Column Pieter Punter: Street food

9 september 2014 |
Column Pieter Punter: Street food<

Onlangs had ik een congres in Chicago en heb ik met verbazing en jaloezie gekeken naar de verscheidenheid in aanbod van allerlei ‘food trucks’ of zoals wij zouden zeggen ‘rollende keukens’.
Het aanbod was zeer gevarieerd, Lobster on board was bijvoorbeeld een erg leuke met een uitstekende kreeftsandwich. Er is zelfs een foodtruck gespecialiseerd in thee, de Bee & Tea.

Een kort overzicht van het aanbod: Haute Sausage, Tamale Spaceship, Cupcakes for Courage, Flirty Cupcakes, de Vegetarian Express. Er zijn zelfs apps waarmee je kan zien welk foodtruck waar staat en wat hun specialiteit is (voor de iPhone: roaming hunger). Daarnaast hebben ze een twitteraccount en worden ze gevolgd op Facebook. De burgemeester van Chicago heeft een speciale wet gemaakt om het aanbieden van voedsel vanuit een auto mogelijk te maken. Een vergunning voor twee jaar kost 1700 dollar.

In Nederland zien we dit alleen op festivals en feesten, voor een rollende keuken op straat is een ventvergunning nodig en dat kost meestal 5 tot 30 jaar. Het is mij volstrekt onduidelijk wat de reden is voor deze achterlijke regelgeving. Maar na het succesvolle Weekend van de Rollende keukens in Amsterdam schijnt de lokale overheid iets losser te zijn geworden en lijkt het erop dat de (absurde) regelgeving wordt versoepeld. Ik denk dat het een zegen voor culinair Nederland zou zijn als de rollende keukens ruim baan kregen.

Wat mij nog altijd het meest verbaast, is de angst van de reguliere horeca. De rollende keukens zouden oneerlijke concurrentie geven. Ik stel me dan voor dat een gezelschap bij Jonnie Boer wil gaan eten, een rollende keuken met Argentijnse empanada’s op de hoek ziet staan en ter plekke besluit om toch maar op straat te gaan eten. Het moet niet gekker worden. Ik denk dat de reguliere horeca hier met volle overgave in moet stappen, laten we maar tientallen rollende ‘Jonnie Boers’ en andere chefs hebben. Dat is een ontzettende verbetering ten opzichte van de zak friet en de frikandel.

Pieter Punter

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Economie
Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven. Een bedrijf is een snelle groeier als het aanta...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: