Wilco Admiraal - Zuivere Koffie?

20 december 2012 |
Wilco Admiraal - Zuivere Koffie?

Koffie is een schitterend natuurproduct. Ze kent vele variaties in kwaliteit en manieren van produceren. Soms wordt er wel vier keer per jaar geplukt, vaak met de hand. Vervolgens wordt de koffie gedroogd en gereedgemaakt voor verscheping en verkoop. Dit proces kan enkele weken in beslag nemen en is zeer arbeidsintensief. En net als bij wijn heeft elke stap in het productieproces uiteindelijk invloed op de smaak van het eindproduct.

Koffie is na olie het meest verhandelde product ter wereld. Omdat de consument steeds vaker vraagt naar producten die op eerlijke en duurzame wijze zijn geteeld, is er in koffieland ontzettend veel veranderd. Er is een oerwoud aan keurmerken ontstaan die het een en ander pretenderen te zeggen over de ‘duurzaamheid’ van de koffie. Veel boeren zijn de afgelopen jaren overgeschakeld op duurzame teelt; sommige boeren deden dit al jaren, maar zonder label.

Consumenten vertrouwen blind op deze keurmerken. Ze verkeren in de veronderstelling dat ze een heel goed product kopen, ervan uitgaande dat de toekennende organisaties hun werk gedegen uitvoeren. Toch is een duurzaam keurmerk helaas niet altijd een goede indicator. Het zegt vaak niets over de smaak of kwaliteit van de koffie. Soms wordt een keurmerk al verleend als maar 51% van de het product in de verpakking afkomstig is van duurzame teelt of van teelt met betere sociale omstandigheden voor de plukkers. Sterker nog: sommige organisaties, inmiddels soms heuse multinationals, hebben niet altijd een belang bij het strikt naleven van de regels.

Het is op de huidige markt een verdienmodel om zo vaak mogelijk een keurmerk te verlenen. Boeren zijn verplicht hiervoor grof te betalen, inclusief de inhuur van een ‘duurzaamheidsconsultant’. Niet altijd kunnen boeren deze kosten opbrengen, met als gevolg dat zij minder betaald krijgen voor hun product, of het simpelweg niet verkocht krijgen omdat de (westerse) consument de voorkeur geeft aan ‘Keurmerkkoffie’. Let dus goed op wat een keurmerk op de verpakking nu werkelijk zegt – in sommige gevallen ben je zeker niet voorzien van 100% zuivere koffie!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je lunchzaak

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Interview
Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven? "Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan o ...

Opening
Dunkin’ opent Pop up Store in Amsterdam The Style Outlet

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Halfweg. Na het succes van de vestigingen die in de overige outlets in Nederland gevestigd zijn kon een Vestiging in de Amsterdamse The Style Outlet niet uitblijven. Trost zijn we dat we in dit mooie project onze nieuwste concept van Dunkin&r ...

Economie Achtergronden
ING is positiever over economisch herstel

Het komende jaar groeit de Nederlandse economie naar verwachting van het ING Economisch Bureau met 2,6%, na krimp van 4,3% in 2020. Daarmee is het bbp in het vierde kwartaal van 2021 terug op 99% van het niveau van voor de coronacrisis. Het voorziene herstel is in 2021 dus nog niet volledig, maar we ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Heropening horeca blijft dit jaar nog zeer onzeker

Of de horeca open kan met Kerst blijft nog steeds de vraag. De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van gisterenavond heeft nog geen perspectief op heropening geboden. Volgens het kabinet is er nog een lange weg te gaan en over Sinterklaas en Kerst is nog niets te zeggen, behalve d ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: