Column Monique van Gevelt: het nieuwe abnormaal

29 mei 2020 | Monique van Gevelt

Voor velen van ons is het drukker dan ooit. Dat wil trouwens niet zeggen dat we geld verdienen. Nee, deze crisis is een financieel drama. We zien de reserves verdampen en staren naar de bodem van onze schatkist. En nu onze voordeur op een kier staat voor onze gasten, zijn we er nog lang niet. Hoe de nabije toekomst eruit gaat zien blijft koffiedik kijken. Eigenlijk is er maar één ding zeker op dit moment en dat is dat er weinig zeker is.

Maar misschien ben jij wel diegene die in deze coronatijd beter draait dan ooit. Je hebt je zaak bijvoorbeeld in een winkelstraat waar een hongerig en dorstig winkelend publiek wat bij jou afhaalt.

Maar ook dan is het opletten geblazen. Want regels, vooruitzichten en protocollen veranderen met het uur. Wees alert en kijk waar die verandering naar toe gaat. Want te snel anticiperen op veranderingen in deze crisis blijkt nog wel eens fataal. Voordat je het weet zijn je aannames verkeerd en kost het geld dat je niet kunt missen.

Voortschrijdend inzicht en onduidelijke overheidsregels sturen ons elke keer weer een andere kant op. Niemand heeft een glazen bol. Dus zal je ideeën, plannen en ‘what if’ scenario’s op een stukje onderbuikgevoel moeten baseren.

Was ik maar geen ondernemer

Ondertussen zijn veel horecaondernemers erachter gekomen dat ondernemen helemaal niet hun ding is. Al dat gezoek naar mogelijkheden, onderhandelwerk met verhuurders of de bank, slecht nieuwsgesprekken voeren en jezelf opnieuw uitvinden. Het drukt zwaar op mensen. De creativiteit die je nodig hebt in je ondernemerschap is een heel andere creativiteit dan die je gebruikt bij het uitoefenen van je vak.

Nu de horeca weer is opgestart snuffelen we wat onwennig aan het nieuwe normaal. Maar het voelt vreemd. Het is alsof je in een compleet nieuwe zaak staat en je gasten voor de eerste keer ontvangt. Voor je gasten is het ook spannend, net als bij een eerste date.

Die verplichte afstand doet wat met mensen. We zijn er best snel aan gewend geraakt en ons gedrag is veranderd. Maar de mens is nu eenmaal niet gemaakt voor isolement. Wij willen echte aandacht van onze medemens.

Hybride concepten

Ondanks de tegenslag heeft de horeca zich niet uit het veld laten slaan. Sommigen hebben hun tanden laten zien, anderen zijn gaan kijken wat wél nog kan met hun bedrijf.

Zo zorgen de knutselboxen van de toprestaurants thuis voor de nodige belevenis. Het zelf in elkaar zetten van een topdiner. Maar we zaten stiekem wel met de joggingbroek en pantoffels aan de dis. Het hele voorspel van je netjes maken, je laten verwennen en dan voldaan naar huis gaan ontbrak. Een soort anticlimax zal ik maar zeggen. Maar tóch een mooi alternatief voor uit eten gaan.

Ik ben ervan overtuigd dat bezorgen en afhalen definitief een plaats heeft verworven in het horecalandschap. En dat is maar goed ook, want het maakt ons minder kwetsbaar. Voor de toekomst is het goed om te onderzoeken of we kunnen inzetten op meerdere disciplines van gastvrijheid en te denken in samenwerkingen.

Maar komende tijd zal ‘safety first’ de hoofdrol opeisen in alle horecabedrijven. En dat is begrijpelijk want we willen geen ‘second wave’ aan ellende.  

Over Monique:

Monique is geboren en getogen in de horeca, in het restaurant van haar ouders. Daarna heeft zij meer dan 25 jaar gewerkt in de Internationale hotellerie en de meeting & events markt, in zo’n beetje alle disciplines, van medewerker tot commercieel directeur van een hotelgroep. Nu is ze eigenaar van Strategisch Horeca Advies en founding partner bij HorecaMonitor. Verder is columnist en geeft ze trainingen aan de HM Academy op gebied van conceptontwikkeling en marketing.

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Achtergronden Coronacrisis
Zo kwam Anne&Max door de afgelopen periode heen

Wobbe van Zoelen, eigenaar en oprichter van de bekende lunch- en koffieketen Anne&Max, vertelt over de afgelopen periode, die voor de horeca onwerkelijk was: "Door simpelweg te kijken naar wat we wél konden leveren in de Covid-19 periode waren we in staat om ons businessmodel deels ...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: