Amsterdam gaat strijd aan tegen crimineel geld in de horeca

7 november 2018 | Thijs Jacobs

De gemeente Amsterdam heeft samen met andere overheidsinstanties een manier gevonden om crimineel geld te weren uit de horeca. De rechter heeft ingestemd met 'omkering van de bewijslast', waardoor ondernemers aan moeten tonen dat hun kapitaal legitiem is.

Dit was eerder niet het geval, eerder konden vergunningen pas geweigerd worden wanneer de gemeente aan kon tonen dat het geld 'fout' was. De gemeente, politie, Openbaar Ministerie, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Financial Intelligence Unit hebben het gezamenlijke project IJgeld ontwikkeld. Ze kunnen met dit instrument de ondernemer vragen om aan te tonen dat het kapitaal op legitieme wijze is verkregen. De universiteiten van Tilburg en Harvard hebben het project begeleid.

Niet legaal?

De bestuursrechter heeft de gemeente in een eerste zaak toegestaan om de exploitatievergunning niet te verlenen aan een Syriër die met onderhands geleend geld fastfoodrestaurant Bread and Salt had gestart. De leningen waren afkomstig van een man uit Saoedi-Arabië. De ondernemer kon onvoldoende gegevens onverhandigen, waaruit zou blijken dat het geld legaal was verkregen. De horecazaak zal nu naar alle waarschijnlijkheid afstevenen op een faillissement.

Inmiddels zijn er meer gevallen bekend, waarbij de legaliteit van onderhandse leningen volgens de rechter onvoldoende kon worden bewezen. Van de ongeveer vierduizend horecazaken in Amsterdam blijkt ongeveer de helft (gedeeltelijk) gefinancierd te zijn met onderhandse leningen, zo lezen we in Het Parool. Of er in gevallen sprake is van 'fout' geld, is nog onduidelijk.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Opening
Papa John's opent twintigste vestiging in Nederland

Papa John’s opende onlangs nog een nieuwe vestiging in Delft, nu is Eindhoven aan de beurt. Op 25 maart gaat op de Kleine Berg 78 in Eindhoven alweer de twintigste vestiging open. Franchisenemer Alex Clemencia en zijn broer Izahir zullen de vestiging feestelijk openen. Alex Clemencia: &ldqu...

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: "Ik word verdacht van slavendrijven!"

Ik ben zojuist verhoord door de politie. Ik ben verdachte. Ik word verdacht van slavendrijven. De kwestie is van een paar jaar geleden. Ik deed toen zaken met een schoonmaakbedrijf. Dit bleek een achteraf een criminele organisatie te zijn, volgens de twee rechercheurs die mij vandaag ondervroegen. ...

Lunch
Bagels & Beans is het Beste Restaurant van De Vegetarische Restaurantweek

Niet minder dan 531 restaurants namen deel aan de tweede editie van De Vegetarische Restaurantweek die vorige week plaatsvond. Gasten konden gedurende de week een stem uitbrengen op het beste vegetarische restaurant. Bagels & Beans deed mee met drie speciale vegetarische menu’s en wist daa...

Opening Restaurant
Bar-restaurant IJver opent zomer 2019

In de zomer van 2019 opent IJver haar deuren in de voormalige Scheepsbouwloods op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Er wordt hard gewerkt aan dit robuuste restaurant met een eigenzinnige menu- en drankenkaart. Op deze iconische locatie met een groot binnen- en buitenterras kunnen gasten staks geniete...

Food trends Vega
Populariteit vlees- en visvrije thuisbezorgmaaltijden stijgt

Afgelopen week namen zeker 57.600 Nederlanders deel aan de tweede editie van de Nationale Week Zonder Vlees. Een initiatief dat Nederlanders inspireerde om van 11 tot 17 maart een week lang geen vlees (en vis) te eten, en in plaats daarvan de verrassende mogelijkheden van de plantaardige keuken te o...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: