Culinaire uitspattingen op de BBB en EFFF

2 februari 2011 |
Culinaire uitspattingen op de BBB en EFFF<

Het was weer goed toeven op de BBB en EFFF, European Fine Food Fair. De spanning was van de geconcentreerde gezichten af te lezen op het Grand Concours Culinaire. Tijdens de kookwedstrijd A la minute streden diverse leerlingen om de felbegeerde wisselbokaal van Ecolab B.V.

Peentjes zweten
Onder het toeziend oog van de jury, pers en veel trotse docenten, ouders en aanhang was het peentjes zweten voor de jonge koks. De gerechten waar bloed, zweet en tranen in waren verwerkt werden opgediend door andere leerlingen in het restaurantgedeelte naast de Grand Concours Culinaire.


Smullen in het restaurant bij Grand Concours Culinaire

BBBiertje erbij
Ook op het BBBierplein was het een drukte van belang. Grote en kleine brouwers toonden er hun gistende paradepaardjes. Waar gretig aftrek van genomen werd.


De barmedewerkers van Grimbergen hadden het er druk mee


Ook het bier van Alfa smaakte naar meer

Op de stand van DeliXL stonden de bakkers van Desem enzo. Edwin Klaasen levert zijn desembrood bestaande uit water, meel en een klein beetje zeezout aan diverse horecagelegenheden. Uit het grote brood kunnen diverse kleine broodjes worden gesneden. "Dan heb je ook geen kontjes, al houd ik daar wel van hoor!" lacht Klaasen.


De bakkers van Desem enzo

Om 13:00uur was het gisteren dringen bij de nieuwe wedstrijd Culinair Italië. Vijf koppels van gastheren en -vrouwen met een kok gingen de strijd met elkaar aan. Terwijl de kok zijn culinaire kunsten vertoonde sprak Ramon Beuk met de gastheer of -vrouw over de werkwijze van het duo en nieuwe kooktrends.


Ramon Beuk in gesprek met een gastheer

De 'E' van European
De 17e editie van de EFFF stond in het teken van de 'E' van 'European nieuw leven inblazen'. Er was veel aandacht voor de streekproducent, de specialist op het gebied van gastronomische authenticiteit. Naast Limburgs klonk er dan ook veel Italiaans, Spaans, Duits en Vlaams bij de stands. De regio's, Andalusië (Sp.), Vlaanderen, Pfalz, Roero (It.) en natuurlijk Limburg waren volop vertegenwoordigd.


Verse oesters van de oesterman

Studenten van de Cas Spijkers Academie kokkerelden afgewisseld met Emiel Vullers, Nel Schellekens, Harold Kok en meer culi-helden, dat het een lieve lust was op het Limburgplein. Daar horen natuurlijk wat verfrissende arbeidsvitaminen bij.


Arbeidsvitaminen op het Limburgplein

Leerzaam en direct toepasbaar
Op het kookpodium bij de entree van de hal gingen ook diverse koks aan de slag met bijzondere streekproducten. Ook bij de presentaties op het kookplein van de Culinaire Saisonnier vielen culi-liefhebbers met hun neus in de boter. Onder het koken legden diverse chefs nieuwe technieken uit. Erg leerzaam en direct toepasbaar achter de kachel.


Bij het kookpodium werkt met streekproducten gekookt

Dit jaar bleek eens te meer dat er veel te ontdekken is over de culinaire grenzen. Ontdek wat uw specialiteit is en blink erin uit. De beurzen BBB en EFFF zijn mooie plekken om inspiratie op te doen maar kijk ook om u heen tijdens een vakantie of weekendje weg. De culi-wereld is volop in beweging.


~Eline Dragt

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horecaondernemers zijn positiever dan een jaar geleden

De horeca kijkt met vertrouwen naar 2020, zo blijkt uit het nieuwe SRA-BiZ-visierapport ‘2020 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. De consumentenbestedingen zullen waarschijnlijk op peil blijven en buitenlandse toeristen weten ons land nog steeds goed te vinden. Er ...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Koffie & thee Achtergronden
Starbucks vraagt teveel voor plantaardige melk

Als je bij Starbucks een cappuccino met havermelk bestelt betaal je 70 cent extra. Dit botst met hun eigen klimaatdoelstellingen, want de milieu-impact van plantaardige melk is gemiddeld meer dan de helft lager dan die van koemelk. ProVeg verzoekt daarom de toeslag op plantaardige melk te laten vall...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: