De kronieken van wereldspijzen (I)

26 januari 2013 |
De kronieken van wereldspijzen (I)<

Achter klassieke wereldgerechten zit vaak een kleurrijk verhaal. In zes delen vertellen wij over de benamingen van herkenbare spijzen. Deze week deel één: de Pizza Margherita en de Tarte Tatin.

Pizza Margherita
Volgens de geschiedenis zou de eerste Pizza Margherita zijn gebakken in 1889. In juni dat jaar bracht koningin Margherita van Savoye samen met haar man koning Umberto I een vakantie door in Napels. Om haar bezoek te eren, bakte chef-kok Raffaele Esposito van pizzaria di Pietro e Basta Cosi (tegenwoordig Brandi Pizzeria drie pizza’s. Één daarvan was belegd met tomaten, mozzarella en basilicum. Deze ingrediënten bootsten de kleuren van de Italiaanse vlag na. Majesteit Margherita was zo te spreken over de smaak dat ze de kok een bedankbrief schreef. Esposito besloot op zijn beurt om de pizza naar haar te vernoemen.
Tarte Tatin
Eigenlijk is de Tarte Tatin een klein ongelukje. Welk ongelukje is niet helemaal duidelijk, maar de twee versies beginnen hetzelfde. In de jaren tachtig van de negentiende eeuw, ten zuiden van Parijs, stond het hotel Tatin Dit werd gerund door de Tatin-zusters, Stéphanie en Caroline. Het gebruikelijke verhaal is dat Stéphanie, die meestal in de keuken stond, overwerkt was. Ze begon aan een traditionele appeltaart, maar liet de appels te lang bakken in boter en suiker. Om het gerecht te redden, legde ze het deeg bovenop de appels en stopte vervolgens de hele pan in de oven. Volgens een ander verhaal zou Stéphanie al zijn begonnen aan een gekarameliseerde taart, maar bakte ze hem per ongeluk ondersteboven. Het gerecht zou uiteindelijk zijn ontdekt door Louis Vaudable, de eigenaar van het Franse restaurant Maxim’s. Volgens een gerucht kocht hij het recept en plaatste het op het menu onder de titel ‘tarte des mademoiselles Tatin’.
Marijn Brok

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Awards Fastservice
Fresh2Go Sushi voor vijfde keer uitgeroepen tot beste bezorgrestaurant

Tijdens de zesde editie van de Thuisbezorgd.nl Awards is Fresh2Go Sushi opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant uit meer dan 8.000 restaurants in heel Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft ook de winnaars per stad en per categorie bekendgemaakt en zet hiermee de beste presterende restaurants in elke...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: