Dit is de beste gehaktbal van Nederland!

28 maart 2017 | Roy Spijker

Het keuren en bekronen van ambachtelijke producten. Slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. Vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum doen het sinds kort ook voor het frituurambacht. Harald van Ballegooijen van Cafetaria XL Oude Gracht in Eindhoven kreeg vandaag tijdens de regionale ledenbijeenkomst van ProFri een oorkonde uitgereikt voor zijn met goud bekroonde ambachtelijke snack, de huisgemaakte gehaktbal.

Van Ballegooijen maakt naast verse ambachtelijke friet ook diverse andere lekkernijen zelf in eigen keuken. Het eerste huisgemaakte product die hij met een ‘gouden gevolg’ liet keuren was zijn gehaktbal.

Passage uit het juryverslag: “Deze gehaktbal heeft zijn gouden bekroning meer dan verdiend. Gemaakt volgens familierecept daterend uit 1964. De basis is vers gemengd gehakt van een bekende regionale horeca slagerij, waaraan diverse ingrediënten, kruiden en specerijen worden toegevoegd. De gehaktballen worden niet gebraden maar geweld en zijn zowel uit de frituur als uit de jus een pure verwennerij.”

Voor deze huisgemaakte gehaktbal kreeg Harald van Ballengooien een oorkonde uitgereikt, zodat hij in de zaak de bekroning kenbaar kan maken bij zijn klanten. Binnenkort laat hij nog twee andere specialiteiten keuren door het Nederlands Frituurcentrum. Welke lekkernijen dat zijn is nog niet bekend. Die keuze moet Van Ballengooien nog maken. Professionele frituurders kunnen namelijk maximaal 3 producten per jaar ter keuring voorleggen. En bij Cafetaria XL Oude Gracht staan er veel meer op de kaart.

De oorkonde van het Nederlands Frituurcentrum dient verder als een bewijs van vakmanschap als frituurprofessional. Via de QR-code op deze oorkonde kom je uit op een website waarop iedereen de procedures en voorwaarden van de productkeuringen kan terugvinden. Later dit jaar komt de vakvereniging met de speciale consumentenwebsite: Metgoudbekroond.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Omzet horeca stijgt 1,6 procent in vierde kwartaal

De omzet van de horeca steeg in het vierde kwartaal van 2019 met 1,6 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam met 1,4 procent toe. De omzet van logiesverstrekking steeg met 1,2 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 1,7 procent. Al bijna zeven jaar nee...

Video
Op reportage: Brownies&downies Woerden

"Onze medewerkers zijn puur", laat Dave van der Wolk weten in een interview met Lunchroom.nl. Het is een belangrijk onderdeel in het concept van de alsmaar groeiende lunchroom. ‘Onze kanjers (red. de medewerkers van Brownies & Downies) zijn het gezicht van de zaak." Het c...

Fastservice Vega
KFC gaat een week lang 'kiploos' door het leven

Het Kentucky Fried Chicken restaurant aan het Binnenwegplein in Rotterdam verruilt van 9 t/m 15 maart, tijdens de Nationale Week Zonder Vlees, een week lang alle kip op het menu voor vegetarische opties. Dit wereldwijde historische moment voor KFC is tevens het startschot van de landelijke introduct...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

Je kunt je vanaf nu weer aanmelden om deel te nemen aan de wedstrijd voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020. Zend de receptuur, bereidingswijze, de prijs op de kaart en een goede foto van het gerecht in via het formulier hieronder. Lukt dat niet? Stuur je inzending dan per e-mail naa...

Video
Op Reportage: Koffie Society

Marco Smit is master barista. Hij is acht jaar geleden begonnen met koffie. 7 jaar geleden met De Koffie Society. Na drie jaar heeft hij 'De Gooische koffiebus' aangeschaft. Zo kunnen klanten door het hele land genieten van de lekkerste koffie. De Gooische Koffiebus werd in 2014 uitgeroep...

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: