Aydin wint Dutch Barista Championship 2010

11 mei 2010 |
Aydin wint Dutch Barista Championship 2010<

Onder grote publieke belangstelling heeft Yakup Aydin het Dutch Barista Championship 2010 gewonnen. Aydin, al vaak tweede maar nog nooit eerste geworden, liet volgens de jury een perfecte performance zien waarbij zowel zijn espresso, cappuccino en zijn signature drink van een ongekend hoog niveau waren. Sander Schat werd tweede, Coen van Sprang veroverde de derde plaats en won de Louis Claus-bokaal.

Beste barista van het land
Met zijn winst heeft Yakup Aydin de meest belangrijke en prestigieuze baristawedstrijd van het jaar gewonnen. Hij mag zich een jaar lang beste barista van Nederland noemen en verdedigt ons land tijdens de World Barista Championships. Yakup Aydin, in het dagelijks leven werkzaam bij Illy Coffee, zal dat in 2011 in koffiebakermat Colombia doen. Liesbeth Sleijster, sensorisch jurylid tijdens de wedstrijd en in 2008 derde tijdens het World Barista Championship, ziet dat wel zitten: "Hij was buiten twijfel de beste. Zijn smaakbeschrijving paste perfect bij zijn koffies en de smaak was super. Ik wens hem al het beste toe voor het WK!"

‘Geen Zoetemelk-plek’
Pers en publiek waren in grote getale aanwezig en zij zagen hoe de enthousiaste en bescheiden publiekslieveling Aydin de titel voor zich opeiste. De wedstrijd vond plaats in Hotel de Goudfazant, een trendy restaurant annex eventlocatie aan het IJ in Amsterdam. "Na vier jaar eindelijk geen Zoetemelk-plek meer!", riep Aydin uit toen de jury hem als winnaar aanwees. Zijn enthousiasme was ook de jury opgevallen, getuige de woorden van jurylid (en nationaal coördinator van de Specialty Coffee Association Europe) Annemarie Thiemes: "Zijn presentatie bruiste van passie en enthousiasme. Bovendien waren de smaken van zijn dranken bovengemiddeld goed." Jurylid Patrick Groenewold sloot zich daarbij aan: "Echt een overtuigende barista, de terechte winnaar!"

Lovende woorden voor nummers twee en drie
Ook voor de als tweede geëindigde Sander Schat had de jury lovende woorden: "Hij heeft allang bewezen dat hij tot de top behoort", stelde Liesbeth Sleijster vast. Annemarie Thiemes voegde daar nog aan toe dat Schat een gedegen presentatie had neergezet. De derde plaats was dit jaar voor Coen van Sprang. Jurylid Patrick Groenewold: "Een hele mooie presentatie en veel oog voor detail; prachtig!" Sleijster was ook onder de indruk: "Coen is bereid tot het gaatje te gaan en dat kunnen we in Nederland heel goed gebruiken. Complimenten!"

Louis Claus-bokaal
Coen van Sprang won, naast zijn de derde plaats, ook de Louis Claus-bokaal. Deze bokaal werd dit jaar voor het eerst uitgereikt en geldt als aanmoedigingsprijs voor de beste nieuwkomer in het vakgebied. De prijs is vernoemd naar Louis Claus, eigenaar van café De Blonde Pater in Nijmegen en initiatiefnemer van vele activiteiten die de Nederlandse koffiebeleving in de afgelopen jaren naar een hoger niveau hebben getild.

Foto: Pieter Boer

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Fastfood
Dunkin’ opent vestiging met drive through in Goes

Donutliefhebbers hoeven binnenkort hun auto niet uit om van hun favoriete donuts te genieten. Deze zomer opent namelijk een food court in Goes, waar zowel Dunkin’ als New York Pizza via een drive through verkrijgbaar zullen zijn. Daarnaast kan er ook van Dunkin’s heerlijke koffie en donu...

Coronacrisis
Kwalitaria en Délifrance starten actie tegen eenzaamheid

Kwalitaria en Délifrance roepen gezamenlijk iedereen op om iemand blij te maken met een kaartje. Met deze actie hopen de formules wat positiviteit te brengen in deze moeilijke tijd. Vanaf vandaag zijn er gratis kleurkaarten verkrijgbaar in de geopende vestigingen en via de website van beide f...

Interview Coronacrisis
"Flinke huurverlaging is voor horecaondernemers nu zeker mogelijk"

Hotelier Bart Reints Bok, directeur/eigenaar van Charme Hotels, houdt voor hotelvakblad Hospitality Management een 'coronadagboek' bij. Hij vertelde daarin over de niet zo heel nette handelswijze van Emesa, bekend van Vakantievelingen.nl en onderdeel van Talpa, en de annuleringspraktijken bi...

Coronacrisis
Kabinet beslist 31 maart over maatregelen die gelden tot en met 6 april

Het kabinet besluit volgende week dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatrgelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden, musea en thuiswerken, worden dan verder besproken. Er is nog geen duidelijkheid over wannee...

Personeel Coronacrisis
FNV Horeca heeft grote zorgen over tijdelijke en flexibele contracten

Met het pakket aan maatregelen dat het kabinet vorige week aankondigde zijn er bij veel werkenden in de horeca zorgen over werk en inkomen weggenomen. Echter blijft de toekomst onzeker, zeker voor medewerkers met een flexibel of tijdelijk contract. Ondanks het pakket aan maatregelen die ervoor mo...

Coronacrisis
Verscherpte maatregelen. Wat betekent dit voor de horeca?

Het kabinet kondigde gisteravond verscherpte maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voorlopig blijven de eerder verkondigde maatregelen, waaronder sluiting van de horeca tot en met 6 april 2020, staan. Wanneer de horeca weer open mag is vooralsnog niet duidelijk. De...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: