Column Pieter Punter: Street food

9 september 2014 |
Column Pieter Punter: Street food<

Onlangs had ik een congres in Chicago en heb ik met verbazing en jaloezie gekeken naar de verscheidenheid in aanbod van allerlei ‘food trucks’ of zoals wij zouden zeggen ‘rollende keukens’.
Het aanbod was zeer gevarieerd, Lobster on board was bijvoorbeeld een erg leuke met een uitstekende kreeftsandwich. Er is zelfs een foodtruck gespecialiseerd in thee, de Bee & Tea.

Een kort overzicht van het aanbod: Haute Sausage, Tamale Spaceship, Cupcakes for Courage, Flirty Cupcakes, de Vegetarian Express. Er zijn zelfs apps waarmee je kan zien welk foodtruck waar staat en wat hun specialiteit is (voor de iPhone: roaming hunger). Daarnaast hebben ze een twitteraccount en worden ze gevolgd op Facebook. De burgemeester van Chicago heeft een speciale wet gemaakt om het aanbieden van voedsel vanuit een auto mogelijk te maken. Een vergunning voor twee jaar kost 1700 dollar.

In Nederland zien we dit alleen op festivals en feesten, voor een rollende keuken op straat is een ventvergunning nodig en dat kost meestal 5 tot 30 jaar. Het is mij volstrekt onduidelijk wat de reden is voor deze achterlijke regelgeving. Maar na het succesvolle Weekend van de Rollende keukens in Amsterdam schijnt de lokale overheid iets losser te zijn geworden en lijkt het erop dat de (absurde) regelgeving wordt versoepeld. Ik denk dat het een zegen voor culinair Nederland zou zijn als de rollende keukens ruim baan kregen.

Wat mij nog altijd het meest verbaast, is de angst van de reguliere horeca. De rollende keukens zouden oneerlijke concurrentie geven. Ik stel me dan voor dat een gezelschap bij Jonnie Boer wil gaan eten, een rollende keuken met Argentijnse empanada’s op de hoek ziet staan en ter plekke besluit om toch maar op straat te gaan eten. Het moet niet gekker worden. Ik denk dat de reguliere horeca hier met volle overgave in moet stappen, laten we maar tientallen rollende ‘Jonnie Boers’ en andere chefs hebben. Dat is een ontzettende verbetering ten opzichte van de zak friet en de frikandel.

Pieter Punter

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Video
Op Reportage: Panino di Pino

Simone Prestifilippo is samen met haar man Michael eigenaar van de lunchroom Panino di Pino. Panino di pino is een lunchroom waar de moderne Italiaanse sfeer samen met de heerlijke broodjes, Pasta’s en sorbetijs in het centraal staat. Panino di Pino is opgericht door de schoonvader van Sim...

Personalia Fastservice
Domino's krijgt Nederlandse CEO voor Europa

Domino's Pizza Enterprises Limited (ASX: DMP), moederorganisatie van Domino’s pizza Nederland publiceerde deze week haar halfjaarcijfers. In Europa realiseerde Domino’s een sterke omzetgroei van +9,4% tot €382,8m (+5,0% SSS) en een EBITDA €29,4m (+15,6%). Daarnaast opende D...

Video
Op Reportage: Het nieuwe Olivier

Brasserie Olivier in Bilthoven is met haar 37 jaar een van de oudste eetgelegenheden in het dorp. Sinds een half jaar is Olivier verhuisd naar een nieuwe locatie. En daar horen veranderingen bij. Eigenaresse Myrna Janssen vertelt trots haar verhaal. ‘’We zijn verhuisd naar de meest ce...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: