Bakerstreet wordt plofkipvrij

15 juni 2015 |
Bakerstreet wordt plofkipvrij<

Holland Casino is begin dit jaar gestopt met plofkip. De tankstations van Shell en broodjesspecialist Bakerstreet stoppen voor
het einde van het jaar. De drie bedrijven schakelen om naar kip met 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming, zo lieten zij weten aan Wakker Dier. Wakker Dier is blij met de overstap: “Terwijl supermarkten rommelen met de Kip van Morgen, nemen deze bedrijven wel hun verantwoordelijkheid door te kiezen voor echt betere kip met een keurmerk.”

Shell
De voorverpakte broodjes in de tankstations van Shell zijn vanaf 1 oktober 2015 plofkipvrij. De overige producten, waaronder de verse broodjes van Deli2Go, zullen voor het einde van het jaar gemaakt zijn met kip met een Beter Leven ster. Shell stapt tegelijkertijd ook over op varken en rundvlees met een dierenwelzijnskeurmerk.

Bakerstreet
Alle kipbroodjes in de 8 vestigingen van broodjeswinkel Bakerstreet worden binnenkort plofkipvrij. Bakerstreet stapt ook over op varkens- en rundvlees met één ster Beter Leven van de Dierenbescherming. Beide omschakelingen zijn voor het einde van het jaar rond.

Half miljard plofkippen lijden in Nederland
Nederland slacht jaarlijks een half miljard plofkippen. De uit de kluiten gewassen kuikens hebben minimale leefruimte: met 21 kippen op een vierkante meter. Dat is minder dan een A4-tje per kip. Ze verblijven in dichte stallen en zitten dag en nacht in hun eigen poep. Het meest kenmerkende aan de plofkip is de ongelimiteerde groeisnelheid: al binnen 42 dagen behalen ze hun slachtgewicht. Door deze absurd snelle groei worden de dieren ziek en lijden pijn. Miljoenen kuikens sterven nog voordat ze de slachtleeftijd hebben bereikt. Om zoveel mogelijk kuikens de slachtleeftijd wel te laten halen, wordt er veel antibiotica gebruikt.

De plofkipcampagne gaat door
Sinds de start van de plofkipcampagne zijn er al veel A-merken, cateraars en ziekenhuizen overgestapt op kip met minimaal één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Ook de consument kiest veel vaker voor kip met een keurmerk. Supermarkten blijven achter. Ze blijven plofkip verkopen of stappen over op de ‘flopkip’. Alleen supermarkt Jumbo heeft met de Nieuwe Standaard Kip een goede stap gezet om het leven van de kippen echt te verbeteren. Jumbo laat hiermee zien dat de kipplannen van de andere supermarkten echt onvoldoende zijn. Wakker Dier zet haar campagne voort totdat de plofkip uit alle supermarktschappen is verdwenen, en is vervangen door een fatsoenlijkere kip.

Foto: Stefano Corso

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Video
Op Reportage: Panino di Pino

Simone Prestifilippo is samen met haar man Michael eigenaar van de lunchroom Panino di Pino. Panino di pino is een lunchroom waar de moderne Italiaanse sfeer samen met de heerlijke broodjes, Pasta’s en sorbetijs in het centraal staat. Panino di Pino is opgericht door de schoonvader van Sim...

Personalia Fastservice
Domino's krijgt Nederlandse CEO voor Europa

Domino's Pizza Enterprises Limited (ASX: DMP), moederorganisatie van Domino’s pizza Nederland publiceerde deze week haar halfjaarcijfers. In Europa realiseerde Domino’s een sterke omzetgroei van +9,4% tot €382,8m (+5,0% SSS) en een EBITDA €29,4m (+15,6%). Daarnaast opende D...

Video
Op Reportage: Het nieuwe Olivier

Brasserie Olivier in Bilthoven is met haar 37 jaar een van de oudste eetgelegenheden in het dorp. Sinds een half jaar is Olivier verhuisd naar een nieuwe locatie. En daar horen veranderingen bij. Eigenaresse Myrna Janssen vertelt trots haar verhaal. ‘’We zijn verhuisd naar de meest ce...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: