Brezel mag nu wél in Nederland

8 juli 2014
Brezel mag nu wél in Nederland

Yvette Steehouwer wilde al langer iets met de brezel doen. Zij wilde zelfs een lunchroom openen die in het teken van de brezel stond. De brezel? Ja, dat is de traditionele Duitse
lekkernij. Ook in Oostenrijk, Zwitserland en zelfs in de Verenigde Staten een zeer populair deeggerecht. In de VS heet de brezel namelijk Pretzel; in Nederland noemen we het doorgaans een zoute krakeling.

*Verboden stof*
Wat blijkt? In Nederland mocht de brezel niet gemaakt worden in de professionele keuken, aangezien er de hulpstof E524 in zit. Deze hulpstof is essentieel bij het bereiden van de traditionele brezel. In Nederland zijn veel regeltjes, dus de NVWA vond het nodig om Yvette te vertellen dat haar droom geen doorgang kon vinden. De hulpstof zorgt namelijk voor de authentieke smaak en het typische uiterlijk.

*Nu wél toegestaan*
Nu importeert ze het deeg en bakt het in haar zaak in Amsterdam af. Ze heeft hiermee de enige zaak in Amsterdam waar de brezel te verkrijgen is. Nu gebeurt er iets vreemds: opeens geeft de NVWA aan dat het de hulpstof wél toestaat en toegestaan heeft. Nederland kan dus massaal aan de brezel.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws