De kronieken van wereldspijzen (I)

26 januari 2013 |
De kronieken van wereldspijzen (I)

Achter klassieke wereldgerechten zit vaak een kleurrijk verhaal. In zes delen vertellen wij over de benamingen van herkenbare spijzen. Deze week deel één: de Pizza Margherita en de Tarte Tatin.

Pizza Margherita
Volgens de geschiedenis zou de eerste Pizza Margherita zijn gebakken in 1889. In juni dat jaar bracht koningin Margherita van Savoye samen met haar man koning Umberto I een vakantie door in Napels. Om haar bezoek te eren, bakte chef-kok Raffaele Esposito van pizzaria di Pietro e Basta Cosi (tegenwoordig Brandi Pizzeria drie pizza’s. Één daarvan was belegd met tomaten, mozzarella en basilicum. Deze ingrediënten bootsten de kleuren van de Italiaanse vlag na. Majesteit Margherita was zo te spreken over de smaak dat ze de kok een bedankbrief schreef. Esposito besloot op zijn beurt om de pizza naar haar te vernoemen.
Tarte Tatin
Eigenlijk is de Tarte Tatin een klein ongelukje. Welk ongelukje is niet helemaal duidelijk, maar de twee versies beginnen hetzelfde. In de jaren tachtig van de negentiende eeuw, ten zuiden van Parijs, stond het hotel Tatin Dit werd gerund door de Tatin-zusters, Stéphanie en Caroline. Het gebruikelijke verhaal is dat Stéphanie, die meestal in de keuken stond, overwerkt was. Ze begon aan een traditionele appeltaart, maar liet de appels te lang bakken in boter en suiker. Om het gerecht te redden, legde ze het deeg bovenop de appels en stopte vervolgens de hele pan in de oven. Volgens een ander verhaal zou Stéphanie al zijn begonnen aan een gekarameliseerde taart, maar bakte ze hem per ongeluk ondersteboven. Het gerecht zou uiteindelijk zijn ontdekt door Louis Vaudable, de eigenaar van het Franse restaurant Maxim’s. Volgens een gerucht kocht hij het recept en plaatste het op het menu onder de titel ‘tarte des mademoiselles Tatin’.
Marijn Brok

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
Alles over digitaal ondernemen in je lunchzaak

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je lunchzaak

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Interview
Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven? "Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan o ...

Opening
Dunkin’ opent Pop up Store in Amsterdam The Style Outlet

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Halfweg. Na het succes van de vestigingen die in de overige outlets in Nederland gevestigd zijn kon een Vestiging in de Amsterdamse The Style Outlet niet uitblijven. Trost zijn we dat we in dit mooie project onze nieuwste concept van Dunkin&r ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: