Column Pieter Punter: sterren stralen overal

Auteur: Pieter Punter
13 oktober 2016
Column Pieter Punter: sterren stralen overal

Eten in een sterrenzaak was altijd een vrij kostbare aangelegenheid, dat deed je niet zomaar. Daar is nu verandering in gekomen. In Singapore heeft een eetkraampje een ster gekregen voor de ‘sojasaus kipnoodles’. Ik vind dat een bijzonder verheugende gebeurtenis. Het geeft immers aan dat kwaliteit niet altijd heel veel hoeft te kosten. De eigenaar van het eetkraampje, Chan Hon Meng, was buitengewoon verrast toen hij hoorde dat zijn eetkraampje een ster kreeg. De Michelin-inspecteur vertelde dat ze alleen op basis van het eten oordelen, niet op basis van de zaak. Hoewel ik het gevoel heb dat dit in Europa iets anders ligt (daar wordt toch wel veel nadruk gelegd op inrichting en servies) is het een goede ontwikkeling dat de kwaliteit van het eten uiteindelijk het meest belangrijke criterium is.

Mijnheer Chan heeft acht belangrijke eigenschappen die  de kwaliteit bepalen:

1) Hij is ongelofelijk snel en efficiënt in het bereiden van de porties.

2) Zijn werktijden zijn gruwelijk, 100 uur per week is hij in zijn eetkraampje bezig.

3) Hij is zeer professioneel, iedere dag trekt hij een schoon wit uniform aan en hij heeft er een voor speciale gelegenheden met een logo.

4) Vriendelijkheid, ondanks het zware werk blijft hij vriendelijk en lacht hij regelmatig.

5) Eten in een driesterrenrestaurant zou hem de omzet van een volle dag werk kosten, hoewel dit hem leuk lijkt, zou hij liever een ander restaurant in Hong Kong eten dat beroemd is om zijn geroosterde gans. 6) Gepassioneerd met voedsel, hij gebruikt alleen kippen uit Maleisië, want  kippen uit andere landen smaken minder lekker.

7) Integer, ondanks zijn ster is hij niet van plan de prijs aan te passen. Het gaat hem niet om winst op korte termijn, maar om tevreden gasten.

8) Bescheidenheid, hij vertelt niet hoe lekker zijn eten is, maar hoe blij hij is met de erkenning voor hemzelf en voor alle eetkraampjes in Hong Kong.

Het is zeker aanbevelenswaardig dat Michelin ook naar de eenvoudige  eetgelegenheden kijkt; daarmee wordt de kans groter dat we in Nederland binnenkort wellicht een frietzaak hebben met een ster. Daar kunnen de Belgen niet tegenop!

Overig nieuws