Aandacht voor ‘De Nieuwe Nederlandse Keuken’

1 november 2016 | Thijs Jacobs

SVH Meesterkok Albert Kooy is initiator van de kookfilosofie ‘De Nieuwe Nederlandse Keuken’ (Dutch Cuisine). Tijdens de horecavakbeurs Beleef – Food, drinks & more in Evenementenhal Hardenberg geeft hij op dinsdag 8 november van 14.00 tot 15.00 uur een (kook)presentatie over de vijf principes van deze kookfilosofie. Maar de beursvloer in Hardenberg bruist van meer activiteiten: een kook- en tapwedstrijd, koffiedemonstraties en bier-spijs proeverijen.

De Nieuwe Nederlandse Keuken staat bekend als duurzaam, diervriendelijk, gezond en eigentijds. Verse groenten spelen de hoofdrol. Vlees wordt vaak als garnituur gebruikt. Samen met internationale ingrediënten en kooktechnieken levert het rijke, smaakvolle en zeer gevarieerde gerechten op. De Nieuwe Nederlandse Keuken gebruikt producten van de koude grond, of uit het water en de lucht, uit onze eigen omgeving en in het seizoen. SVH Meesterkok Albert Kooy geeft midden op de beursvloer een presentatie over de vijf principes van De Nieuwe Nederlandse Keuken. Aansluitend vindt er een kookdemonstratie van een gerecht plaats.   

Sweets & Zo: suiker (kunst)werken

Een opvallende exposant tijdens Beleef – Food, drinks & more is Bjorn Smink van Sweets & Zo. Hij zal vanuit zijn stand voortdurend demonstraties geven van het maken, modelleren, airbushen en opbouwen van suikerwerkstukken en beelden. Suikertrekken is een specialisatie in het koksvak. Smink heeft het vak onder de knie gekregen door opleidingen te volgen bij Nederlands beste suikertrekker Koos Gijzenij. Daarna heeft Smink zich verder gespecialiseerd in andere stijlen en is opgeleid bij de Europees toonaangevende suikertrekker Stephane Klein uit Frankrijk. Smink maakt stukjes en boeketten van isomaltose (suiker). De stukken variëren van garnering voor desserts of taarten tot grote beelden van suiker.

Volop activiteiten tijdens Beleef – Food, drinks & more

De beursvloer van Beleef – Food, drinks & more bruist van de activiteiten. Zo vinden er twee wedstrijden plaats: ‘Beste biertapper van Noordoost-Nederland’ en op woensdag een kookwedstrijd ‘Klassieke gerechten in een nieuw jasje’. Deelnemende BBL-leerlingen van onder andere het Alfa College gaan samen met hun leermeester een driegangendiner bereiden, waarbij het accent ligt op klassieke gerechten die in een hedendaags jasje zijn gestoken.

Demonstraties op Koffie Experience

Op de beursvloer richt de organisatie een Koffie Experience in. Hier worden gedurende de drie beursdagen barista demonstraties gegeven over koffiebereidingen: espresso’s, cappuccino’s en filterkoffie. Ook wordt er voorlichting gegeven over koffiebeleving en waarom dit belangrijk is. Wat wil de gast, wat verwacht de gast en waarom verkoop je koffie? Om antwoord te krijgen op deze vragen nodigt Mocca d’Or, samen met SVH, bezoekers uit voor een kopje koffie. Hierbij zullen gastsprekers aanwezig zijn, waaronder Gerben Engelkes van Espressobar Black & Bloom uit Groningen. In 2016 won  zijn bedrijf de prijs Misset Horeca Koffie Top 100 voor het serveren van de beste koffie van Nederland.

Bier-spijs proeverijen

Bezoekers krijgen tijdens Beleef – Food, drinks & more verder de mogelijkheid om kennis te maken met de bieren van Brouwerij Anker en Wilderen, gecombineerd met een heerlijke spijs. Deze proeverij bewijst dat bier en spijs voor elkaar geboren zijn en dat een goede combinatie mogelijk is met eenvoudige gerechten die iedereen kan maken en serveren. Uiteraard kunnen belangstellenden na de proeverij kennismaken met de diverse bieren van de vertegenwoordigde brouwerijen.

Online e-ticket registratie

Belangstellenden kunnen gratis e-ticket(s) registreren via www.evenementenhal.nl/beleef-hb. De beursvloer is op maandag 7 en dinsdag 8 november te bezoeken van 13.00 tot 21.00 uur. Op woensdag 9 november zijn de deuren geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.evenementenhal.nl/beleef.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Koffie & thee Achtergronden
Starbucks vraagt teveel voor plantaardige melk

Als je bij Starbucks een cappuccino met havermelk bestelt betaal je 70 cent extra. Dit botst met hun eigen klimaatdoelstellingen, want de milieu-impact van plantaardige melk is gemiddeld meer dan de helft lager dan die van koemelk. ProVeg verzoekt daarom de toeslag op plantaardige melk te laten vall...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: