U heeft gezocht op : wetgeving

10 juli 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Horeca wordt gewaarschuwd voor acrylamide in gerechten

Vanaf 11 april 2018 is het wettelijk vastgelegd dat horecaondernemers ervoor moeten zorgen dat de hoeveelheid acrylamide in hun producten tot een minimum wordt beperkt. De Europese Commissie heeft dit in nieuwe wetgeving vastgelegd. Maar wat is acrylamide dan eigenlijk? Op de website van het ...

25 juni 2018 Wet- en regelgeving Food
Ministers: voedselveiligheid verder versterken urgent

De Commissie Sorgdrager heeft een grondige analyse gemaakt van de wijze waarop de fipronilcrisis is afgehandeld en spreekt alle relevante actoren –het bedrijfsleven, de toezichthouders en departementen– aan op hun functioneren. Het beeld dat het rapport schetst is niet fraai. De pluimvee...

23 mei 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Kabinet bereidt nieuwe franchisewetgeving voor

Het kabinet bereidt een wettelijke regeling voor de franchisesector voor. Daarmee geeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) samen met minister Sander Dekker (voor Rechtsbescherming) invulling aan het voornemen in het regeerakkoord om de positie van franchisenemers te verster...

20 maart 2018 Achtergronden Internationaal
Franchise Friendly Concepts (FFC) gaat de grens over

Ver over de grens is het niet. Toch is het een hele stap voor de oer-Hollandse franchiseorganisatie om de Belgische markt te betreden. Met de overname van de masterfranchise van Délifrance in de Benelux krijgt FFC 18 Belgische locaties in beheer. Ook staat groei in België op de agenda vo...

14 maart 2018 Achtergronden Interview
Exclusief interview Ad Schaap, De Beren: “Onze franchisenemers komen in een gespreid bedje terecht”

De Beren, typisch Rotterdams, maar tegenwoordig in heel Nederland een ‘household name’. Ad Schaap is een Rotterdamse horecalegende en sinds 1999 staat hij aan het roer van de restaurantketen die niet alleen een transformatie heeft ondergaan, maar ook qua aantal vestigingen enorm aan de w...

8 maart 2018 Bezorgen KHN
Tweede Kamer onderzoekt thuisbezorgmarkt

De Tweede Kamer wil dat de regering onderzoekt of de thuisbezorgmarkt wordt verstoord doordat horecaondernemers van online platforms geen lagere prijs mogen aanbieden op hun eigen website. KHN ziet dit onderzoek als een grote steun in de rug voor veel horecaondernemers en een belangrijke stap richti...

23 februari 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen
Hoe ga je om met drugs op de werkvloer?

Alcohol en inmiddels ook drugs komen frequent voor binnen de horeca. Niet alleen gasten nuttigen het een en ander, personeelsleden soms net zo. Een aantal jaren geleden was er een serveerster, werkzaam in een hotel op Aruba, die in haar vrije tijd cocaïne had genuttigd. De dag erop moest zij ee...

15 februari 2018 Wet- en regelgeving KHN
KHN stuurt brandbrief naar staatssecretaris VWS over verbod rookruimten in de horeca

De uitspraak van het gerechtshof Den Haag van 13 februari jl. betekent kort gezegd dat, op basis van een WHO-verdrag, rookruimten in horeca-inrichtingen niet langer zijn toegestaan. Dat zorgt voor grote onrust bij veel horecaondernemers, want de uitspraak heeft grote impact op de gastvrijheid e...

21 december 2017 Wet- en regelgeving OTA's KHN
KHN zet machtsmisbruik online platforms op politieke agenda

Op donderdag 21 december 2017 organiseerde Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een actie tegen het machtsmisbruik van online platforms, zoals Booking, Expedia, Iens en Thuisbezorgd. KHN-voorzitter Robèr Willemsen ging in gesprek met Tweede Kamerleden en overhandigde hen een pizza met een flink...

8 december 2017 Bezorgen
Online platform ‘KEDAI’ geeft foodondernemers hun onafhankelijkheid terug

Het nieuwe online platform Kedai (Kedai betekent winkel) geeft fastfood- en bezorgrestaurant-ondernemers hun onafhankelijkheid weer terug. Het platform biedt, anders dan de huidige aanbieders, een model waarbij deze ondernemers deels eigenaar kunnen worden van het platform. De afhankelijkheid van gr...

6 december 2017 Wet- en regelgeving Bezorgen
Deliveroo vraagt politiek om passende wetgeving voor platformeconomie

Bezorgingsplatform Deliveroo vraagt de politiek om passende wetgeveving voor de platformeconomie. Dat laat het bedrijf weten in een persverklaring. Volgens Deliveroo kiezen steesd meer mensen ervoor om on demand- of in een platformeconomie te werken, omdat dit flexibel en goedbetaald werk is. In...

24 oktober 2017 Wet- en regelgeving Achtergronden
Valkuilen bij boekhouding

Fooien. Moet je daar als horecaondernemer nu belasting over betalen of niet? En de maaltijden en consumpties voor personeel onder werktijd? Bovendien moet je als werkgever (in ieder geval een deel van) het salaris giraal uitbetalen. Nu nog wel, want cryptovaluta zijn sterk in opkomst, terwijl contan...

12 oktober 2017 Wet- en regelgeving Achtergronden
Foutje van NVWA: Schnitzelgate ‘groot misverstand’

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft op haar website aan de berichtgeving van vorige week rondom de productnamen van De Vegetarische Slager, ook wel bekend als ‘schnitzelgate’, te betreuren. De waarschuwing van de inspectiedienst had, anders dan op te maken leek uit de...

11 oktober 2017 Economie
Franchisegevers blij met aandacht voor franchising in regeerakkoord

De Commissie Franchising RND+ en de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) zijn blij dat het nieuwe kabinet franchising hoog op de agenda houdt. Dat is goed nieuws voor zowel franchisenemers als franchisegevers. Het is namelijk in ieders belang om op basis van heldere afspraken onderling de samenwer...

12 september 2017 Economie
Horeca verbetert in 2016 omzet en solvabiliteit

De horeca heeft in 2016 volop weten te profiteren van de aantrekkende economie en koopkracht. De omzetgroei kwam uit op 8,2 procent, ruim beter dan het mkb-gemiddelde van 7,4 procent. Dit betekende wel een lichte vertraging ten opzichte van 2015, toen de groei ruim 10 procent bedroeg, maar een verdu...

25 augustus 2017 Food Opening
Nieuwe fastserviceformule WOK& vernieuwt fastservice

Mie Like Franchise B.V. lanceert op 7 september 2017 in Oostzaan de nieuwe Aziatische fastserviceformule WOK&. Het franchiseconcept is op alle fronten vernieuwend. Het is gebaseerd op natuurlijke Aziatische producten met eerlijkheid, bevlogenheid en maatschappelijke betrokkenheid als kernwaarden...

27 juli 2017 KHN
Onderhandeling nieuwe horeca-cao na de zomer van start

Het Landelijk Bestuur van Koninklijke Horeca Nederland geeft toestemming om met FNV Horeca en CNV Vakmensen te gaan onderhandelen voor een nieuwe horeca-cao. Dat heeft de KHN woensdagavond bekend gemaakt. Voor de KHN is het arbeidsvoorwaardenreglement uitgangspunt voor de onderhandelingen. De afg...

30 juni 2017 Food Achtergronden
Jongeren met het hart op de goede plek gaan gezond ondernemen

Een aantal jonge studenten start met een verrassende Aziatische fastserviceformule. Het franchiseconcept is gebaseerd op natuurlijke Aziatische producten met eerlijkheid, bevlogenheid en maatschappelijke betrokkenheid als kernwaarden. Het motto ‘Eat with your heart!’ maakt de ambitie dui...

6 juni 2017 Economie Hotel
Horeca verbetert in 2016 omzet en solvabiliteit

De horeca heeft in 2016 volop weten te profiteren van de aantrekkende economie en koopkracht. De omzetgroei kwam uit op 8,2 procent, ruim beter dan het mkb-gemiddelde van 7,4 procent. Dit betekende wel een lichte vertraging ten opzichte van 2015, toen de groei ruim 10 procent bedroeg, maar een verdu...

22 mei 2017 Food Fastfood
Einde Aziatisch sprookje Wim Markwat

De samenwerking tussen horecaondernemer Wim Markwat en Wok to go-eigenaar Hung Yip is beëindigd. Begin dit jaar maakten beide ondernemers met veel enthousiasme bekend Wok to go klaar te willen stomen voor kwalitatieve groei in de toekomst. Door een verschil aan inzichten over de aanpak en invul...

9 maart 2017 Lunch Fastfood
Wok to go klaargestoomd voor kwalitatieve expansie in Nederland

De Aziatische fastserviceformule Wok to go Nederland, neemt op donderdag 6 en vrijdag 7 april 2017 deel aan de nationale Franchisebeurs Onderneem ‘t! 2017 in Hoevelaken. Formulebeheerders Wim Markwat en Hung Yip zijn ambitieus en willen Wok to go uitbouwen tot een toekomstbestendige franchisef...

3 maart 2017
Horeca & de verkiezingen: PvdA

Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar deze verkiezingen heeft de redactie een vijftal stellingen bedacht over zaken die op dit moment spelen binnen de Horeca. Deze stellingen hebben we voorgelegd aan zes partijen die aan kop gaan volgens de peilingwijzer. Dit zijn PVV, VVD, D...

16 februari 2017 Café KHN
KHN: Polsbandjes voor leeftijdscontrole jongeren tijdens carnaval

Het wordt een hele klus om tijdens carnaval te controleren of een geschminkte tiener niet stiekem een biertje probeert te bestellen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) promoot daarom bij haar leden een systeem van polsbandjes, waarmee vooraf de leeftijd van de jonge gasten wordt vastgesteld. In veel...

2 september 2016 Economie
Korte huurcontracten en daghoreca worden steeds belangrijker

Korte huurcontracten en daghoreca worden steeds belangrijker op de Nederlandse winkelmarkt. Ook in de grote steden van ons land zijn korte huurcontracten meer regel dan uitzondering. Daarnaast speelt daghoreca, mede door een lagere vraag van winkeliers, een steeds belangrijkere rol in winkelgebieden...

22 augustus 2016 Hotelbouwplannen Achtergronden
Hotels slecht toegankelijk voor mensen met een geleidehond

De toegankelijkheid van hotels laat nog regelmatig te wensen over voor mensen met een geleidehond, blijkt uit onderzoek van KNGF Geleidehonden onder haar cliënten. Zij ervaren hotels als het minst toegankelijk, ten opzichte van overheidsgebouwen, openbaar vervoer, medische voorzieningen, horeca...

26 juli 2016 Wet- en regelgeving
Gezocht: 12 jonge Belgische 'alcoholdetectives'

De Belgische Federale Overheidsdienst Volksgezondheid heeft een opmerkelijke vacature op haar site geplaatst. Het ministerie zoekt twaalf jonge ’detectives’ die in de eigen regio controleren of de tabaks- en alcoholwetgeving voor minderjarigen wordt nageleefd. De vacature-tekst luidt:...

18 mei 2016
Verbouwing van 150.000 euro door blurring-wetgeving

We hadden ons geen betere dag kunnen bedenken om lunchroom Proef in Soest te bezoeken. Het is immers marktdag, waardoor het gezellig druk is, de zon schijnt en de mensen op straat zijn vrolijk. Proef heeft net een metamorfose ondergaan en na de verbouwing is het een pure horecazaak geworden, terwij...

19 februari 2016
McDonald's reageert op campagne Wakker Dier

Fastfoodketen McDonald's reageert op de campagne die Wakker Dier deze week is gestart. De dierenorganisatie stelt namelijk dat de kipnuggets van de keten afkomstig zijn van plofkippen. Reactie McDonald's: "McDonald’s gebruikt reguliere kip van vaste en gecertificeerde leveranciers, die tijden...

12 januari 2016
KHN lanceert hygiënecode voor de horeca

De nieuwe Hygiënecode voor de horeca geldt vanaf 1 april. De Hygiënecode is vanaf deze week al verkrijgbaar via de webshop van KHN. Met deze nieuwe Hygiënecode kunnen horecaondernemers en hun medewerkers op een eenvoudige manier voldoen aan de meest actuele wetgeving op het gebied van voedselvei...

22 december 2015
Brief van minister Kamp over de deeleconomie

Minister Kamp noemt de regels die gemeente Amsterdam opstelde voor verhuur van appartementen aan toeristen een goed voorbeeld voor andere gemeenten. Dit had je wellicht al in de media gelezen. De brief (in ieder geval de 4 behandelde onderwerpen) plaatsen we hier voor je op onze website, zodat je ...

7 december 2015
Brussel checkt belastingdeals McDonald's

De Europese Commissie gaat de fiscale constructies van McDonald's bekijken. De Commissie kondigt op korte termijn een officieel onderzoek aan naar de afspraken van de fastfoodketen met Luxemburg. McDonald's: alles in orde McDonald´s houdt zich aan de Europese fiscale wetgeving en betaalt een s...

10 juni 2015
Veranderingen regels ontslag en arbeidscontracten

Op 1 juli 2015 veranderen de regels over (tijdelijke) arbeidscontracten. Zo worden de mogelijkheden om lang op meerdere tijdelijke contracten te werken, beperkt. In maximaal 2 jaar mogen werkgever en werknemer maximaal 3 tijdelijke contracten afsluiten, daarna moet een volgend contract een vast co...

19 februari 2015
Nieuwe regels voor Airbnb en drank- en horecawet op komst

Op dit moment is er geen landelijke wetgeving met betrekking tot Airbnb (particuliere vakantieverhuur) en is de drank- en horecawet volgens velen verouderd. De hoogste tijd voor verandering, zo vertelde D66-Kamerlid Kees Verhoeven gisteren in het KRO-radioprogramma De Ochtend. Regels Airbnb Op...

25 november 2014
Hulp bij allergenenwetgeving

De bemoeizucht van de overheid zit velen niet lekker, en zeer zeker horecaondernemers hebben reden tot klagen. Ergernis 'numero uno' is op dit moment de allergenenwetgeving die op 13 december ingaat. Een draak van een wet. Vroeger hoorde je niemand over allergieën en nu lijkt inmiddels de halve b...

18 november 2014
Nominaties Horecava Innovation Award bekend

Het gaat goed op innovatief gebied in de horeca. Maar liefst 151 innovaties werden ingestuurd om kans te maken op de felbegeerde Horecava Innovation Award 2015 (HIA). Zoveel zijn het er in jaren niet geweest (110 in 2013; 118 in 2014). Een deskundige jury nomineerde 16 innovaties. Maandag 12 januar...

4 november 2014
Gratis handreiking nieuwe wetgeving

Let op! Per 1 januari 2015 gaat de Wet werk en zekerheid in werking. Het ‘oude en vertrouwde’ arbeidsrecht gaat op de schop, met als doel eenvoudiger en eerlijker arbeidsrecht. Maar wat verandert er nu echt voor jou als werknemer of werkgever? Download via deze link het gratis document en leer...

10 september 2014
Werk moet weer lonend worden

Werk moet voor werknemers en werkgevers weer lonend worden. Dat kan de Nederlandse economie en arbeidsmarkt weer echt vlottrekken. Minder lastendruk voor werkgevers en meer voordeel van werken ten opzichte van een uitkering kunnen de economische groei stimuleren. Aan de vooravond van Prinsjesdag p...

21 augustus 2014
Nieuwe thema's op Horeca Inspiratie Hardenberg

Op 22, 23 & 24 september vindt in Evenementenhal Hardenberg de Horeca & Food Inspiratie 2014 plaats. In totaal 265 exposanten verdeeld over 10.000m2 presenteren je alles voor de hospitality & foodservice. Naast de vertrouwde opzet ontdek je streek-, vers en delicatesse producten, party catering mat...

25 juli 2014
Wetgeving personeel per 2015

In de horeca werkt veel 'flexibel personeel'. Per 1 januari 2015 gaat de nieuwe wet Werk en Zekerheid van kracht. Met verstrekkende gevolgen voor zowel werkgevers als werknemers. En dan met name de tijdelijke contracten en uitzendkrachten krijgen te maken met veranderende wetgeving. Heb je reg...

22 juli 2014
Gratis allergenen-iconen als download

De nieuwe regelgeving op het gebied van allergenen gaat op 13 december in, maar veel horecaondernemers zijn hier nog lang niet klaar voor. Door het gratis beschikbaar stellen van allergenen-iconen hoopt Stichting Horeca Onderwijs op een uniforme implementatie van de allergenenwetgeving. Met de gra...

21 juli 2014
Allergenenwetgeving: KHN ondersteunt ondernemers

Vanaf 13 december 2014 geldt de nieuwe allergenenwetgeving waarmee horecaondernemers verplicht zijn om allergeneninformatie beschikbaar te hebben voor gasten die hierom vragen. Om ervoor te zorgen dat deze wet ook gemakkelijk toepasbaar en praktijkgericht is, ging KHN de afgelopen maanden met de NV...

11 juli 2014
Attentie: we gaan over op IBAN

Vanaf 1 augustus 2014 kun je alleen nog maar geld overmaken naar IBAN (International Bank Account Number) en niet meer naar de 'oude' 9-cijferige of nog kortere rekeningnummers. Deze nieuwe manier van betalen komt voort uit Europese wetgeving. Geld overmaken online bankieren en via de apps die ban...

1 juli 2014
Wet werk en zekerheid. Hoe zit dat?

De recent aangenomen Wet werk en zekerheid heeft belangrijke gevolgen voor het arbeidsrecht en de uitvoering daarvan door bedrijven vanaf 1 januari 2015. Drie vierde van de MKB bedrijven in Nederland is echter niet of slechts gedeeltelijk op de hoogte van wat er precies verandert, bijvoorbeeld al...

19 mei 2014
Training tegen agressie in horeca

Er is veel om te doen: de weerbaarheid van jonge werknemers in de horeca. Zeer zeker met de nieuwe alcoholwetgeving in het achterhoofd is het raadzaam deze groep een training Sociale Hygiëne te laten volgen. In deze cursus leren medewerkers vanaf 16 jaar om te gaan met risicogedrag van gasten aan...

15 april 2014
Aansprakelijkheid voedselallergie bij horecaondernemer

De aansprakelijkheid met betrekking tot voedingsintolerantie en voedselallergie ligt vanaf 13 december 2014 bij de horecaondernemer. Als u, als horecaondernemer, geen goed allergenenbeleid heeft ingevoerd, dan bent u niet meer verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling. We ...

28 januari 2014
Horeca moet allergie-informatie melden

Vanaf 13 december 2014 is het voor iedere horecaondernemer wettelijk verplicht om volgens de zogenaamde ‘Allergenendeclaratie’ te werken. Hierbij moet aan klanten en gasten informatie worden verstrekt over de aanwezigheid van allergenen in onverpakte producten. De Nederlandse horeca lijkt echt...

18 november 2013
Verlangen

Zo langzaamaan wordt het weer tijd om na te gaan denken over de gezellige en feestelijke decembermaand. Speciale dagen organiseren, of een extra lekkernij bij warme drankjes serveren. Alles voor de gast, gastvrijheid en gezelligheid. Altijd keuze en altijd overvloed Vraagje: nu verspilling v...

13 november 2013
Versoepeling A'damse alcoholregels?

Het lijkt erop dat de strenge regels betreft alcohol, die per 1 november in de hoofdstad zijn doorgevoerd, nu al worden versoepeld. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft naar aanleiding van het gesprek dat hij heeft gevoerd met horecaondernemers, besloten de wetgeving opnieuw te bekijken. Van ...

8 november 2013
Loket voor actuele horecawetgeving

Horeca Stichting Nederland (HSN) lanceert een nieuw platform met alle wet- en regelgeving voor horecabedrijven: Horecaloket.nl. Aanleiding voor dit initiatief is de invoering van de nieuwe Drank- en Horecawet per 1 januari 2014, die de alcoholverkoop aan jongeren onder de 18 jaar verbiedt. De web...

24 september 2013
Restaurantgast eet bord niet leeg

Ongeveer de helft van alle restaurants moet wekelijks noodgedwongen meer dan tien kilo voedsel weggooien. Dit blijkt uit een peiling van de Horecava onder Nederlandse horecaondernemers. Dat de gast het eten niet op krijgt wordt als belangrijkste reden aangegeven waarom restaurants het eten weggoo...

16 september 2013
Hoe schoon is uw zaak?

Niezen in de keuken en verder gaan met het bereiden van de sandwich. Schimmelplekken in het toilet. Een theeglas met lippenstiftresten. Of personeel met vuiligheid onder de nagelranden. Hygiëneblunders. Voorkom ze! HACCP-systeem Tijdens de hele productieronde in uw lunchroom is hygiëne bela...

18 februari 2013
P&F: Hanteer het juiste btw-tarief (6/6)

In het vervolg op het vorige artikel gaat het laatste artikel in deze serie in op het gebruik van het btw-tarief. Door slimmer te calculeren kunt u in uw offertetraject een betere positie innemen. Bijvoobreeld ten opzichte van uw 'concullega'. Dit kan, indien u slim uw offerte opbouwt. Cateringa...

30 november 2012
Tip 1: Publiceer voor 9 december

Het jaar 2012 telt nog maar vier werkweken. Reden genoeg om u te voorzien met 21 eindejaarstips voor uw horecaonderneming. De eerste tip gaat over de wet Flex-BV. Nieuwe wet Per 1 oktober 2012 is de “Flex-BV” wetgeving in werking getreden. In de wet is opgenomen dat de jaarrekening van een ...

12 juli 2012
Sauzen en chips nog steeds te zout

Het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen zoals vleeswaren, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, sauzen en chips is de afgelopen drie jaar bijna niet veranderd. Geen verbetering Dit meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De levensmiddelenindustrie heeft enkele jaren geleden het ...

21 juli 2011
'Horeca slordig met tijden vakantiekracht'

Werkgevers gaan vaak slordig om met de regels voor werk- en rusttijden bij vakantiewerk door kinderen en jongeren. Tijdens controles van de Arbeidsinspectie bleek meer dan de helft van de gecontroleerde ondernemingen in de horeca zich niet te houden aan de werktijden voor kinderen. Nieuw rapport ...

1 januari 2010
Controleurs checken rookverbod Belgische horeca

De eerste drie maanden van 2010 zullen een honderdtal controleurs alle horecazaken in België bezoeken die onder de nieuwe rookwetgeving vallen. Dat zijn er een kleine 10.000. Vanaf vandaag gaat de nieuwe rookwetgeving bij onze Zuiderburen van kracht. De nieuwe wet bant de sigaret uit café's waar e...

28 juli 2009
Mr. Cocker uit winkelcentrum Leeuwarden gezet

Lunchroom Mr. Cocker moet op 1 januari 2010 de vestiging in het winkelcentrum Zaailand in Leeuwarden ontruimen zonder dat er overeen-stemming is over compensatie. Mr. Cocker moet plaats maken voor de uitbreiding van het winkelcentrum. De acht werknemers van Mr.Cocker staan door de verbouwplannen hoo...

20 februari 2009
Duurzaamheid in horeca loont

Horecaondernemers zien duurzaamheid niet als een hype die weer overwaait, maar als een trend. Dat blijkt uit een onderzoek dat HTC dit najaar uitvoerde in opdracht van vakblad Horeca Entree. Desondanks vindt meer dan de helft van de ondervraagde ondernemers het niet de moeite waard in duurzaam onder...

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: