Chocolade is de ijssmaak van 2013

22 maart 2013
Chocolade is de ijssmaak van 2013

Bij ijssalon Metropolitan in hartje Amsterdam is de ijssmaak van 2013 onthuld. Ijssaloneigenaar Kees Raat maakte namens de Vereniging van Ambachtelijk IJsbereiders (VAIJ) bekend dat
chocolade ‘de smaak van 2013’ is.

*Zonder poespas*
Consumenten zijn niet alleen bewust met groenten en vlees bezig, maar ook met ijs. Kees Raat licht toe: "Met ambachtelijk ijs keren we dit jaar dus echt terug naar de basis. Een kwestie van dicht bij de oorsprong blijven zonder al te veel poespas. Mensen kiezen steeds meer voor pure basissmaken. Chocolade is één van de puurste smaken die er is."

*Acht varianten pure chocolade*
Raat: "Toen ik van de winter met vakantie was in Italië zag ik dat ijssalons meerdere chocoladeijsvarianten aanbieden. Sommige winkels in Milaan en Turijn voeren wel acht smaakvarianten. En dan heb ik het niet over ‘puur, melk en wit’, maar bijvoorbeeld extra dark en prachtige klassieke combinaties van puur chocoladeijs met sinaasappel, gember, violet, peper, hazelnoot en zelfs tomaat. Dat zullen we in 2013 ook in Nederland zien gebeuren."

*Meer brokken, minder gladgestreken*
Uit het trendrapport over ambachtelijk ijs komen diverse ontwikkelingen naar voren. Zo komen mensen graag weer hele kersen en stukken aardbei in hun ijs tegen. Hetzelfde geldt voor nootjes, stukken koek en boterbabbelaars. Hoe meer stukjes erin zitten, des te beter wordt de beleving van het ambachtelijke ijs. Mooi gladgestreken ijssoorten leggen het af tegen de smaken met veel vulling en brokken. Kortom: ‘kauwen’ op het ijs wordt gewaardeerd.

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws