Algeheel rookverbod per 1 juli 2014

3 mei 2013
Algeheel rookverbod per 1 juli 2014

De langlopende juridische discussie over roken in de horeca kan worden afgesloten. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) is een wijziging van de Tabakswet gestart. Voor oktober 2013 wordt
deze aan de Tweede Kamer aangeboden. Voor 1 juli 2014 moet het wetsvoorstel gerealiseerd zijn. Met dit voorstel ontstaat er een nieuw, stevig juridisch fundament voor een volledig rookvrije horeca.

*Discussie*
“In de afgelopen jaren is er veel en lang gediscussieerd over het rookverbod in de horeca. Nu is besloten dat de horeca volledig rookvrij wordt, het is van belang om aan die discussie een einde aan te maken met een nieuw, stevig juridisch fundament voor een 100 procent rookvrije horeca", aldus staatssecretaris Van Rijn. "Zorgvuldigheid is nu nodig zodat er straks voor iedereen definitief helderheid is.”

*Handhaving*
Van Rijn heeft opgemerkt dat met handhaving alleen, nooit een volledig rookvrije horeca kan worden gerealiseerd. Financiële middelen voor handhaving zijn volgens hem beperkt. Hij laat weten dat ‘wij met elkaar’ moeten streven naar een strengere sociale norm. Het moet niet normaal zijn dat er in horecagelegenheden wordt gerookt, vindt hij.

*Cassatie*
De staatssecretaris gaat in cassatie tegen het arrest van het Hof in Den Haag over roken in kleine cafés. Lees hier meer over de zaak die "Clean Air Nederland aanspande.":http://www.decafekrant.nl/nieuws/roken-in-kleine-cafes-verboden-13204/

~Maud Vissers~

Overig nieuws