8 voordelen van koffie

6 februari 2015
8 voordelen van koffie

Koffie is één van de meest bestelde dranken in de horeca. Behalve dat het lekker is en gasten er energie van krijgen, heeft het nog meer
voordelen, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. We presenteren je er acht.

*1. Het risico op een depressie verkleint*
Dames die dagelijks vier of meer kopjes drinken, zouden minder risico lopen om depressief te worden. Dat blijkt uit een studie aan de Harvard School of Public Health. Hiervoor observeerden onderzoekers tien jaar lang de koffierituelen van 50.739 vrouwen. Koffiedrinkers hadden 20 procent minder kans om een depressie te ontwikkelen dan dames die geen koffie lustten.

*2. Koffie kan huidkanker voorkomen*
Volgens een nieuwe studie, verschenen in The Journal of the National Cancer Institute, kunnen vier kopjes per dag melanoom voorkomen. Dat is de meest agressieve vorm van huidkanker. Wetenschappers analyseerden de levensstijl van 450.000 mensen zonder kanker. Over een periode van tien jaar blijkt dat koffiedrinkers minder met deze vorm van kanker werden geconfronteerd.

*3. De geur van koffie kan je ontspannen*
Wetenschappers aan de National University in het Zuid-Koreaanse Seoul hebben dan weer aangetoond via proeven met ratten dat koffie stress vermindert. Wanneer de dieren aan koffiebonen snuffelden, werden genen die gekoppeld zijn aan stressreductie geactiveerd. Dit zou hetzelfde effect hebben op mensen.

*4. De kans op obesitasziektes verkleint*
In koffie zit chlorogeenzuur en dat bestanddeel kan voorkomen dat je ziektes, gerelateerd aan overgewicht, ontwikkelt. Dat beweren onderzoekers aan de universiteit van Georgia. De verbinding kan onder meer gewichtstoename voorkomen, je bloedsuikerspiegel op peil houden en je lever gezond houden. Het geleidelijk verhogen van je koffieconsumptie kan ook leiden tot een lager risico op diabetes type 2. Maar let wel: een onderzoek aan de University of Western Australia toont aan dat je wel meer vet gaat opstapelen als je meer dan vijf kopjes drinkt per dag.

*5. Koffie kan Parkinson voorkomen*
Mannen die geen koffie drinken zijn volgens een studie, verschenen in The Journal of the American Medical Association, tot drie keer vatbaarder voor de ziekte dan mannen die dagelijks gemiddeld vier kopjes koffie nuttigen. Hoofdonderzoeker G. Webster Ross denkt dat cafeïne mannen op de ene of andere manier kan beschermen tegen de ziekte die zenuwcellen vernietigt.

*6. Je kan beter gaan horen*
Koffie drinken kan tinnitus, een aanhoudend gepiep in het oor, voorkomen. Vrouwen die dagelijks anderhalf kopje drinken maken 15 procent meer kans om de aandoening te krijgen tegenover dames die vier tot zes kopjes nuttigden. Dat toont een studie aan van het Brigham and Women’s Hospital in Boston waaraan 65.000 dames meewerkten.

*7. Koffie maakt je lever gezonder*
Zowel cafeïnehoudende en -vrije koffie kunnen leverenzymen verlagen die met ontstekingen worden geassocieerd. Dat toont een studie aan van het National Cancer Institute waaraan 28.000 mensen meewerkten. Volgens de onderzoekers zorgen drie kopjes per dag ervoor dat je minder schadelijke enzymen in je lichaam hebt.

*8. Je kan er langer door leven*
Mensen die elke dag twee tot zes kopjes koffie drinken hebben minder kans om vroegtijdig te overlijden. Bij mannen gaat het om 10 procent minder kans, bij vrouwen om 15 procent. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 200.000 mannen en 170.000 vrouwen tussen 50 en 71, verschenen in The New England Journal of Medicine.

"*Meer lezen over koffie? Klik hier!*":http://www.lunchroom.nl/?q=koffie&x=zoeken

~Christel Tuin~

Overig nieuws