8 tips voor een goede huiswijn

26 september 2013 |
8 tips voor een goede huiswijn<

Het Huiswijn debat op de horecavakbeurs gastvrij Rotterdam leverde acht praktische tips op om een goede huiswijn te schenken. Uit een kort onderzoek in opdracht van Pays d’Oc IGP onder
restaurantpubliek bleek dat 90 procent van de ondervraagden 0,50 cent meer wil betalen voor een goed glas wijn in de horeca.

De 8 tips
1. Training
Een medewerk(st)er die niet weet uit welk land of streek de huiswijn komt of welk druivenras, die geen fles kan openen of wijnglas weet vast te houden, is nog niet klaar voor het vak.

2. Seizoensinvloeden
Ieder eetcafé of restaurant moet minimaal twee keer per jaar een andere huiswijn bieden. De stemming van de gast zou in juli anders zijn dan in februari.

3. Meerdere wijnen
Bied minimaal twee huiswijnen of open wijnen aan. Dit geldt voor zowel wit als rood.

4. Het glaswerk
Het glaswerk draagt bij aan de wijnbeleving, ook in een (eet)café moet een groter en luxer glas de standaard zijn. Deze investering en de grotere hoeveelheid wijn in een glas verdient zichzelf terug.

5. Draagvlak
Proef en selecteer de huiswijn met het hele team, niet alleen de mensen van de bediening, maar ook de mensen uit de keuken. Dit levert een evenwichtige keuze op.

6. Alcoholgehalte
Wijnen moeten goed verteerbaar zijn. Wijnen die heel geprononceerd zijn of een (te) hoog alcoholgehalte hebben, zijn niet geschikt als huiswijn.

7. Leverancier of bierbrouwer
Laat de keuze van de huiswijn nooit alleen van uw leverancier of bierbrouwer afhangen. Proef hem na het bezoek van de leverancier nog een keer rustig met het team.

8. Waardering gast
Als de tijd en de gelegenheid het toelaat, laat de gast dan weten dat er meer wijnen open zijn, laat hem proeven en zelf beslissen, dit levert waardering op.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Koffie & thee Achtergronden
Het Grote Koffiebar Onderzoek: zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld 2 drankjes, met een sterke voor...

Achtergronden Internationaal
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor...

Interview
Reportage: Koffie en Jij, Hilversum [video]

Koffie en jij is een gezellige lunchroom midden in het centrum van Hilversum. Je kan hier genieten van allerlei vegan of vegetarische gerechten. Met de huiselijke sfeer kan je er op je gemak een kopje koffiedrinken en even ontsnappen van het drukke leven. Koffie en jij richt zich vooral op de men...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: