Aandacht voor ‘De Nieuwe Nederlandse Keuken’

1 november 2016 | Thijs Jacobs

SVH Meesterkok Albert Kooy is initiator van de kookfilosofie ‘De Nieuwe Nederlandse Keuken’ (Dutch Cuisine). Tijdens de horecavakbeurs Beleef – Food, drinks & more in Evenementenhal Hardenberg geeft hij op dinsdag 8 november van 14.00 tot 15.00 uur een (kook)presentatie over de vijf principes van deze kookfilosofie. Maar de beursvloer in Hardenberg bruist van meer activiteiten: een kook- en tapwedstrijd, koffiedemonstraties en bier-spijs proeverijen.

De Nieuwe Nederlandse Keuken staat bekend als duurzaam, diervriendelijk, gezond en eigentijds. Verse groenten spelen de hoofdrol. Vlees wordt vaak als garnituur gebruikt. Samen met internationale ingrediënten en kooktechnieken levert het rijke, smaakvolle en zeer gevarieerde gerechten op. De Nieuwe Nederlandse Keuken gebruikt producten van de koude grond, of uit het water en de lucht, uit onze eigen omgeving en in het seizoen. SVH Meesterkok Albert Kooy geeft midden op de beursvloer een presentatie over de vijf principes van De Nieuwe Nederlandse Keuken. Aansluitend vindt er een kookdemonstratie van een gerecht plaats.   

Sweets & Zo: suiker (kunst)werken

Een opvallende exposant tijdens Beleef – Food, drinks & more is Bjorn Smink van Sweets & Zo. Hij zal vanuit zijn stand voortdurend demonstraties geven van het maken, modelleren, airbushen en opbouwen van suikerwerkstukken en beelden. Suikertrekken is een specialisatie in het koksvak. Smink heeft het vak onder de knie gekregen door opleidingen te volgen bij Nederlands beste suikertrekker Koos Gijzenij. Daarna heeft Smink zich verder gespecialiseerd in andere stijlen en is opgeleid bij de Europees toonaangevende suikertrekker Stephane Klein uit Frankrijk. Smink maakt stukjes en boeketten van isomaltose (suiker). De stukken variëren van garnering voor desserts of taarten tot grote beelden van suiker.

Volop activiteiten tijdens Beleef – Food, drinks & more

De beursvloer van Beleef – Food, drinks & more bruist van de activiteiten. Zo vinden er twee wedstrijden plaats: ‘Beste biertapper van Noordoost-Nederland’ en op woensdag een kookwedstrijd ‘Klassieke gerechten in een nieuw jasje’. Deelnemende BBL-leerlingen van onder andere het Alfa College gaan samen met hun leermeester een driegangendiner bereiden, waarbij het accent ligt op klassieke gerechten die in een hedendaags jasje zijn gestoken.

Demonstraties op Koffie Experience

Op de beursvloer richt de organisatie een Koffie Experience in. Hier worden gedurende de drie beursdagen barista demonstraties gegeven over koffiebereidingen: espresso’s, cappuccino’s en filterkoffie. Ook wordt er voorlichting gegeven over koffiebeleving en waarom dit belangrijk is. Wat wil de gast, wat verwacht de gast en waarom verkoop je koffie? Om antwoord te krijgen op deze vragen nodigt Mocca d’Or, samen met SVH, bezoekers uit voor een kopje koffie. Hierbij zullen gastsprekers aanwezig zijn, waaronder Gerben Engelkes van Espressobar Black & Bloom uit Groningen. In 2016 won  zijn bedrijf de prijs Misset Horeca Koffie Top 100 voor het serveren van de beste koffie van Nederland.

Bier-spijs proeverijen

Bezoekers krijgen tijdens Beleef – Food, drinks & more verder de mogelijkheid om kennis te maken met de bieren van Brouwerij Anker en Wilderen, gecombineerd met een heerlijke spijs. Deze proeverij bewijst dat bier en spijs voor elkaar geboren zijn en dat een goede combinatie mogelijk is met eenvoudige gerechten die iedereen kan maken en serveren. Uiteraard kunnen belangstellenden na de proeverij kennismaken met de diverse bieren van de vertegenwoordigde brouwerijen.

Online e-ticket registratie

Belangstellenden kunnen gratis e-ticket(s) registreren via www.evenementenhal.nl/beleef-hb. De beursvloer is op maandag 7 en dinsdag 8 november te bezoeken van 13.00 tot 21.00 uur. Op woensdag 9 november zijn de deuren geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.evenementenhal.nl/beleef.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Columns
Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan jouw huisje?

Vol is vol, kopte de krant laatst. Het gaat over hoe vol de campings, bungalowparken en hotels wel niet zijn in eigen land. In maart was de annuleringenstroom niet bij te houden en deze zomer staat de telefoon roodgloeiend om een felbegeerd plekje onder onze eigen zon te bemachtigen. Tenminste als j...

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Download nu de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: