Aantal lunchrooms groeit nog steeds

31 mei 2010 |
Aantal lunchrooms groeit nog steeds<

De afgelopen vijf jaar is het aantal lunchrooms in Nederland toegenomen van 2.015 naar 2.307, een stijging van bijna 15 procent. De afgelopen tien jaar is het aantal lunchrooms zelfs met ruim 35 procent gestegen. In de fastservicesector, waaronder lunchrooms vallen, is het totaal aantal bedrijven over dezelfde periode met ruim 3 procent gestegen. Het aantal lunchrooms zal blijven stijgen vanwege toenemende branchevervaging. Dat stelt horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners in het rapport 'De lunchroom in beeld'.

Iedereen een eigen lunchcorner
De laatste jaren is branchevervaging waar te nemen binnen de lunchroombranche. De opkomst van de bakkerijen met hun eigen broodjescorners, koffiebars, maar ook de ‘to go' shops met hun eigen lunchhoekje zijn hier debet aan. Daarnaast vindt er ook branchevervaging plaats binnen de retail en horeca. Dit was al zichtbaar bij de grote warenhuizen, zoals de V&D met La Place, de Bijenkorf met Café B en de Hema met haar koffiecorner. Ook hebben de tuincentra van de Intratuin al een koffiecorner.

Iets minder bezoek, meer bestedingen
Volgens het bedrijfschap Horeca en Catering besteedde de bezoeker van een lunchroom in 2008 gemiddeld € 5,80 per bezoek. In 2009 was dit gemiddeld € 0,10 meer dan in het jaar daarvoor; € 5,90 per bezoek. Ruim 13% van de Nederlanders (16-64 jaar) bezocht in 2008 een lunchroom. In 2009 daalde dit percentage naar 11,7%. In 2009 bezochten minder gasten een lunchroom dan in 2008. Deze gasten spendeerden echter wel meer per bezoek dan het jaar daarvoor.


Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Schiphol continueert samenwerking met HMSHost International

Amsterdam Airport Schiphol zet haar samenwerking met HMSHost International, de wereldleider op het gebied van eten & drinken, de komende jaren voort. Speerpunt in de samenwerking is de vernieuwde food & beverage strategie van Schiphol. In de nieuwe strategie staan flexibiliteit, kwaliteit, d...

KHN Coronacrisis
Horeca eerder dicht? ''Buitenproportioneel!''

Koninklijke Horeca Nederland vindt het voornemen van het kabinet om horeca in de Randstad (in zes veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen met het coronavirus snel stijgt) waardeloos. Dirk Beljaarts, directeur van KHN noemt het in het NOS Radio 1 Journaal 'buitenproportioneel' en ...

Personalia Restaurant
Nieuwe restaurantmanager voor Wayback Burgers Breda

Sinds 7 september staat er een nieuwe kapitein in het vlaggenschip van Wayback Burgers in Breda; Roxanne Willemse. Met haar achtergrond in de keuken en het succesvol runnen van haar eigen bedrijf heeft ze alle tools in handen om het restaurant volledig eigen te maken en de groei van het restaurant i...

KHN Coronacrisis
KHN vreest extra coronamaatregelen in grote steden

Gisterenavond bereikte Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het signaal dat er in enkele Nederlandse regio’s extra coronamaatregelen worden ingevoerd, die mogelijk ook voor de horeca zullen gelden. Via verschillende bronnen heeft KHN vernomen dat een verplichte horecasluiting om 24:00 voor een a...

Nice 'n Easy
De verschillen tussen TGT en THT

De NVWA controleert of bedrijven die zich met eten bezig houden zich aan de wetten en regels houden. Op de website van dit overheidsorgaan legt de NVWA de verschillen uit tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot.’ In de meeste gevallen stelt de fabrikant van h...

Achtergronden Fastservice
5000 gratis patatjes voor jonge aardappelkenners

Medio september vindt de jaarlijkse aardappeloogst plaats, aldus het perfecte moment om stil te staan bij het verse product van Bram Ladage. Ter ere van de aardappeloogst, deelt de Rotterdamse patatkoning vanaf vandaag maar liefst 5000 patatjes uit aan jonge patatliefhebbers. Dit gebeurt echter niet...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: