Dit mag uw jongste horecawerker niet!

23 augustus 2013 |
Dit mag uw jongste horecawerker niet!<

De NVWA heeft in opdracht van het ministerie van SZW onlangs 194 horecabedrijven geïnspecteerd op misstanden met jonge werknemers. Hoewel het nalevingspercentage ten opzichte van
2010 is gestegen, worden er nog steeds overtredingen geconstateerd. De laatste inspectieronde waren dat er 173 bij 85 bedrijven.

In orde
Bij 109 (56 procent) bedrijven is de naleving na het eerste inspectiebezoek in orde bevonden. Heeft u jonge werknemers in dienst die bij u een zakcentje bijverdienen? Let dan op wat wel en niet mag. We presenteren hieronder een overzicht van de punten waarop de NVWA in de laatste inspectie veel overtredingen heeft geconstateerd. Dit overzichtje is niet volledig.

Wat mag uw jongste werknemer zoal allemaal niet?
14-jarigen* mogen niet na *19.00 uur werken.
15-jarigen* mogen niet na *21.00 uur arbeid verrichtten.
16- en 17-jarigen* mogen niet na *23.00 uur* nog aan het werk zijn, of meer dan *9 uur per dienst draaien.
13-, 14- en 15-jarigen* mogen niet: zelfstandig *kassahandelingen* uitvoeren, werken in een omgeving waar ook *alcohol* wordt geschonken, *friet bakken*, in een keuken werken in de nabijheid van *gevaarlijke machines.

Niet oké
Het is goed dat er in de Arbeidstijdenwet en de Nadere Regeling Kinderarbeid regels zijn vastgelegd die jongeren beschermen. We moeten deze in acht nemen. Echter, de inspectierapporten van de NVWA en SZW wringen aan alle kanten.

Hiaten
In 2010 (in 2011 is er geen rapport uitgekomen) werden 315 horecabedrijven geïnspecteerd (zonder verdere specificatie naar deelbranche). Dit jaar zijn 194 bedrijven in de horeca geïnspecteerd. Dit waren alleen restaurants, cafés en cafetaria's. Geen hotels en lunchrooms. In 2013 zijn 85 bedrijven waar in 2010 overtredingen bij zijn geconstateerd opnieuw onderzocht. Deze bedrijven hanteren de regels nu netjes waardoor het nalevingspercentage omhoog is geschoten. Dit noteert SZW ook wel in haar rapportage, maar om over de hele horeca iets te kunnen concluderen had er een onafhankelijke steekproef moeten worden genomen bij 383 bedrijven (bij de meest gangbare foutmarge van 5 procent en een betrouwbaarheidsniveau van 95 procent). Dat zijn er een stuk meer dan de 194 adressen die zijn geïnspecteerd. Jammer, want dagbladen koppen meteen in chocoladeletters 'Jonge horecamedewerker werkt te laat door'.

Bij 0,14 procent gaat het mis
Er werken 120.000 jongeren van 15-25 jaar in de horeca. Als wij net als de NVWA en SZW over de hele branche gaan concluderen (waarbij we leeftijdscategorieën en deelbranches 'voor het gemak' door elkaar zullen gooien) dan zijn de op jaarbasis 173 geconstateerde overtredingen op 120.000 jongeren die werken in de horeca (ofwel 0,14 procent!) niet zo veel. Ik concludeer: veilig en volgens het rooster werken, het kan in de horeca!

"Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl ~, hoofdredacteur De RestaurantKrant, Lunchroom en Hospitality Management

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Insight Beach Brabant: ijzersterk horecaconcept in hartje Eindhoven

Een groep ambitieuze ondernemers presenteert deze zomer Insight Beach: een gloednieuw city beach concept dat de horeca en culturele sector bij elkaar brengt. De hardwerkende mensen in deze sectoren brengen leven in de brouwerij en moeten zo snel mogelijk weer aan de slag, vinden de initiatiefnemers....

Interview Longread Coronacrisis
Utrechtse horecaondernemers: "De run op de horeca blijft uit"

We zijn nu drie dagen onderweg sinds de 'heropening' van de horeca. Tijd om horecaondernemers te bezoeken en te vragen naar de ervaringen met het ondernemen met coronabeperkingen en de verwachting voor de toekomst. In Utrecht bezochten we daarom verschillende horecaondernemers en voelden vooral het ...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Achtergronden Rotterdam
Baker&Moore lanceert TO GO picknickservice 'Baker's Box'

Baker&Moore, gevestigd op de Westblaak mag vanaf 1 juni net als de rest van de Nederlandse horeca haar deuren eindelijk weer openen. Tijdens de lockdown is er hard gewerkt aan een nieuw concept. Deze week lanceerde de heer Bakker (eigenaar Baker&Moore) het gloednieuwe concept, genaamd 'B...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: