150.000 euro opgehaald in 8 uur

12 januari 2015
150.000 euro opgehaald in 8 uur

Jan van Riel, eigenaar van familiebedrijf Bakkerij Van Riel, lanceert in mei 2015 een nieuwe formule van zijn broodbakkerij met ‘open winkel formule’ en lunchroom
in Tilburg: Bikken & Bakken. Om de nieuwe onderneming mede te financieren, haalde hij afgelopen vrijdag 9 januari via Collin Crowdfund in slechts 8 uur € 150.000,- op bij het publiek. Een bevestiging van het vertrouwen in deze nieuwe formule én van het potentieel van crowd finance voor de bakkerijwereld en de horeca, aldus Collin Crowdfund.

*Beleving*
In het nieuwe concept van Van Riel draait alles om beleving. Bij Bikken & Bakken kunnen consumenten vanaf mei 2015 terecht voor ambachtelijk brood maar ook voor een gezonde lunch en goede kop koffie. Onderscheidend kenmerk is de open winkel formule: vanuit de winkel en de lunchroom heeft iedereen zicht op de productie van de broden. Die worden vervaardigd met duurzame producten, zoveel mogelijk uit de streek. Hiertoe ging Van Riel onder meer een samenwerking aan met de lokale coöperatie Kempengoed. Van Riel: “Onze missie is om in een puur ambachtelijke omgeving te zorgen voor beleving. Door het ambachtelijke bakproces te laten zien. Door mensen de mogelijkheid te bieden in deze omgeving kennis te maken met duurzame, eerlijke producten en hen ervan te laten genieten.”

*Niet-traditionele financieringsvorm*
Ook in de financiering van de onderneming koos Van Riel voor een relatief nieuwe route: crowd finance. Via Collin Crowdfund staken 63 particuliere investeerders vrijdag in slechts 8 uur bedragen variërend van € 500- tot € 10.000,- (gemiddeld € 2.380,-) in de onderneming. Dat gebeurde in de vorm van een vijfjarige lening met maandelijkse aflossing en een vaste rente van 7%. Van Riel: “Bij Bikken & Bakken draait alles om het betrekken van mensen bij ons bedrijf, een eerlijk product en transparantie. Crowd finance als financieringsvorm sluit daar naadloos bij aan. Dat het enthousiasme zo groot zou zijn, konden we niet vermoeden, maar het geeft ontzettend veel energie.”

*Ondernemers met visie*
Bikken & Bakken is het 13e MKB-bedrijf dat in korte tijd financiering vindt voor zijn groeiplannen via Collin Crowdfund. Het platform dat sinds juni 2014 actief is signaleert dat er ontzettend veel kansen zijn voor innovatieve ondernemers. Jeroen ter Huurne, algemeen directeur van Collin Crowdfund: “Ondernemers met een heldere visie en oog voor innovatie zijn te vinden in elke sector, dus ook in de bakkerijwereld en de horeca. Bikken & Bakken is een prachtig voorbeeld van hoe een ervaren ondernemer op innovatieve wijze invulling geeft aan een traditioneel ambacht. Investeerders voelen dat heel goed aan en hun vertrouwen blijkt dan ook groot.”

"#CROWDFUNDING":

Overig nieuws