De kronieken van wereldspijzen (I)

26 januari 2013 |
De kronieken van wereldspijzen (I)<

Achter klassieke wereldgerechten zit vaak een kleurrijk verhaal. In zes delen vertellen wij over de benamingen van herkenbare spijzen. Deze week deel één: de Pizza Margherita en de Tarte Tatin.

Pizza Margherita
Volgens de geschiedenis zou de eerste Pizza Margherita zijn gebakken in 1889. In juni dat jaar bracht koningin Margherita van Savoye samen met haar man koning Umberto I een vakantie door in Napels. Om haar bezoek te eren, bakte chef-kok Raffaele Esposito van pizzaria di Pietro e Basta Cosi (tegenwoordig Brandi Pizzeria drie pizza’s. Één daarvan was belegd met tomaten, mozzarella en basilicum. Deze ingrediënten bootsten de kleuren van de Italiaanse vlag na. Majesteit Margherita was zo te spreken over de smaak dat ze de kok een bedankbrief schreef. Esposito besloot op zijn beurt om de pizza naar haar te vernoemen.
Tarte Tatin
Eigenlijk is de Tarte Tatin een klein ongelukje. Welk ongelukje is niet helemaal duidelijk, maar de twee versies beginnen hetzelfde. In de jaren tachtig van de negentiende eeuw, ten zuiden van Parijs, stond het hotel Tatin Dit werd gerund door de Tatin-zusters, Stéphanie en Caroline. Het gebruikelijke verhaal is dat Stéphanie, die meestal in de keuken stond, overwerkt was. Ze begon aan een traditionele appeltaart, maar liet de appels te lang bakken in boter en suiker. Om het gerecht te redden, legde ze het deeg bovenop de appels en stopte vervolgens de hele pan in de oven. Volgens een ander verhaal zou Stéphanie al zijn begonnen aan een gekarameliseerde taart, maar bakte ze hem per ongeluk ondersteboven. Het gerecht zou uiteindelijk zijn ontdekt door Louis Vaudable, de eigenaar van het Franse restaurant Maxim’s. Volgens een gerucht kocht hij het recept en plaatste het op het menu onder de titel ‘tarte des mademoiselles Tatin’.
Marijn Brok

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Bier
Opmerkelijk: aantal bierbrouwerijen in Nederland gestegen

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is opnieuw gestegen. Dit jaar kwamen er tot nu toe netto 13 brouwerijen bij. Opmerkelijke statistieken in deze tijd van corona. Volgens Bierista.nl is het hoogtepunt van de bierrevolutie bereikt. Vanaf nu zal het aantal bierbrouwerijen dalen, zo voorziet Alain...

Economie
UWV: vooral jongeren in de horeca doen beroep op TOFA

De afgelopen 5 weken konden flexwerkers, oproep- en uitzendkrachten met inkomstenverlies door corona een beroep doen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Ruim zeventig procent van de goedgekeurde aanvragen gaat naar werknemers tussen de 18 en 27 jaar. Veel va...

Economie Longread
Horecarapport ABN AMRO: relatief weinig faillissementen, ondernemersvertrouwen historisch laag

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO de impact van het virus en de bedreigingen en de kansen die eruit voortvloeien. Onderaan dit bericht vindt u grafieken en tabellen van het rapport ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: