Column Pieter Punter: Aha! Vers

6 februari 2003 | Pieter Punter

Bijna dagelijks wordt de Nederlandse taal verrijkt met nieuwe woorden of krijgen bestaande woorden een nieuwe betekenis. Zo ook het woord “vers”.

Van Dale omschrijft “vers” als volgt: uitgekomen, pas geslacht, gevangen, gebakken, geplukt enzovoort, met als antoniem: geconserveerd, ingevroren. Vers komt van het middeleeuwse “fersc” (fresh) en betekent onder meer “niet veranderd door behandeling” (not altered by processing). Binnenkort kan dit worden aangevuld met de zinsnede “pas ontdooid”.

Zelden heb ik een grootgrutter zo zien stuntelen. Ja, wij staan voor vers, onze producten zijn allemaal vers, verse eieren, verse groenten, vers konijn. Een ontdooid Chinees konijn vers noemen is een dubbele belediging, in de eerste plaats is ontdooid konijn niet vers en in de tweede plaats zou geen Chinees zich met dit konijn laten bedotten. Chinezen zijn absolute kampioenen wat betreft vers. ‘Graag konijn, ober.’ ‘Komt u maar mee, mijnheer, en wijs aan welke van deze rondhuppelende konijntjes u wenst.’ (Een levende vis veroordelen tot de dood is nog redelijk te doen, bij konijntjes en duiven wordt het een stuk moeilijker; doe dan toch maar liever aha-vers.)

Wat is hier toch aan de hand, waarom kan de voedingsindustrie en retail de normale betekenis van woorden volledig veranderen? Jaren oud vlees, dat op een bepaalde manier is ingevroren en ontdooid, mag volgens de warenwet “vers” genoemd worden. ‘An me hoela,’ zou mijn moeder zeggen, ‘het is vers of ontdooid, maar niet allebei.’ Dat de industrie en de warenwet het op een akkoordje hebben gegooid, blijkt ook uit het feit dat in Nederland nauwelijks iets hoeft te worden gedaan aan ingrediëntendeclaratie. Wanneer je in Duitsland een menukaart pakt, staan er zeker 30 voetnoten in die verwijzen naar min of meer duistere toevoegingen. In Nederland niet. Zitten die stoffen er bij ons dan niet in, is bij ons alles vers? Onze Hollandse Maasdammer Kaas bevat volgens de verpakking geen conserveermiddelen; voor Duitsers blijken er echter allerlei stoffen in te zitten die wel het vermelden waard zijn. Snapt u het nog? Voor mij is het langzamerhand allemaal Chinees.

Deze column is geschreven door Pieter Punter en gepubliceerd in een eerdere uitgave van vakblad Lunchroom.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Lekkerste Lunchroombroodje Video
Video: Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2019

Heb jij je lekkerste broodje nog niet aangemeld voor dé culinaire wedstrijd voor lunchrooms? Dat kan nog tot 4 oktober 2019. Via deze link meld je je aan. Check de video hieronder voor meer info! ...

Columns
Column Sico de Moel: boer zoekt (kaas)vrouw

"En voor de heer met lactose intolerantie: een kaasplankje met bijzondere Hollandse kazen." Gasten met een serieuze lactose-intolerantie hebben altijd een pilletje bij zich, voor als het misgaat. Die kijken dan ook niet vreemd op als ik hun crème brûlée vervang door een...

Awards Culinair
Dit zijn de 10 beste nieuwe restaurants in Nederland

En de winnaar is... Gisteravond was de bekendmaking van de winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019. 31 Nederlandse topchefs nomineerden 31 nieuwe restaurants. Vervolgens was het aan de gast om te stemmen. Wie de trotse winnaars zijn, lees je hieronder: De winnaars van TheFork Restaurants Awa...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Verkrijgen werkvergunning Aziatische koks versoepeld

Op 16 april 2019 heeft minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekendgemaakt dat er per 1 oktober 2019 een einde komt aan het quotum dat is opgelegd in de bijzondere regeling voor het verkrijgen van een werkvergunning voor specialistische Aziatische koks. De tijdelijke regeling, die nu ...

Opening Fastfood
Dunkin’ opent Store in Designer Outlet Roosendaal

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Roosendaal. Na het succes van de pop-up eerder dit jaar kon een blijvende vestiging niet uitblijven in de Designer Outlet van Nederland. Vanaf 21 september 2019 om 10.00 uur kan het winkelend publiek ook terecht bij de Dunkin’ to-go Sto...

Hotelbouwplannen Utrecht
Populaire Utrechtse lunchroom Karibu moet wijken voor herbestemming

LOU Oudenoord, in het Concordiagebouw in Utrecht, krijgt een nieuwe bestemming. Er komen woningen, horeca en een hotel in het in het voormalige pand van de Hogeschool Utrecht. Dit houdt in dat de geliefde lunchroom Karibu een nieuw onderkomen moet zoeken of ophoudt te bestaan. In december moeten ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: