De beste barista van Bagels & Beans

12 februari 2016
De beste barista van Bagels & Beans

Op donderdag 11 februari 2016 streden de zes beste barista’s van Bagels & Beans om eeuwige koffieroem en een reis naar Panama. De finale van
de tweede editie van het Baristakampioenschap vond, net als de eerste editie, plaats bij Bagels & Beans IJdock.

Veel tijd om te genieten van het fenomenale uitzicht over het IJ hadden de deelnemers evenwel niet. Hiervoor waren ze veel te druk met de bereiding van de perfecte espresso, cappuccino en een signature coffee, een zelfbedachte koffie die laat zien waar de barista voor staat.

*Winnaar*
Een vierledige jury beoordeelde het werk van de zes finalisten op smaak, werkwijze en techniek. Antonie van Hulst van Bagels & Beans IJdock werd na een dampende strijd aangewezen als winnaar. Tarana la Buche (Bagels & Beans Den Haag) werd tweede en Goldie Heijne (Bagels & Beans Alkmaar) derde.

*Juryoordeel*
Jurylid Richard Schukkink van ITC Academy over de winnaar: "Een koffie moet technisch goed zijn. Daarnaast is de beschrijving heel belangrijk, zodat je weet wat je kunt verwachten. Iedereen kan vertellen waar de bonen vandaan komen, welke hoogte enzovoort. Maar als een barista zijn koffie écht kent, dan merk je dat. Toen Antonie het koffiearoma omschreef als 'Maltesers chocolade', vond ik dat inzichtelijk en persoonlijk. Daar werd ik blij van."

Antonie van Hulst was blij verrast dat hij als winnaar werd aangewezen. Antonie: "Ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Ik vind het gewoon heel leuk om koffie te maken voor mensen. Dat klinkt cliché, maar ik meen het echt. Het is een passie. Pas toen meerdere mensen tegen me zeiden dat ik zeker in de top drie zou komen, begon ik stiekem een beetje te hopen."

*Panama*
De eerste prijs is een geheel verzorgde reis naar de koffieplantage van de familie Janson op de heuvels van vulkaan Barú in Panama. Hier kan de winnaar met eigen ogen aanschouwen hoe de arabicabonen van Bagels & Beans worden verbouwd. Antonie is dolenthousiast over de bijzondere prijs: "Ik heb erover gelezen, waar de koffie vandaan komt, hoe het er daar uitziet, en nu mag ik erheen. Dat is toch geweldig? Het verste dat ik van huis ben geweest is Spanje, en dat ik nu naar Panama mag is echt te gek!"

*Koffietalent*
Een groot aantal medewerkers van Bagels & Beans heeft meegedaan aan de voorrondes door heel Nederland, waarbij zich uiteindelijk zes finalisten wisten te kwalificeren. Waarom eigenlijk deze wedstrijd? "We hebben een naam hoog te houden", antwoordt Ronald Bakker, jurylid en oprichter van Bagels & Beans. "In 2007 en 2013 waren we bijvoorbeeld winnaar van de AD Koffietest. Koffietalent moet je koesteren, hoe doe je dat beter dan met een baristakampioenschap?"

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws