Aantal franchiseformules groeit sterk in Nederland

22 maart 2017 | Thijs Jacobs

Uit de eerste voorlopige resultaten van de Franchise Statistiek over het jaar 2016 blijkt dat franchise groeit en bloeit. Het jaarlijkse onderzoek van de NFV toont aan dat het aantal formules is gegroeid van bijna 750 in 2015 naar rond de 800 in 2016. Ook is het totaal aantal vestigingspunten van franchiseformules gegroeid.

Het onderzoek naar het aantal franchiseformules, de vestigingspunten, de omzet in franchise en het aantal medewerkers wordt al sinds de jaren ’80 uitgevoerd. Keer op keer blijkt franchise te groeien, met uitzondering van de afgelopen jaren. De crisis had vat op de sector, dit zorgde voor een stabilisatie en hier en daar zelfs voor een lichte terugloop. Maar de kentering is daar, in 2016 is het aantal formules gegroeid naar rond de 800, een plus van meer dan 50. Het business format franchise is weer helemaal in trek. Dat is ook te zien aan de stijging van het aantal vestigingspunten bij nieuwe en bestaande franchiseformules, die nadert de 31.000. Dat is een stijging van 300 tot 500, zo blijkt uit de eerste voorlopige cijfers.

Enquête

De informatie wordt verzameld en geanalyseerd en wordt uitgewerkt in de Franchise Statistiek. De basis is een enquête van de NFV onder de leden en niet-leden. De formules wordt gevraagd naar het aantal vestigingspunten, de gemiddelde omzet per vestigingspunt en het aantal medewerkers. De respons van de enquête is gemiddeld 30 procent. Ook allerlei data van derden, zoals de database van diverse media als Franchise+, gegevens van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) worden betrokken bij het onderzoek. Het totaal van alle data wordt vervolgens branche specifiek gemaakt. Door de jaren heen heeft de NFV echter al zoveel data verzameld dat gegevens ook makkelijk en goed kunnen worden geëxtrapoleerd, zodat er een betrouwbaar totaalcijfer uitrolt. Dit maakt de Franchise Statistiek betrouwbaar.


Stabiel

De groei in 2016 staat in contrast met de stabilisatie van het aantal formules in 2015. In dat jaar werden in vergelijking met 2014 slechts vier nieuwe formules geturfd. Ook was er een hele lichte groei van het aantal franchisevestigingen (+0.48 procent) te zien, evenals een lichte toename van het aantal medewerkers (+0.6 procent). De omzet steeg destijds wel stevig met 400 miljoen Euro (+1.28 procent). De NFV verwacht de nieuwe Franchise Statistiek eind april te presenteren.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca van start

De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is op maandag 24 juni weer van start gegaan. De door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) georganiseerde wedstrijd draagt een steentje bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen...

Events
Bezoek Gastvrij Rotterdam 2019

De zevende editie van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam vindt plaats van maandag 23 t/m 25 september 2019 in Rotterdam Ahoy. Naar verwachting zullen ruim 450 exposanten meer dan 15.000 ondernemers en managers uit de horeca verwelkomen op hun stand. Het toonaangevende gastronomische platform voor ...

Achtergronden Culinair
Dit zijn de 10 meest geïnstagramde regionale gerechten

Wat zet je op de kaart als je op social media een hit wilt zijn? Het Britse bedrijf Gousto, dat maaltijdpakketten produceert, heeft 150 miljoen Instagram-posts doorzocht om te onthullen welke gerechten het vaakst werden gedeeld en in welke regio. In de regio New York zijn ze verzot op pizza, terwij...

Opening
Bekende horecaketen De Beren opent restaurant in Roermond

Vanaf dinsdag 25 juni heeft De Beren er een primeur bij: de keten opent haar eerste vestiging in de provincie Limburg. De 40e vestiging van de succesvolle horecaformule is te vinden aan het bekende horecaplein Markt middenin de stad. Limburgers uit de wijde omgeving zijn iedere dag vanaf 10.30 uur (...

Food trends
De culinaire trends van het moment 

Wat prikt Nederland de komende tijd op zijn vork? Bij welke keukens schuiven we dit keer aan? TheFork dook – in de aanloop naar TheFork Restaurants Awards - in de lekkerste materie. Het culinaire platform analyseerde de 31 favoriete restaurants van topchefs en vond vier trends om van te gaan w...

Economie Achtergronden
CBS: consumptie huishoudens bijna 2 procent hoger

Consumenten hebben in april 1,8 procent meer besteed dan in april 2018, meldt het CBS. De groei is hoger dan in de voorgaande drie maanden. Consumenten hebben in april 2019 vooral meer aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten besteed. Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: