De 'Week van de Friet' breekt weer aan

28 september 2017 | Thijs Jacobs

Met een Aardappelrooidag in Zwartewaal, Lelystad en Wieringerwerf wordt het startsein gegeven voor de vierde editie van de Nationale Week van de Friet. Bij het begin van de campagneweek op zaterdag 30 september aanstaande kunnen kinderen (4 tot en met 12 jaar) bij aardappelboeren zelf een emmer met frietpiepers rooien. Vervolgens wordt hen onder het motto ‘Van aardappel tot frietje’ uitgelegd hoe ze de aardappelen thuis kunnen verwerken tot lekkere friet.

Organisator het Nederlands Frituurcentrum wil kinderen met de Aardappelrooidag meer vertrouwd maken met de natuurlijke herkomst van friet. Het kenniscentrum licht toe: “We kennen allemaal het lekkere frietje wel, maar velen realiseren zich niet of nauwelijks dat de oorsprong van dat frietje ligt bij de aardappel. Het proces van aardappel tot frietje laten we tijdens de Aardappelrooidag zien op een heel directe en aansprekende manier.”

Aardappelspelletjes


Tijdens de Aardappelrooidag wordt voor alle jeugdige (en begeleidende) bezoekers op de boerderij ook friet gebakken. Daarnaast zijn er aardappelspelletjes georganiseerd en kunnen de kinderen zich uitleven op een springkussen. Verder ontdekken de kinderen op de boerderij niet alleen de oorsprong van friet, maar nog veel meer. Het Nederlands Frituurcentrum: “Ze zien en ervaren met hun eigen ogen waar ons voedsel vandaan komt. Want de boer verbouwt natuurlijk niet alleen maar frietaardappelen.”

Gratis deelname

Deelname aan de Aardappelrooidag in Zwartewaal, Lelystad en Wieringerwerf is gratis. De excursie is vooral bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Ook ouders, begeleiders en oudere broertjes en zusjes zijn welkom. Deelnemers kunnen zich aanmelden via de website Weekvandefriet.nl. Ze kunnen kiezen uit 4 tijdsblokken: 10.30 tot 12.00 uur, 11.30 tot 13.00 uur, 13.00 tot 14.30 uur en 14.00 tot 15.30 uur. De adressen van de locaties zijn: Bezoekboerderij Leven van de Wind, Oosterterpweg 12, 1771 SJ  Wieringerwerf. Boerderij en winkel Poldervers en Lekker,Lisdoddeweg 52, 8219 PR Lelystad. Rodenburg Landbouw en Opslag, Maasdijk 18, 3238 LB  Zwartewaal.

Alleen aanmelden voor de Aardappelrooidag in Lelystad is nog mogelijk. Volgend jaar gaan we voor meer locaties in het land.

Week van de Friet

De Nationale Week van de Friet is een initiatief van ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders. De organisatie ligt in handen van kennisplatform het Nederlands Frituurcentrum. De ‘friet-geniet-week’ wordt mede mogelijk gemaakt door enkele fabrikanten en leveranciers. Gedurende de actieperiode (van 30 september tot en met 8 oktober) wordt in vele honderden cafetaria’s, snackbars en frituren in ons land de ‘friet gevierd’ met speciale acties en activiteiten. Meer informatie is te vinden op website www.weekvandefriet.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Omzet horeca stijgt 1,6 procent in vierde kwartaal

De omzet van de horeca steeg in het vierde kwartaal van 2019 met 1,6 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam met 1,4 procent toe. De omzet van logiesverstrekking steeg met 1,2 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 1,7 procent. Al bijna zeven jaar nee...

Video
Op reportage: Brownies&downies Woerden

"Onze medewerkers zijn puur", laat Dave van der Wolk weten in een interview met Lunchroom.nl. Het is een belangrijk onderdeel in het concept van de alsmaar groeiende lunchroom. ‘Onze kanjers (red. de medewerkers van Brownies & Downies) zijn het gezicht van de zaak." Het c...

Fastservice Vega
KFC gaat een week lang 'kiploos' door het leven

Het Kentucky Fried Chicken restaurant aan het Binnenwegplein in Rotterdam verruilt van 9 t/m 15 maart, tijdens de Nationale Week Zonder Vlees, een week lang alle kip op het menu voor vegetarische opties. Dit wereldwijde historische moment voor KFC is tevens het startschot van de landelijke introduct...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

Je kunt je vanaf nu weer aanmelden om deel te nemen aan de wedstrijd voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020. Zend de receptuur, bereidingswijze, de prijs op de kaart en een goede foto van het gerecht in via het formulier hieronder. Lukt dat niet? Stuur je inzending dan per e-mail naa...

Video
Op Reportage: Koffie Society

Marco Smit is master barista. Hij is acht jaar geleden begonnen met koffie. 7 jaar geleden met De Koffie Society. Na drie jaar heeft hij 'De Gooische koffiebus' aangeschaft. Zo kunnen klanten door het hele land genieten van de lekkerste koffie. De Gooische Koffiebus werd in 2014 uitgeroep...

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: