barista’s van Nederland zullen hier strijden om de prestigieuze titel Dutch Barista Champion. Naast deze titel strijden de finalisten ook om een plaats bij het World Barista Championship dat in 2011 in koffiebakermat Colombia wordt georganiseerd.

Groeiende trend
Koffie is een trend product geworden. Het aantal koffiebars is hierdoor de laatste jaren snel toegenomen en ook het aantal barista’s is gegroeid. Deze nieuwe professie houdt zich bezig met het professioneel bereiden van koffie en alle facetten die daarmee samenhangen. Barista’s worden wel eens vergeleken met de meesterkoks in de keuken, daarom komen er ook steeds meer wedstrijden van onder andere de Stichting Dutch Coffee Promotion en de Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) om te bepalen wie de beste is.

De wedstrijd
Tijdens de grote finale dienen de acht deelnemers ieder vier espresso’s, vier cappuccino’s en vier signature drinks aan de juryleden te serveren. Hiervoor krijgen ze 15 minuten per drankje de tijd voor. Tijdens het bereiden en serveren van de dranken, geven de barista’s ook een presentatie. Zij vertellen over hun vak en geven uitleg over hun keuze van koffie, servies, koffiemolen en aanverwante zaken. De geserveerde dranken worden door de jury beoordeeld op technische vaardigheden, presentatie, hygiëne en gastheerschap. De jury hanteert daarbij de regels van de SCAE, onder wiens auspiciën de wedstrijd plaatsvindt.

Deelnemers
-Francesco Grasotti (Utrecht, werkzaam bij Brandmeester’s)
-Victor Constandse (Amstelveen, werkzaam bij Brandmeester’s)
-Mark Hermens (Wijchen, eigenaar van Maro's Koffie en Thee)
-Onno van Zanten (Amsterdam, eigenaar van Barista Support)
-Yakup Aydin (Hoek van Holland, werkzaam bij Illy)
-Coen van Sprang (Voorhout, werkzaam bij Lebkov)
-Frans van den Berg (Hattem, werkzaam bij Barista Brothers / Mocca d’Or)
-Sander Schat (Amsterdam, eigenaar van Sander Schat.nl en titelverdediger)

Nienke van Haasteren

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Amsterdam Opening
Coffeecompany opent nieuw filiaal aan Bos en Lommerplein

Coffeecompany opent in mei zijn deuren aan het Amsterdamse Bos en Lommerplein. Het is de eerste nieuwe huurder sinds het plein in handen is van Propertize. De koffieketen betrekt het pand van 133 vierkante meter aan de rechterkant van de trap die vanaf de Bos en Lommerweg naar het plein toe leidt. ...

Video
"We bakken 10.000 American pancakes per jaar

The Blueberry is een Amerikaanse lunchroom gevestigd op twee plekken in Amersfoort. De vestiging op Emiclaerhof in Amersfoort-Noord bevat zo’n 70 binnen- en 60 buitenzitplaatsen. Door het hippe en stijlvolle interieur voelt het echt alsof je in Amerika zit. De doelgroep wisselt per locatie,...

Video
Reportage: Brasserie De Haven verbindt jong en oud 

De laatste jaren heeft er in de zorgsector een verschuiving plaats gevonden. Steeds meer mensen moeten langer thuis wonen. “Om die doelgroep in huis te krijgen, moet je ze op een of andere manier lokken en met ze verbinden", vertelt gastheer Arthur Karstens. Zorgcentrum De Haven in Bun...

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: