Dit jaar bier bij het kerstdiner?

27 november 2014 |
Dit jaar bier bij het kerstdiner?<

Volgens biersommelier en zytholoog Fiona de Lange en chefkok Jo Vaessen geeft bier veel meer smaak bij het diner dan wijn. Dit stelt
het tweetal in het gisteren gelanceerde boek ‘Bier & Spijs’ Het is het eerste bier en spijs boek op Nederlandse bodem waarin alleen Nederlandse speciaalbieren bij gerechten gecombineerd worden.

Onbekend maakt onbemind
Het aantal Nederlandse brouwerijen groeit explosief tot inmiddels al ruim 250. Al deze speciaalbieren van kleine en grote brouwerijen passen uitstekend bij een feestelijk menu door de uiteenlopende smaken van zoet, zuur, bitter tot kruidig of een combinatie daarvan. De onbekendheid met goede bier-spijscombinatie zorgt ervoor dat vaak een veilige wijnkeuze wordt gemaakt. Internationaal biersommelier en zytholoog Fiona de Lange: "Eeuwig zonde, omdat bier bij het gerecht voor een ware smaakexplosie zorgt. Als je maar de goede combinatie maakt. Met een aantal goede tips kom je heel ver. Als de bierdrinker wel nadenkt over bier en spijs, dan is vreemd genoeg vaak de eerste keuze een Belgisch bier. En dat terwijl al die Nederlandse brouwerijen zoveel mooie bieren brouwen."

Bier en Spijs van Nederlandse bodem
Jo Vaessen, chefkok van Restaurant Dwars: "Ruim een jaar geleden startte ik met mijn restaurant in Amsterdam met als centraal punt bier en spijs van Nederlandse bodem. Het bereiden van biologische en eerlijke gerechten geeft door de combinatie met de honderden bieren van eigen bodem een waanzinnige smaakexplosie. Inmiddels ontdekken steeds meer Nederlandse, maar ook internationale bierliefhebbers dit. Een boek met inspirerende recepten gecombineerd met een Nederlands bier bestond gek genoeg nog niet. Door 70 recepten met steeds een ander speciaalbier te combineren heeft de bierliefhebber niet alleen een handzaam boek te pakken over hoe je bier en spijs combineert, maar ook een mooi overzicht van kwalitatief goede bieren van eigen bodem."

Meer lezen over bier? Klik hier!
Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Koffie & thee Achtergronden
Het Grote Koffiebar Onderzoek: zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld 2 drankjes, met een sterke voor...

Achtergronden Internationaal
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor...

Interview
Reportage: Koffie en Jij, Hilversum [video]

Koffie en jij is een gezellige lunchroom midden in het centrum van Hilversum. Je kan hier genieten van allerlei vegan of vegetarische gerechten. Met de huiselijke sfeer kan je er op je gemak een kopje koffiedrinken en even ontsnappen van het drukke leven. Koffie en jij richt zich vooral op de men...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: