Den Haag heeft duurste terrassen

24 juli 2013 |
Den Haag heeft duurste terrassen<

Amsterdam is niet langer de duurste terrasstad van ons land. De hoofdstad is voorbij gestevend door vier andere steden. Den Haag voert dit jaar de ranglijst aan als duurste terrasstad, een rondje
drank (2 bier, 2 fris, 2 rosé, en 2 koffie) kost hier 21,70 euro. De stad wordt in de ranglijst gevolgd door Rotterdam, Haarlem en ’s-Hertogenbosch. Amsterdam komt dit jaar op de vijfde plaats voor.

Prijzen omhoog
Gemiddeld zijn de terrasprijzen dit jaar met 3,1 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Nijmegen is wederom de goedkoopste terrasstad, waar men voor het genoemde rondje precies 19 euro betaalt. De resultaten komen uit het jaarlijkse terrasonderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Warmond.

Rotterdam schommelt
Waar Rotterdam vorig jaar de grootste daling op de ranglijst noteerde stijgt de stad na een prijsstijging van 8,3 procent dit jaar met zeven plekken omhoog het hardst. Eindhoven is de enige stad met een prijsdaling van 0,3 procent en blijft daarmee op de één na laagste plaats staan. De grootste daler op de ranglijst is Amsterdam, dat sinds de start van het jaarlijkse onderzoek steevast op de eerste plaats eindigde. Een rondje is er dit jaar slechts 0,7 procent duurder geworden.

Amersfoort kan het breed laten hangen
Voor het onderzoek wordt jaarlijks de terraskoopkracht bepaald door het gemiddeld besteedbaar inkomen van de inwoners af te zetten tegen de terrasprijzen. Hieruit blijkt dat Amersfoort de hoogste terraskoopkracht heeft, waar de inwoners gemiddeld 20,7 rondjes per week kunnen bestellen. In Enschede is de koopkracht het laagst, hier kan men wekelijks slechts 16,5 rondjes geven.
De gemiddelde terraskoopkracht over 21 Nederlandse steden is 19,1 rondjes per week. Hiermee is de gemiddelde terraskoopkracht gedaald ten opzichte van vorig jaar, toen men gemiddeld nog 19,6 rondjes per week kon betalen.

Frisse bieren in trek
Naast die traditionele hardlopers rosé, witbier en (zelfgemaakte) ice-tea zien we dit jaar met name de alcoholvrije bieren en bieren met een laagalcoholpercentage een vlucht nemen. Ook mixen van bieren met frisdrank zijn populair als verfrissende dorstlesser op het terras. Hiermee lijkt een einde gekomen aan het suffige imago van malt bier en bier met een lager alcoholpercentage en zijn de dranken gepromoveerd tot hippe zomerse dorstlessers op het terras.

Door Frank Lindner:mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Koffie & thee Achtergronden
App spaarder 'wint' reis naar Italië bij Doppio Espresso

In september 2018 was de lancering van de Mijn Doppio App. Gasten van Doppio Espresso kunnen middels de app sparen voor gratis koffie, patisserie, lunch en als ultieme spaardoel een reis naar Milaan. In 2019 is het zover, de eerste gasten hebben 5000 punten bij elkaar gespaard. De trouwe gast van...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: “Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken”

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Opening Rotterdam
Tweede Bagels & Beans aGoGo verovert Rotterdam

Binnenkort klotst de bagelliefde over de randen van de Koopgoot: woensdag 20 november opent Bagels & Beans de sluizen van bagels, koffie en geluk in FORUM Rotterdam. Op de eerste verdieping komt de vertrouwde Bagels & Beans, de begane grond is gereserveerd voor Bagels & Beans aGoGo. De t...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: