City Trip Zeist

14 december 2009 |
City Trip Zeist<

Op de fiets naar Zeist is vanaf Bilthoven - waar de redactie van Lunchroom zich bevindt - goed te doen. Zelfs half december. De statige villa’s langs de Utrechtseweg, waar nu voornamelijk banken en verzekeraars in zitten, wijzen mij richting centrum. Is de horeca van Zeist ook op stand? Ik start mijn zoektocht bij Slot Zeist. De boom met lichtjes die ik daar aantref is slechts een voorproefje van de kerstsfeer die ik later tegenkom.

Grandcafé Le Baron zit sinds twee jaar in het voormalige postkantoor van Zeist. De buitenkant verraadt weinig van het interieur. Het hoekpand met torentje is nog in originele staat. Binnen is er voor een heel andere stijl gekozen, namelijk uitbundig barok. Kroonluchters, paars fluwelen kussens gecombineerd met zwarte strakke tafels en een bar met verkleurende led-verlichting.


Grandcafé Le Baron buiten en binnen

De hulsttakken versierd met paarse en zilveren kerstballen kleden het geheel mooi aan. Voordat ik dit echter mag aanschouwen, moet ik over een aantal dozen heen die in de entree staan opgesteld. Waarschijnlijk is er net een levering geweest. Bij navraag blijkt de bediening inderdaad bezig te zijn met het verwerken van een bestelling. Le Baron beschikt over 200 zitplaatsen verdeeld over twee ruimtes. Zomers komt daar ook nog het terras bij met 85 stoelen.

Door over de Slotlaan kom ik een Italiaans restaurant tegen dat ook doorgaat voor lunchroom en delicatessenwinkel. De versgebakken panini voorzien de gasten van een lunch, maar ook voor een bord pasta met een glas wijn kan men hier rond het middaguur terecht. De eigenaar van Dell‘Italia is een Italiaan. De mediterrane gerechten komen dan ook uit de keuken van deze chef-kok. Opvallend is dat ook de medewerkers de gasten Italiaans aanspreken. ‘Buon appetito’, ‘prego’, ‘ciao’, het moment om ook mijn Italiaans even bij te spijkeren…


Italiaanse delicatessen

De broodjes zijn zelfgebakken en belegd met mozzarella, parmaham, gebraden speenvarken of andere lekkernijen. Aan de muur hangen zwart-wit foto’s en de grote ogen van Sophia Loren ontbreken niet. De gastvrouw heeft de zaak goed onder controle en komt oprecht en enthousiast over. Dat zorgt voor een goede sfeer. “Serveert u ook gerechten met truffel?”, vraagt een van de gasten. “De chef-kok heeft een hekel aan de geur, maar toevallig hebben we onlangs op aanvraag van een gast een groot truffeldiner georganiseerd. Uit Piemonte hebben we een bolletje gehaald met een prijskaartje van 375 euro, maar we hebben er van genoten. Alleen de kok was minder blij, de hele zaak rook naar tartufo. Maar als u wilt doen we het gewoon nog een keer over.”


Parmaham, salami, mortadella en meer verse vleeswaren

De Italiaanse stemming bevalt me, maar er is meer horeca in Zeist. Ik loop richting het Emmaplein en zie daar brasserie Bon Vivant waar net de kerskrans voor het raam wordt gehangen. En ik ben zeker terug in Nederland, want bij Bon Vivant staat de erwtensoep weer op de kaart. Eigenaresse Bea Kaptein serveert er net een uit. Samen met haar man en chef-kok Rick runt ze de zaak.


Bea en Rick Kaptein achter de toog

Ik maak een opmerking over het gezellige rood en groen. “Ja, wij zijn helemaal in kerstsfeer. Thuis is het interieur strak en modern, dus hier kan ik lekker los gaan met versiering.” Lunchroom en brasserie Bon Vivant heeft veel vaste klanten. “Mensen komen hier voor de gezelligheid en de persoonlijke benadering. We willen het laagdrempelig houden. Al merk ik wel een verschuiving, omdat de tegenover gelegen V&D helemaal is vernieuwd met lunchgelegenheid en groot overdekt terras. Ik zou daar ook nieuwsgierig naar zijn, maar gelukkig komen de meeste klanten na een tijdje weer terug. En in januari hebben ook wij het overdekte terras gereed.”


Kerstsfeer bij Bon Vivant

Bea verwijst me door naar de rode markiezen van pub restaurant De Reünie aan de Slotlaan. Vanaf 11.00 uur hebben gasten de keuze uit een lunchkaart met diverse luxe broodjes, soepen en uitsmijters.


Bij de Reünie in Zeist zit je warm en beschut

Met de kerst wordt er een 5-gangen kerstmenu geserveerd onder begeleiding van live muziek. En na de kerst gaat De Reünie weer lekker gewoon in de weer met stamppotten. Ook deze zaak is in kerstsfeer. Binnen is de boom al opgetogen en de lampjes en kaarsen zorgen voor sfeerlicht. Het overdekte en verwarmde buitenterras is minstens zo populair als de zitjes binnen.


Overdekt terras

Is de horeca van Zeist op stand? Niet meer dan in andere plaatsen denk ik. Chique en hoogstaand ben ik niet tegengekomen. Warmte en gezelligheid zijn veel belangrijker. Maar dat kan ook aan de feestelijke decembermaand liggen.

Lunchroom, Natalja Elings

Klik hier voor meer City Trips
:mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20bericht%20op%20Lunchroom.nl&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20Lunchroom.nl%0A%0Ahttp://www.lunchroom.nl/nieuws/city-trip-zeist/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Koffie & thee Achtergronden
Het Grote Koffiebar Onderzoek: zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld 2 drankjes, met een sterke voor...

Achtergronden Internationaal
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor...

Interview
Reportage: Koffie en Jij, Hilversum [video]

Koffie en jij is een gezellige lunchroom midden in het centrum van Hilversum. Je kan hier genieten van allerlei vegan of vegetarische gerechten. Met de huiselijke sfeer kan je er op je gemak een kopje koffiedrinken en even ontsnappen van het drukke leven. Koffie en jij richt zich vooral op de men...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: