Aantal werkenden in horeca weer terug op pre-corona niveau

14 september 2020 | redactie

Het aantal werkenden in de horeca is weer terug op het niveau van voor de lockdown. De zomergroei blijft in de meeste horecasectoren echter steken. Dat blijkt uit onderzoek van het aantal ingeroosterde medewerkers van roosterplanning- en flexwerkbureau voor horecawerknemers L1NDA. Aan de hand van een analyse van 24 miljoen werkuren maakt het bedrijf met de Hospitality Employment Monitor (HEM) inzichtelijk hoe groot de invloed van de coronamaatregelen is op de werkgelegenheid in de horeca. Het herstel van de horeca laat een positieve ontwikkeling zien: het aantal werknemers dat nu wordt ingezet is terug op hetzelfde niveau als vlak voor de coronacrisis

Terug naar het niveau van voor de sluiting van de horeca

Uit de Hospitality Employment Monitor blijkt dat bijna 53% van alle horecawerknemers, zowel vast als flexibel, thuiszat vanaf de dag dat de horeca de deuren sloot. Logischerwijs nam het aantal ingeplande medewerkers toe toen de horeca heropende voor maximaal dertig gasten. Sinds de horeca weer honderd gasten kan ontvangen (juli 2020) is het aantal werkenden hersteld naar het niveau van februari 2020, maar sindsdien laat de gebruikelijke hoogseizoengroei van 24% op zich wachten. L1NDA verwacht dat door het recente overheidsadvies om feesten, borrels en andere bijeenkomsten voor grote groepen voortaan in een horecabedrijf te organiseren het aantal werkenden verder gaat toenemen.

"Om het aantal ingeplande medewerkers volledig te laten herstellen, is het belangrijk dat we meer vertrouwen in de horeca krijgen. Het is van belang dat we het advies van de regering om vrienden en familie in de horeca te ontmoeten opvolgen”, zegt Wim Jansen, CEO van L1NDA.

Grote onderlinge verschillen type horecagelegenheden

De diverse type horeca tonen grote onderlinge verschillen. Waar seizoensgebonden sectoren zoals de campings en verhuur van vakantiehuisjes en appartementen een sterk herstel laten zien na de heropening, blijft de rest van de horeca achter. Met name de grootste horecasectoren, restaurants en hotels, die nu weliswaar weer evenveel medewerkers inplannen als in februari 2020, kunnen de gebruikelijke sterke zomergroei van respectievelijk 25% en 17% niet waarmaken.

Ook regionaal verschilt het herstel: Noord-Holland blijft 18% achter

De Hospitality Employment Monitor laat daarnaast grote regionale verschillen zien. Zo groeit de werkgelegenheid in Oost-Nederland, met name Drenthe, Groningen, Gelderland en Overijssel, duidelijk sneller dan in andere delen van Nederland. Dit jaar brachten veel Nederlanders hun vakantie of lange weekenden door in deze regio in plaats van het buitenland. De provincie Gelderland profiteerde hier het meest van. In verdere analyses stelt L1NDA vast dat deze groei plaatsvond in de sectoren 'hotel-restaurants' (+7% t.o.v. 2019), 'kampeerterreinen' (+13% t.o.v. 2019) en de categorie 'fastfoodrestaurants, cafetaria's, ijssalons, eetkramen, e.d.' (+13% t.o.v. 2019). 
De provincie Noord-Holland blijft in zijn geheel sterk achter, te weten 18% op vorig jaar.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Schiphol continueert samenwerking met HMSHost International

Amsterdam Airport Schiphol zet haar samenwerking met HMSHost International, de wereldleider op het gebied van eten & drinken, de komende jaren voort. Speerpunt in de samenwerking is de vernieuwde food & beverage strategie van Schiphol. In de nieuwe strategie staan flexibiliteit, kwaliteit, d...

KHN Coronacrisis
Horeca eerder dicht? ''Buitenproportioneel!''

Koninklijke Horeca Nederland vindt het voornemen van het kabinet om horeca in de Randstad (in zes veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen met het coronavirus snel stijgt) waardeloos. Dirk Beljaarts, directeur van KHN noemt het in het NOS Radio 1 Journaal 'buitenproportioneel' en ...

Personalia Restaurant
Nieuwe restaurantmanager voor Wayback Burgers Breda

Sinds 7 september staat er een nieuwe kapitein in het vlaggenschip van Wayback Burgers in Breda; Roxanne Willemse. Met haar achtergrond in de keuken en het succesvol runnen van haar eigen bedrijf heeft ze alle tools in handen om het restaurant volledig eigen te maken en de groei van het restaurant i...

KHN Coronacrisis
KHN vreest extra coronamaatregelen in grote steden

Gisterenavond bereikte Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het signaal dat er in enkele Nederlandse regio’s extra coronamaatregelen worden ingevoerd, die mogelijk ook voor de horeca zullen gelden. Via verschillende bronnen heeft KHN vernomen dat een verplichte horecasluiting om 24:00 voor een a...

Nice 'n Easy
De verschillen tussen TGT en THT

De NVWA controleert of bedrijven die zich met eten bezig houden zich aan de wetten en regels houden. Op de website van dit overheidsorgaan legt de NVWA de verschillen uit tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot.’ In de meeste gevallen stelt de fabrikant van h...

Achtergronden Fastservice
5000 gratis patatjes voor jonge aardappelkenners

Medio september vindt de jaarlijkse aardappeloogst plaats, aldus het perfecte moment om stil te staan bij het verse product van Bram Ladage. Ter ere van de aardappeloogst, deelt de Rotterdamse patatkoning vanaf vandaag maar liefst 5000 patatjes uit aan jonge patatliefhebbers. Dit gebeurt echter niet...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: