De kronieken van wereldgerechten (II)

2 februari 2013
De kronieken van wereldgerechten (II)

Achter klassieke wereldgerechten zit vaak een kleurrijk verhaal. In zes delen vertellen wij over de benamingen van herkenbare spijzen. Deze week deel twee: de Caesarsalade en de Pêche Melba.

*Caesarsalade*
De wereldbekende salade werd in 1924 voor het eerst gehusseld door restaurateur Caesar Cardini. Deze Italiaanse immigrant exploiteerde restaurants in Mexico en in de Verenigde Staten. Tijdens enorme drukte op Independence Day van dat jaar raakte de voorraden van zijn "restaurant":http://www.hotelcaesars.com.mx/indexen.html in Tijuana te Mexico op. Om te blijven serveren, maakte Cardini een gerecht met de overgebleven producten, namelijk Romeinse sla, croutons, knoflook, gekookt ei, worcestershiresauce en Parmezaanse kaas. Tegenwoordig staat de salade op de kaart met ansjovis. Dit is enkel een variatie op het oorspronkelijke recept.

*Pêche Melba*
De Franse chef-kok Auguste Escoffier bracht in 1892 de Pêche Melba tot leven in het Savoy Hotel te Londen. De ijscoupe werd gemaakt voor een diner ter ere van de Australische sopraan Nellie Melba. Zij was in Londen om op te treden in Lohengrin, een opera van Wagner, in Covent Garden. Voor de gelegenheid maakte Escoffier gebruik van een ijssculptuur in de vorm van een zwaan. De watervogel was versierd met perziken en rustte op een bed van vanille-ijs. Het geheel werd afgemaakt met gesponnen suiker. Volgens de geruchten hield Melba van ijs, maar at ze het niet om haar stembanden te beschermen. Omdat het ijs maar een deel uitmaakte van het totale gerecht was het niet zo koud en kon de zangeres het zonder moeite eten. Later maakte Escoffier een nieuwe versie van het dessert voor de opening van het Carlton hotel. Hij liet de zwaan weg en bedekte de perziken met frambozenpuree. In het "River Restaurant":http://www.fairmont.com/savoy-london/dining/riverrestaurant/ van Hotel Savoy staat het dessert nog steeds op de kaart.

Overig nieuws