Aantal werkenden in horeca weer terug op pre-corona niveau

14 september 2020 | redactie

Het aantal werkenden in de horeca is weer terug op het niveau van voor de lockdown. De zomergroei blijft in de meeste horecasectoren echter steken. Dat blijkt uit onderzoek van het aantal ingeroosterde medewerkers van roosterplanning- en flexwerkbureau voor horecawerknemers L1NDA. Aan de hand van een analyse van 24 miljoen werkuren maakt het bedrijf met de Hospitality Employment Monitor (HEM) inzichtelijk hoe groot de invloed van de coronamaatregelen is op de werkgelegenheid in de horeca. Het herstel van de horeca laat een positieve ontwikkeling zien: het aantal werknemers dat nu wordt ingezet is terug op hetzelfde niveau als vlak voor de coronacrisis

Terug naar het niveau van voor de sluiting van de horeca

Uit de Hospitality Employment Monitor blijkt dat bijna 53% van alle horecawerknemers, zowel vast als flexibel, thuiszat vanaf de dag dat de horeca de deuren sloot. Logischerwijs nam het aantal ingeplande medewerkers toe toen de horeca heropende voor maximaal dertig gasten. Sinds de horeca weer honderd gasten kan ontvangen (juli 2020) is het aantal werkenden hersteld naar het niveau van februari 2020, maar sindsdien laat de gebruikelijke hoogseizoengroei van 24% op zich wachten. L1NDA verwacht dat door het recente overheidsadvies om feesten, borrels en andere bijeenkomsten voor grote groepen voortaan in een horecabedrijf te organiseren het aantal werkenden verder gaat toenemen.

"Om het aantal ingeplande medewerkers volledig te laten herstellen, is het belangrijk dat we meer vertrouwen in de horeca krijgen. Het is van belang dat we het advies van de regering om vrienden en familie in de horeca te ontmoeten opvolgen”, zegt Wim Jansen, CEO van L1NDA.

Grote onderlinge verschillen type horecagelegenheden

De diverse type horeca tonen grote onderlinge verschillen. Waar seizoensgebonden sectoren zoals de campings en verhuur van vakantiehuisjes en appartementen een sterk herstel laten zien na de heropening, blijft de rest van de horeca achter. Met name de grootste horecasectoren, restaurants en hotels, die nu weliswaar weer evenveel medewerkers inplannen als in februari 2020, kunnen de gebruikelijke sterke zomergroei van respectievelijk 25% en 17% niet waarmaken.

Ook regionaal verschilt het herstel: Noord-Holland blijft 18% achter

De Hospitality Employment Monitor laat daarnaast grote regionale verschillen zien. Zo groeit de werkgelegenheid in Oost-Nederland, met name Drenthe, Groningen, Gelderland en Overijssel, duidelijk sneller dan in andere delen van Nederland. Dit jaar brachten veel Nederlanders hun vakantie of lange weekenden door in deze regio in plaats van het buitenland. De provincie Gelderland profiteerde hier het meest van. In verdere analyses stelt L1NDA vast dat deze groei plaatsvond in de sectoren 'hotel-restaurants' (+7% t.o.v. 2019), 'kampeerterreinen' (+13% t.o.v. 2019) en de categorie 'fastfoodrestaurants, cafetaria's, ijssalons, eetkramen, e.d.' (+13% t.o.v. 2019). 
De provincie Noord-Holland blijft in zijn geheel sterk achter, te weten 18% op vorig jaar.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Download nu de Werkgeversverklaring Avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Financieel Horeca & Belasting
De 3 meest gebruikte ondernemingsvormen in de horeca

In het artikel ‘'Hoe wordt de winst van uw lunchzaak belast? Leer het hier!’ vertellen wij u alles over de belasting die u betaalt over de winst van uw horecaonderneming. Of u vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting moet betalen, is afhankelijk van de rechtsvorm waarmee u uw ond ...

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: