Controle binnenklimaatsystemen bespaart horeca veel geld

24 mei 2017 |

Momenteel worden de controles op de regelgeving omtrent de EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) door Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied sterk geïntensiveerd. De regelgeving voor eigenaren en beheerders van gebouwen met een opgeteld koelvermogen van 12KW of meer worden met name in de horeca intensiever gecontroleerd. Het onderhoud van binnenklimaatsystemen wordt met regelmaat ondermaats uitgevoerd waardoor systemen regelmatig niet goedgekeurd worden.

De impact van slecht onderhoud op kosten

Naast het feit dat de keuring eens in de 5 jaar plaats móet vinden is het ook voor de gebruikers van het pand belangrijk dat deze regelgeving nageleefd wordt. Het goed onderhouden van de airconditioningsystemen levert in de horeca snel een energiebesparing op van 10 – 30%. Naast de energiebesparing gaat de gastbeleving significant vooruit omdat er 5 tot 35% minder storingen plaatsvinden. Het belang van goed onderhoud wordt door de horeca nog steeds vaak onderschat, hierdoor is een systeem eerder afgeschreven en komen storingen vaker voor. “De gastbeleving lijdt onder het feit dat een binnenklimaatsysteem niet voldoende wordt onderhouden en de levensduur wordt verkort.” Dit vertelt Albert van Ingen, expert op het gebied van klimaatbeheersing en onderhoud, specifiek binnen de horeca. “Dit maken wij dagelijks mee in de praktijk. Regelmatig komt het voor dat onderhoudscontracten in een grote aanbesteding worden uitgezet. Het resultaat hiervan is dat een maximum aan tijd wordt gesteld voor het onderhoud door de onderhoudspartij.” Een monteur heeft regelmatig te weinig tijd en specialistische kennis om goed onderhoud te kunnen uitvoeren. Albert: “Ondernemers zijn zich veelal niet bewust dat dit resulteert in een lager rendement, een hoger aantal storingen en een kortere levensduur.”

Gastbeleving onder druk

Goed onderhoud is niet alleen het schoonmaken van een airconditioning met een doekje. In veel gevallen wordt het binnenklimaatsysteem enkel opengemaakt om vluchtig een filter te reinigen. Het goed onderhouden van een binnenklimaatsysteem houdt echter meer in dan alleen het filter schoonmaken. De lekbak moet worden gereinigd én het systeem moet goed worden doorgemeten. De lekbak kan een bron voor bacteriën vormen; buiten dat dit vieze luchtjes veroorzaakt kan dit ook een potentiële ziekmaker zijn voor gasten en werknemers.

Slijtage verkort de levensduur

Een filter is een van de belangrijkste onderdelen van het systeem; wanneer deze niet goed genoeg wordt schoongemaakt zal dit ervoor zorgen dat het systeem harder moet werken om de lucht te filteren. Wanneer dit lange tijd aanhoudt, zal de slijtage sneller toenemen.

Het doormeten van het systeem is van onderschat belang. Met het doormeten kan voordat een storing plaatsvindt al worden geconstateerd dat de spanning niet goed is. Bij constatering van afwijkende waardes kan hierop worden ingespeeld. Zo wordt een storing voorkomen en de levensduur verlengd. “Een systeem netjes schoonmaken is niet alleen een stukje service”, vervolgt Albert van Ingen. Dit verbetert niet alleen de uitstraling van binnen en van buiten. “Een systeem in goede conditie gaat langer mee, verbruikt minder energie en heeft minder storingen.”

Albert van Ingen eigenaar en directeur van BinnenKlimaatExpert.nl heeft een breed portfolio zakelijke klanten en in het bijzonder horecabedrijven. In de jarenlange samenwerking met het Hilton concern, Ibis, Accor en het Piet Hein hotel heeft BinnenKlimaatExpert (vroeger AVi Airconditioning en klimaatbeheersing) veel ervaring opgedaan met betrekking tot de montage, onderhoud en storingen van binnenklimaatsystemen binnen de horeca.

BinnenKlimaatExpert               
info@binnenklimaatexpert.nl
www.binnenklimaatexpert.nl
0345-511 430

Bellweg 20
4104 BJ Culemborg

 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Verspilling
Get Chef’s start met bezorging tegen voedselverspilling

Via Get Chef’s kan de consument nu gerechten met korting op locatie laten bezorgen zodat voedselverspilling wordt voorkomen bij Amsterdamse horeca. De Get Chef’s app is hiervoor een samenwerking aangegaan met ?het Amsterdamse ?fietsbezorgnetwerk ?TringTring. De volledig vernieuwde app is...

Brood Achtergronden
Brood is broodnodig

Lunchrooms serveren brood. Veel brood. Niet verwonderlijk, wanneer je ook in je eigen zaak ziet dat de focus ligt op ontbijt en lunch. Wanneer je op dergelijke schaal afhankelijk bent van een product, dan is het wel raadzaam om na te gaan of je wel het best mogelijke product in huis haalt en wat de ...

Food cijfers
Driekwart van de Nederlanders gelooft dat suiker verslavend is

Nederland behoort tot de top 10 landen als het gaat om suikerconsumptie. 77% van de shoppers gelooft dat suiker (in meer of mindere mate) verslavend is. Toch is men (nog) niet erg kritisch met suiker bezig wanneer zij daadwerkelijk in de supermarkt staan. Waar de norm 50 gram per dag is (1 suiker...

Mensen
McDonald’s Heerde, Kampen en Zwolle heet 500e medewerker welkom

Donderdag 20 juli werd Ilona van Veldhuizen uit Zwolle door McDonald’s Heerde, Kampen en Zwolle in het zonnetje gezet omdat zij deze maand van start is gegaan als 500e medewerker van de fastservice organisatie. Door de groei van het aantal gasten, de vernieuwingen in de restaurants en de ruime...

Recepten
Vijf zomerse gerechten voor op de menukaart

De zomer is volop bezig. Ben jij nog op zoek naar zomerse recepten voor op de menukaart? Hier zijn vijf tips die jouw kaart een zomers tintje geven: Paprikasalade met zuurdesemcroutons ...

Amerikaans ontbijten bij By Jarmusch in Rotterdam

In de schemering van de vroege ochtend aanschuiven aan een meterslange bar. Verse filterkoffie wordt direct in je mok geschonken en daarnaast bestel je ‘eggs-any- way-you- like’, sandwiches of pancakes met maple syrup. Vanaf deze week is het allemaal mogelijk bij breakfast-diner by Jarmu...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: