Dit mag uw jongste horecawerker niet!

23 augustus 2013 |
Dit mag uw jongste horecawerker niet!<

De NVWA heeft in opdracht van het ministerie van SZW onlangs 194 horecabedrijven geïnspecteerd op misstanden met jonge werknemers. Hoewel het nalevingspercentage ten opzichte van
2010 is gestegen, worden er nog steeds overtredingen geconstateerd. De laatste inspectieronde waren dat er 173 bij 85 bedrijven.

In orde
Bij 109 (56 procent) bedrijven is de naleving na het eerste inspectiebezoek in orde bevonden. Heeft u jonge werknemers in dienst die bij u een zakcentje bijverdienen? Let dan op wat wel en niet mag. We presenteren hieronder een overzicht van de punten waarop de NVWA in de laatste inspectie veel overtredingen heeft geconstateerd. Dit overzichtje is niet volledig.

Wat mag uw jongste werknemer zoal allemaal niet?
14-jarigen* mogen niet na *19.00 uur werken.
15-jarigen* mogen niet na *21.00 uur arbeid verrichtten.
16- en 17-jarigen* mogen niet na *23.00 uur* nog aan het werk zijn, of meer dan *9 uur per dienst draaien.
13-, 14- en 15-jarigen* mogen niet: zelfstandig *kassahandelingen* uitvoeren, werken in een omgeving waar ook *alcohol* wordt geschonken, *friet bakken*, in een keuken werken in de nabijheid van *gevaarlijke machines.

Niet oké
Het is goed dat er in de Arbeidstijdenwet en de Nadere Regeling Kinderarbeid regels zijn vastgelegd die jongeren beschermen. We moeten deze in acht nemen. Echter, de inspectierapporten van de NVWA en SZW wringen aan alle kanten.

Hiaten
In 2010 (in 2011 is er geen rapport uitgekomen) werden 315 horecabedrijven geïnspecteerd (zonder verdere specificatie naar deelbranche). Dit jaar zijn 194 bedrijven in de horeca geïnspecteerd. Dit waren alleen restaurants, cafés en cafetaria's. Geen hotels en lunchrooms. In 2013 zijn 85 bedrijven waar in 2010 overtredingen bij zijn geconstateerd opnieuw onderzocht. Deze bedrijven hanteren de regels nu netjes waardoor het nalevingspercentage omhoog is geschoten. Dit noteert SZW ook wel in haar rapportage, maar om over de hele horeca iets te kunnen concluderen had er een onafhankelijke steekproef moeten worden genomen bij 383 bedrijven (bij de meest gangbare foutmarge van 5 procent en een betrouwbaarheidsniveau van 95 procent). Dat zijn er een stuk meer dan de 194 adressen die zijn geïnspecteerd. Jammer, want dagbladen koppen meteen in chocoladeletters 'Jonge horecamedewerker werkt te laat door'.

Bij 0,14 procent gaat het mis
Er werken 120.000 jongeren van 15-25 jaar in de horeca. Als wij net als de NVWA en SZW over de hele branche gaan concluderen (waarbij we leeftijdscategorieën en deelbranches 'voor het gemak' door elkaar zullen gooien) dan zijn de op jaarbasis 173 geconstateerde overtredingen op 120.000 jongeren die werken in de horeca (ofwel 0,14 procent!) niet zo veel. Ik concludeer: veilig en volgens het rooster werken, het kan in de horeca!

"Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl ~, hoofdredacteur De RestaurantKrant, Lunchroom en Hospitality Management

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Tweede Bagels & Beans aGoGo verovert Rotterdam

Binnenkort klotst de bagelliefde over de randen van de Koopgoot: woensdag 20 november opent Bagels & Beans de sluizen van bagels, koffie en geluk in FORUM Rotterdam. Op de eerste verdieping komt de vertrouwde Bagels & Beans, de begane grond is gereserveerd voor Bagels & Beans aGoGo. De t...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Opening Koffie & thee
Betjeman & Barton Den Haag heropent vernieuwde theewinkel

De winkel van Theekopers Betjeman & Barton aan de Aert van der Goesstraat 1 in Den Haag heeft een metamorfose ondergaan. De volledig verbouwde winkel van het bekende Franse kwaliteitstheemerk zal op 16 november 2019 feestelijk worden heropend door de directeur van Betjeman & Barton Frankrijk...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Villa Heidetuin heeft het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland

Het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland vind je dit jaar in Bergen op Zoom. De inzending van Villa Heidetuin gooide hoge ogen bij alle juryleden. Het winnende broodje heet ‘Gegrilde Aubergineburger’ en kan naar wens als vegetarisch gerecht besteld worden. De mystery jury was vol ...

Awards
SVH presenteert de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca  

Op vrijdag 8 november heeft SVH de top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekend gemaakt. Voor deze jaarlijkse wedstrijd werden dit jaar 150 leerbedrijven genomineerd. Tot maandag 4 november zijn deelnemende leerbedrijven met elkaar de strijd aangegaan om de eerste mijlpaal van de wedstrij...

trends
Vijf trends op het gebied van (voedsel)verpakkingen

Er zijn een hoop ontwikkelingen gaande op het gebied van food verpakkingen. De consument kiest steeds meer voor gemak. Zij wensen betere en meer productinformatie, willen to- go verpakkingen en minder plastic verpakkingen. De consument bepaalt in grote mate de trends en ontwikkelingen voor food verp...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: