Calorie-arme high tea dankzij nieuwe zoetstof

6 september 2011 |
Calorie-arme high tea dankzij nieuwe zoetstof<

High tea en calorie-arm? Het lijken twee onverenigbare begrippen. Toch verzorgde meester patissier Robèrt van Beckhoven een calorie-arme high tea in de Amsterdamse kookstudio SMAAK. In plaats van suiker is de zoetstof Nevella aan de recepten toegevoegd. Verantwoorder dan voorheen en net zo lekker.



Sucralose en probiotica
Nevella Probiotics van het Amerikaanse Heartland Sweeteners is een zoetstof gebaseerd op sucralose. Er is echte suiker gebruikt maar de suikermoleculen bevatten geen calorieën meer. Een uitkomst voor diabetici maar ook voor iedereen die op zijn gewicht wil letten en gezond wil eten. Het product bevat geen aspartaan, dat wel in andere zoetstoffen voorkomt. Er is probiotica toegevoegd, dit verbetert het bacteriële evenwicht in de darmen. Terwijl je 'suiker' gebruikt verbeter je dus ook de weerstand van je darmflora. Qua gewicht heb je van Nevella veel minder nodig dan van suiker, 10 gram suiker staat gelijk aan 1 gram Nevella.



Overheerlijke experimenten
Meester patissier Robèrt van Beckhoven heeft een eigen patisserie in Oisterwijck waar hij veel experimenteert. "Je moet bij baby's beginnen en bij opa eindigen, ik wil producten maken die door iedereen gegeten worden. We doen niet moeilijk want daar ben ik niet van, gewoon basissmaken als frambozen en chocola, dat vindt iedereen lekker. Je moet wel lef hebben en experimenteren." Zo heeft hij ook het product Nevella aan verschillende proeven onderworpen.



Cupcakes, fruitoester, chocoladecakejes en meer
Het product kan op verschillende manieren worden gebruikt, in het beslag van cakes, taarten, koekjes en vele andere baksels. Robèrt maakt bijvoorbeeld witte chocolademousse met frambozen. Van Beckhoven: "Chocola moet je nooit in de magnetron verwarmen, altijd au bain-marie in een pan. Die magnetron is zo slecht voor je product!" Vervolgens maakt hij luchtige cupcakes, overheerlijke black magic chocoladecakejes, een fruitoester, mini eclairs en nog veel meer niet te versmaden heerlijkheden.



Wat kan er niet met de zoetstof?
Van Beckhoven legt ook uit wat je niet met Nevella kan. "Kookschuim, borstplaat, macarons en zuurtjes kun je niet bereiden met Nevella. Het product vervliegt als je het op een hoge temperatuur (boven de 100 graden) in vocht verwarmd." Het product wordt verder ontwikkeld zodat het ook te gebruiken is bij het vervaardigen van andere producten.



Tips van de meester
De meester patissier geeft nog een aantal tips voor bakkers en patissiers. Het eerste dat ik altijd vraag tijdens workshops is: "Waarom doe je nou altijd hetzelfde? Inspiratie ligt overal, kijk om je heen. Als er rijp fruit in de fruitschaal ligt dat nog net mee kan maak er dan een mooie mousse van, dat moet je niet weggooien. Je moet een beetje durven, een avonturier zijn."


Eline Dragt

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Branded Content Nice 'n Easy
Unieke horeca op Strijp-S, welkom in Blok 63-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Food Amsterdam
De nieuwe high tea ervaring op een bijzondere plek

Hoewel het heerlijke nazomerzonnetje zich nog even van zijn beste kant laat zien, is de herfst alweer in aantocht. Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Wie herfst zegt, zegt high tea! Lekker naar binnen, de kachel een standje hoger, een dampende kop thee voor je neus en urenlang tafelen en klets...

Opening Rotterdam
Eerste Nederlandse SUGO to go opent in Rotterdam

Biologisch, gezond, duurzaam én vers. Menig pizza liefhebber is verknocht aan de inmiddels befaamde pizza al taglio van SUGO. Dit blijkt niet alleen uit de veelbelovende recensies op Tripadvisor, maar ook uit de Deliveroo Pizza Contest 2019 waar SUGO de eerste plek bemachtigde. Nu SUGO vele h...

Opening Fastservice
Op dit nieuwe eetadresje in Maastricht draag je een slabber!

De hoofdstad van de zuidelijkste provincie van Nederland staat bekend om haar laissez-faire en bourgondische levensstijl. Het was dan ook geen moeilijk keuze voor spaghetticoncept BAVET waar in Nederland ze hun eerste vestiging zouden openen. Vanaf vandaag kan je op Markt 7 terecht voor een spaghett...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

In verband met de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zijn horecagelegenheden gesloten geweest. Dat is heel vervelend voor jou als lunchroomondernemer, maar wat kun je beter doen om je naamsbekendheid en omzetkansen te vergroten dan meedoen met de wedst...

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: