De ware motivatie van Michelin

8 december 2014 |
De ware motivatie van Michelin<

Michelinsterren zijn de Academy Awards voor chefs. Michelin is tegelijkertijd een van de grootste bandenfabrikanten ter wereld. Michelin
werd opgericht door twee broers - André en Edouard - in Frankrijk in 1889.


In de vroege dagen van het bedrijf had Michelin had een probleem. Auto's reden lang niet zoveel kilometers als nu. In 1900 waren er slechts 3000 auto's op
de weg in heel Frankrijk, en Michelin had zo'n goed product dat het geruime tijd duurde voor deze auto's een nieuwe set banden nodig hadden. De broers zochten dus naar een manier om mensen meer kilometers te laten maken, zodat zij de banden versleten.

Kilometers maken
Dit is nu precies de reden waarom de gebroeders de Michelingids ontwierpen. Een gids met reviews van diverse restaurants in Frankrijk en omstreken, zodat de lezers er naartoe zouden rijden. Op Michelinbanden natuurlijk... De gids omvatte naast de bekende reviews ook onderhoudstips voor de auto en advies over het verwisselen van autobanden. De bekendheid van de gids en het merk Michelin groeide door de populariteit van de bekende rode gids, en zo nam ook de verkoop van banden toe. Binnen tien jaar was Michelin uitgegroeid tot de grootste bandenproducent van Europa. Allemaal dankzij dat rode gidsje.

Eerste 'viral' campagne
Heden ten dage heeft Michelin een waarde van 21 miljard euro en meer dan 110.000 mensen verdienen de kost als werknemer van het bedrijf. De campagne met het rode boekje is een van eerste 'viral' campagnes ooit.

Om over na te denken
Zo blijkt, dat de overdreven waardering voor een Michelinster van nu zijn oorsprong vindt in een slimme marketingzet van toen. Iets om over na te denken; zeker als je een restaurant wilt bezoeken dat ver van huis ligt.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Download nu de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: