Chefkok pleit voor gezonder menu

16 april 2014 |
Chefkok pleit voor gezonder menu<

Als we in Nederland beter leren eten, dan kunnen veel Westerse ziekten worden voorkomen en blijven mensen langer gezond. Chefs hebben hierin een grote verantwoordelijkheid, vindt Han Ji van
Michelin-restaurant HanTing Cuisine. Deze week presenteert hij dan ook een nieuw menu op basis van energiebalans.

Westerse ziekten
“Als je de juiste voedingsmiddelen neemt en goed let op hun onderlinge combinatie, dan blijf je langer gezond,” zegt chef Han Ji .“Sterker nog, als wij hier in Nederland bewuster met eten zouden omgaan, dan zou een groot gedeelte van Westerse ziekten zoals overgewicht, gluten-intolerantie, depressie en hooikoorts verdwijnen. Dit soort ziekten komt meestal door een verkeerde voedingsbalans. In China weet iedereen dat je lichamelijke en geestelijke gezondheid rechtstreeks in verband staan met voeding, op basis van eeuwenlange ervaring.”

Balans
“Wij chefs hebben een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het voeden van onze gasten. Wij moeten niet alleen letten op de balans van de smaak, presentatie, textuur en de geur van onze gerechten, maar ook veel meer op de effecten die deze hebben op het menselijk lichaam. Dat noemen wij de vijfde balans of Qi-balans. Verkeerde combinaties van ingrediënten kunnen een negatieve werking hebben op het menselijk lichaam. Het is ons vak, dus juist wij moeten het goede voorbeeld geven, zodat mensen thuis ook beter gaan letten op de juiste levensmiddelen en combinaties.“

Qi
“Hier in het Westen wordt vooral gekeken naar het aantal calorieën, de precieze voedingsbestanddelen, de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vet, eiwit, vitamines, mineralen, etc. Chinezen kijken naar welke producten en bereidingswijzen energie (Qi) geven aan specifieke organen, nadat ze zijn opgenomen in het lichaam. Het gaat om het creëren van evenwicht tussen de energiestromen. Chinezen passen hun voedingspatroon voortdurend aan. Aan het seizoen, hun levensfase, aan het klimaat en aan hun persoonlijke behoeften om het lichaam in balans te houden. Ik ben ervan overtuigd dat het Westen en het Oosten veel van elkaar kunnen leren.”

Cursussen
Deze week presenteert HanTing een nieuw menu dat is gebaseerd op de Qi-balans, het evenwicht van energiestromen. Ook gaat HanTing in het najaar ook cursussen organiseren over gezonde voeding. Eerder zette HanTing al een Chinese Kruidenmenu op de kaart met vijf gerechten die elk een positieve invloed kunnen hebben op de verschillende organen en werd samen met de Shangdong University of Traditional Chinese Medicine de HanTing Academy opgericht om onderzoek te doen naar gezonde voeding.

Voedingsleer
In het Haagse restaurant HanTing Cuisine combineert Han Ji 5.000 jaar kennis en ervaring uit de Chinese Voedingsleer met Westerse smaken en bereidingstechnieken.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Awards Fastservice
Fresh2Go Sushi voor vijfde keer uitgeroepen tot beste bezorgrestaurant

Tijdens de zesde editie van de Thuisbezorgd.nl Awards is Fresh2Go Sushi opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant uit meer dan 8.000 restaurants in heel Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft ook de winnaars per stad en per categorie bekendgemaakt en zet hiermee de beste presterende restaurants in elke...

Achtergronden Vega
10x vegan innovatie op Horecava 2020

Nog niet eerder was er op een Nederlandse horecabeurs zo veel aandacht voor nieuwe vegan producten, waaronder de Vish Sticks van Novish. Aan de lange rijen bij de ondernemers te zien is vegan een belangrijk item voor horeca ondernemers. In deze blog zet ProVeg Nederland 10 van de meest vernieuwende ...

Events Achtergronden
Horecava werd goed bezocht dit jaar

Op de 64e editie van de Horecava was de hele horecawereld weer goed vertegenwoordigd de afgelopen vier dagen. De vele nieuwe initiatieven, waaronder The Coffee Stage, de werelden van het TrendLAB en het Start-upLAB met ruim 70 ondernemers waren goed bezocht. Veel aandacht was er voor duurzame thema&...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: