Wilco Admiraal - Zuivere Koffie?

20 december 2012
Wilco Admiraal - Zuivere Koffie?

Koffie is een schitterend natuurproduct. Ze kent vele variaties in kwaliteit en manieren van produceren. Soms wordt er wel vier keer per jaar geplukt, vaak met de hand. Vervolgens wordt de koffie gedroogd en gereedgemaakt voor verscheping en verkoop. Dit proces kan enkele weken in beslag nemen en is zeer arbeidsintensief. En net als bij wijn heeft elke stap in het productieproces uiteindelijk invloed op de smaak van het eindproduct.

Koffie is na olie het meest verhandelde product ter wereld. Omdat de consument steeds vaker vraagt naar producten die op eerlijke en duurzame wijze zijn geteeld, is er in koffieland ontzettend veel veranderd. Er is een oerwoud aan keurmerken ontstaan die het een en ander pretenderen te zeggen over de ‘duurzaamheid’ van de koffie. Veel boeren zijn de afgelopen jaren overgeschakeld op duurzame teelt; sommige boeren deden dit al jaren, maar zonder label.

Consumenten vertrouwen blind op deze keurmerken. Ze verkeren in de veronderstelling dat ze een heel goed product kopen, ervan uitgaande dat de toekennende organisaties hun werk gedegen uitvoeren. Toch is een duurzaam keurmerk helaas niet altijd een goede indicator. Het zegt vaak niets over de smaak of kwaliteit van de koffie. Soms wordt een keurmerk al verleend als maar 51% van de het product in de verpakking afkomstig is van duurzame teelt of van teelt met betere sociale omstandigheden voor de plukkers. Sterker nog: sommige organisaties, inmiddels soms heuse multinationals, hebben niet altijd een belang bij het strikt naleven van de regels.

Het is op de huidige markt een verdienmodel om zo vaak mogelijk een keurmerk te verlenen. Boeren zijn verplicht hiervoor grof te betalen, inclusief de inhuur van een ‘duurzaamheidsconsultant’. Niet altijd kunnen boeren deze kosten opbrengen, met als gevolg dat zij minder betaald krijgen voor hun product, of het simpelweg niet verkocht krijgen omdat de (westerse) consument de voorkeur geeft aan ‘Keurmerkkoffie’. Let dus goed op wat een keurmerk op de verpakking nu werkelijk zegt – in sommige gevallen ben je zeker niet voorzien van 100% zuivere koffie!

Overig nieuws