Aantal werkenden in horeca weer terug op pre-corona niveau

14 september 2020 | redactie

Het aantal werkenden in de horeca is weer terug op het niveau van voor de lockdown. De zomergroei blijft in de meeste horecasectoren echter steken. Dat blijkt uit onderzoek van het aantal ingeroosterde medewerkers van roosterplanning- en flexwerkbureau voor horecawerknemers L1NDA. Aan de hand van een analyse van 24 miljoen werkuren maakt het bedrijf met de Hospitality Employment Monitor (HEM) inzichtelijk hoe groot de invloed van de coronamaatregelen is op de werkgelegenheid in de horeca. Het herstel van de horeca laat een positieve ontwikkeling zien: het aantal werknemers dat nu wordt ingezet is terug op hetzelfde niveau als vlak voor de coronacrisis

Terug naar het niveau van voor de sluiting van de horeca

Uit de Hospitality Employment Monitor blijkt dat bijna 53% van alle horecawerknemers, zowel vast als flexibel, thuiszat vanaf de dag dat de horeca de deuren sloot. Logischerwijs nam het aantal ingeplande medewerkers toe toen de horeca heropende voor maximaal dertig gasten. Sinds de horeca weer honderd gasten kan ontvangen (juli 2020) is het aantal werkenden hersteld naar het niveau van februari 2020, maar sindsdien laat de gebruikelijke hoogseizoengroei van 24% op zich wachten. L1NDA verwacht dat door het recente overheidsadvies om feesten, borrels en andere bijeenkomsten voor grote groepen voortaan in een horecabedrijf te organiseren het aantal werkenden verder gaat toenemen.

"Om het aantal ingeplande medewerkers volledig te laten herstellen, is het belangrijk dat we meer vertrouwen in de horeca krijgen. Het is van belang dat we het advies van de regering om vrienden en familie in de horeca te ontmoeten opvolgen”, zegt Wim Jansen, CEO van L1NDA.

Grote onderlinge verschillen type horecagelegenheden

De diverse type horeca tonen grote onderlinge verschillen. Waar seizoensgebonden sectoren zoals de campings en verhuur van vakantiehuisjes en appartementen een sterk herstel laten zien na de heropening, blijft de rest van de horeca achter. Met name de grootste horecasectoren, restaurants en hotels, die nu weliswaar weer evenveel medewerkers inplannen als in februari 2020, kunnen de gebruikelijke sterke zomergroei van respectievelijk 25% en 17% niet waarmaken.

Ook regionaal verschilt het herstel: Noord-Holland blijft 18% achter

De Hospitality Employment Monitor laat daarnaast grote regionale verschillen zien. Zo groeit de werkgelegenheid in Oost-Nederland, met name Drenthe, Groningen, Gelderland en Overijssel, duidelijk sneller dan in andere delen van Nederland. Dit jaar brachten veel Nederlanders hun vakantie of lange weekenden door in deze regio in plaats van het buitenland. De provincie Gelderland profiteerde hier het meest van. In verdere analyses stelt L1NDA vast dat deze groei plaatsvond in de sectoren 'hotel-restaurants' (+7% t.o.v. 2019), 'kampeerterreinen' (+13% t.o.v. 2019) en de categorie 'fastfoodrestaurants, cafetaria's, ijssalons, eetkramen, e.d.' (+13% t.o.v. 2019). 
De provincie Noord-Holland blijft in zijn geheel sterk achter, te weten 18% op vorig jaar.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Opening Fastservice
Horeca in Amsterdam The Style Outlets morgen geopend

HMSHost International en NEINVER openen met trots de eerste eet- en drinkgelegenheden in Amsterdam The Style Outlets, de nieuwste winkelbestemming van Nederland. Vanaf morgen kunnen bezoekers tijdens het winkelen genieten van Starbucks, Burger Federation en Pommes Frites. Hierdoor wordt de aanwezigh ...

Culinair Coronacrisis
Helft Nederlanders sinds maart niet meer uit eten geweest

De helft van de Nederlanders (49%) heeft geen bezoek meer gebracht aan een restaurant sinds de uitbraak van COVID-19. Dit in tegenstelling tot 2019, toen slechts 1 procent nooit uit eten ging. Het restaurantgedrag van de Nederlander is door de pandemie flink veranderd. Dit blijkt uit het onderzoek & ...

KHN Coronacrisis
Gelderse horecaondernemers kunnen voucher met waarde tot 5000 euro aanvragen

De provincie Gelderland stelt 1 miljoen euro beschikbaar aan ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrije tijdsector die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen. Dit ‘steuntje in de rug’ kunnen ondernemers in deze hard getroffen sectoren inzetten voor adviesdiensten en ondersteu ...

Wet- en regelgeving
Viswinkel of horeca?! Het slotstuk!

Een jaar geleden schreven wij over de handhavingszaak die door de gemeente Amsterdam was gestart tegen The Seafood Shop, een luxe viswinkel in het hart van Amsterdam, waar ook diverse vissnacks en maaltijden worden verkocht. In dit artikel staan wij nogmaals stil bij het verloop van deze zaak en kij ...

Digitaal Ondernemen
Alles over digitaal ondernemen in je lunchzaak

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: